Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kor Van der Goten - Prelude

(voor Kor van der Goten (1931 - 1983))

Je bent geboren als Cornelius Marinus van der Goten op 21 april 1931 in Mechelen. Kort na jouw geboorte verhuisde je met je familie naar Antwerpen. Je groeide op met Gregoriaanse koorzang en kathedraalmuziek. Na je gymnasium studeerde je aan het conservatorium in Antwerpen. Daarna studeerde je wijsbegeerte aan het Sint-Jozefseminarie in Mechelen. Tussen 1957 en 1962 werd je bekend als een tegendraadse liedjesschrijver. Je putte uit vele muziekstijlen en je was vooral een originele, Vlaamse toondichter. Voorts ben je zeer sterk door het Franse chanson beïnvloed en dan met name door Georges Brassens.

In 1958 zag Paul Mortiers jou optreden in de zaal Scaldiana in Rupelmonde en hij was volop onder de indruk. Paul was de stichter van de artistieke vereniging 'Open Kring'. Vijftig jaar later zei Paul: 'Kor was overdonderend. Hij bezat een buitengewone zielskracht en ik ben fier en gelukkig dat ik het beste van hem heb mogen proeven.'. In 1961 verscheen jouw titelloze EP bij Philips. Jo van Eetvelde kocht later de rechten en hij liet de EP opnieuw verschijnen. Je woonde op een gigantische zolder in het Antwerpse Sint Andrieskwartier. Je had geen meubelen, geen bed, geen eten en geen geld. Op een zondagmiddag schreef je jouw eerste zes chansons achter elkaar en je verklaarde jezelf tot de eerste en enige Vlaamse chansonnier.

In 1963 verscheen jouw album bij Pocketplaat, met o.a. 'Prelude', 'Sprookeling', ''t Zwijntje', 'Caroline', 'Nihil in intellectu' en 'Ekstravagant'. In 1965 verscheen de EP 'De blonde maagd'. In 1967 verscheen jouw tweede album 'KoR', met o.a. 'September', 'Soete Mei', 'Vlinderfladder', 'Hipokrizie', 'Verboden te lachen' en 'Testament'. Je hebt veel kleinkunstenaars en taalminnaars beïnvloed, o.a. de schrijver/journalist Johan Anthierens en de dichter/journalist Herman de Coninck. Herman schreef het essay 'Kor Van der Goten: de heroïek van de zieligheid' over jou, wat hij in zijn Nieuw Wereldtijdschrift publiceerde.

Je was veel minder bekend bij het grote publiek dan Hugo Raspoet, Miel Cools en Antoon De Candt. Dit kwam omdat je geen enkele klassieker had gemaakt en omdat je een zeer moeilijke relatie met jouw publiek kreeg. Je schold jouw toehoorders geregeld de huid vol, wanneer ze niet genoeg of net teveel luisterden, te veel of te weinig applaudisseerden en dat deed je vooral wanneer je teveel gedronken had. Voor het publiek was je de moeilijke en ronduit arrogante man met het deftige pak en de vlinderdas. Tenslotte keerde het publiek jou massaal de rug toe. Aan het einde van de jaren zestig was je bijna geheel van het podium verdwenen.

Op 21 december 1962 trouwde je met de Duitse Rotrant Kerzinger. In 1974 werd je door Rotrant verlaten, die er met de dichter/schrijver Clem Schouwenaars vandoor ging. Deze dreun kwam je maar moeizaam te boven. In 1976 werd het bekend dat je aan het Syndroom van Guillain-Barré leed, wat gepaard ging met toenemende spierzwakte en spierverlamming. Verder was jouw alcoholverslaving sterk toegenomen. Een terugkeer tot de podia en de muziek was uitgesloten, ook al bleef van een comeback dromen en overwon je jouw spierziekte.
Op 28 januari 1983 overleed je in Antwerpen door een hartstilstand. Je werd 51 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 november 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 108



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)