Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De verwoestende invloed van een getikte kwakzalver

(voor Laurie Langenbach (1947 - 1984))

Je bent geboren op 10 maart 1947 in Den Haag. Je groeide op in Borneo. Je was een tijd de zangeres van de Amsterdamse, progressieve rockband Ahora Mazda. In 1970 maakte je met deze band een titelloos album.
Met Dini Damave richtte je de feministische groepering 'Woman Power' op, die geen succes had. Op een landelijke fanclubdag in Utrecht werd je door Willem de Ridder en Peter J. Muller ontdekt. Je schreef al stukjes in het fanclubblad van ZZ en de Maskers, een Amsterdamse beatband met de zanger Bob Bouber. De bandleden droegen Zorro-maskers.

Zo begon jouw schrijfcarrière als medewerkster van het tijdschrift 'Hitkrant'. Peter J. Muller was verliefd op jou en hij vond jou 'mysterieus mooi', maar jij was al heel lang verliefd op een gitarist van ZZ en de Maskers, Jan de Hont.

In 1977 debuteerde je met het boek 'Geheime liefde', over jouw passie voor de voor jou onbereikbare schaker Jan Timman. Jan Timman kende Harry Mulisch en de schaker/schrijver Hein Donner, bovendien is hij een expert inzake Fjodor Dostojevski. In jouw tijd was hij nog slank en knap en had hij haren tot op zijn schouders. Je was zeer obsessief in de liefde. Jouw liefde voor Jan Timman is jarenlang onbeantwoord geweest. Dit gegeven zorgde voor heel wat opschudding.
Je schreef sensueel, zintuiglijk en subjectief.

In 1978 verscheen jouw boek 'Hier mijn hand en dáár je wang: wat intieme correspondentie', een briefwisseling met Heere Heeresma, de zoon van een theoloog en met name bekend om zijn erotische verhalen. De schrijver Heere Heeresma onderhield een intieme correspondentie met jou.

In 1980 verscheen jouw roman 'Vera' en in 1981 jouw roman 'Gevallen vrouwen'. In 1981 verscheen ook het relatiegeschenk, de verhalenbundel 'De Derde Deur', dat je met Bertus Aafjes, Remco Campert, Louis Ferron en Jan Willem Holsbergen hebt geschreven. In het begin van de jaren tachtig schreef je tevens columns voor de sportpagina van het NRC, hoewel je aanvankelijk niets met sport had.

In de laatste jaren van jouw leven was je de levensgezellin van de zanger/componist Wladimir (Wally) Tax. Wally was vanaf zijn zeventiende de zanger van de band The Outsiders, die hij als 12-jarige jongen had opgericht. Ze braken door als het voorprogramma van The Rolling Stones. In 1973 begon Wally definitief een solo-carrière. Hij had o.a. de hits 'Miss Wonderful' en 'It ain't no use'. In 1977 verscheen zijn laatste hit 'Let's dance'.

In 1983 ontdekte je de eerste tekenen van baarmoederhalskanker. Je wilde er niets aan laten doen. Daarin werd je sterk beïnvloed door de levensgevaarlijke kwakzalver Adelbert Nelissen (1948 - 2014), die een pleitbezorger van de macrobiotiek en een pionier van de natuurvoedingsindustrie was. Met Wally ging je een half jaar naar een aantal Japanse trainingskampen van een genezer genaamd Oki, die een mix van religie en genezing hanteerde. Jullie leenden 20.000 gulden om de reis en de behandeling te kunnen betalen. Kort daarna, op 25 oktober 1984, ben je in Den Haag overleden. Je werd 37 jaar.

Na jouw overlijden ging het snel bergafwaarts met Wally en verdronk hij zichzelf in de alcohol. Adelbert Nelissen werd veroordeeld en medeschuldig bevonden aan de dood van minstens vier mensen, o.a. José Krijnen, de ex-vrouw van de politicus Roel van Duijn, die Nelissen heeft aangeklaagd. Door het goede voorbeeld van Roel van Duijn deed Wally op 20 oktober 1998 ook een aangifte tegen Nelissen. Wally overleed op 10 april 2005. Hij werd 57 jaar en hij is op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam begraven. Op zijn graf staat een kruis van gitaarhalzen, gemaakt door Meinbert van Soest.
In 2006 werd Nelissen tot een half jaar gevangenisstraf veroordeeld.


Zie ook: https://www.youtube.com/w...-D9wwc&list=RDrA-m9-D9wwc#t=23

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 5 stemmen 198



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
13 december 2016
Lange tijd was ik fan van schrijfster Laurie Langenbach. Mooi dat je aandacht aan haar besteedde.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)