Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een heel oeuvre ter ere van zijn grootste geliefde

(voor Eugeen van Mieghem (1875 - 1930))

Je bent geboren op 1 oktober 1875 in Antwerpen in de ouderlijke herberg 'In het Hert' midden in het havengebied.
Je was de tweede zoon van Henri van Mieghem en Virginie van Damme. Jouw vader was binnenschipper en later scheepsbevrachter en havenkenner. Virginie stond achter de tapkast.
Jij groeide op langs de Schelde en tussen de havenactiviteiten. In de herberg observeerde je schippers, matrozen en zakkenmaaksters. De haven, waar de Red Star Line mensen naar Amerika en Canada vervoerde, en de gewone mensen werden later jouw inspiratiebron.

Op jouw school aan de Keistraat viel je op door jouw tekentalent. Je zat op het Koninklijk Atheneum en op jouw zestiende ging je naar de Antwerpse academie. Van 1894 tot 1896 kreeg je les van professor Eugène Siberdt, die in 1886 Vincent van Gogh na een ruzie van de academie had weggestuurd. Je portretteerde de veelal Joodse emigranten, terwijl je daarnaast als dokwerker en bevrachter werkte. Vanwege jouw koppigheid werd je in 1896 net als Van Gogh door Siberdt van de academie had weggestuurd.

Je werd beïnvloed door de Zwitserse schilder Théophile-Alexandre Steinlen. 's Avonds las je literatuur. Je schilderde prostituees, mannen in nette pakken en havenboefjes. In Brussel zag je het werk van Edvard Munch, dat je beïnvloedde. Je was bevriend met de schrijvers Lode Baekelmans en Edmond Van Offel. In 1898 ontmoette je de 17-jarige Augustine Pautre, die aan de academie studeerde. Je bewonderde het werk van Paul Verlaine en je las anarchistische boeken.
In 1899 overleed jouw vader.
In 1901 studeerde Augustine af en begin 1902 ben jij met haar getrouwd.

Jullie woonden in het achterhuis van jouw moeders café. Je maakte prachtige portretten van de zwangere Augustine en op eind 1902 werd jullie zoon Eugeen geboren.
In Amsterdam bewonderde je het werk van Rembrandt, Vermeer en Breitner. Door geldgebrek liet je Augustine voor jou en enkele vrienden poseren. Je schilderde Augustine wandelend op straat, met haar zoon en in het theater. Bij de rijke heren voelde jij jezelf niet op jouw gemak.
Begin 1905 kreeg Augustine tuberculose. Jouw werken werden niet verkocht, omdat de rijken de ellende van de armen niet aan hun muren wilden hangen.

Augustine ging hard achteruit, terwijl jij haar bleef schilderen. Op 12 maart 1905 overleed zij. Ze werd 24 jaar en jij was kapot van verdriet.

Met jouw zoon woonde je in het café van jouw moeder, waar je iedere avond met groene zeep schetsen op de spiegels plakte. Van september 1905 tot maart 1910 exposeerde je niet meer en deed je niet aan sociale verplichtingen. Daarna exposeerde je volop en boekte je grote successen, vooral omdat je de gegoede burgerij in vrolijke kleuren en bezigheden portretteerde. Deze uitbundige en feestelijke afbeeldingen wilden ze wel aan hun wanden prikken. Die spiegels van hun eigen onbezorgde levens pruimden ze wel.

Door de ellende van de Eerste Wereldoorlog werden jouw werken meteen weer somber en schilderde je arme, hongerige kinderen aan de soepbedeling. Verder maakte je messcherpe karikaturen van de Duitse bezetter. Na de oorlog verkocht jouw moeder het café en ging ze naar een rusthuis. Ook jouw oorlogsoeuvre verkocht maar matig, want men wilde de oorlog liever vergeten.
Je belandde in een sanatorium in Ukkel, waar je de 23-jarige verpleegster Marguerite Struyvelt ontmoette. In september 1920 ging je in Antwerpen met haar samenwonen. Je werd leraar aan de academie en je trouwde met Marguerite.

In 1922 verhuisden Marguerite en jij naar de Sint-Paulusstraat 30. Eind 1924 heeft Marguerite jou verlaten en ging ze naar Ukkel terug. Medio 1927 verbleef je in een sanatorium in Ossendrecht. Jouw vriend Willem Elsschot kocht jouw schilderij 'De kruisafneming van Christus'.

Op 24 maart 1930 overleed jij door een hartslagaderbreuk in het Antwerpse Stuivenberggasthuis. Je werd 54 jaar en je bent begraven op de begraafplaats Schoonselhof.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 53



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)