Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De doorn in het hypocriete oog van Calvijn

(voor Louise Labé (1520 - 1566))

Je bent geboren rond 1520 in Lyon. Jouw vader Pierre Charly was een rijke touwslager en jouw moeder Etiennette Roybet, de tweede vrouw van jouw vader. Zijn eerste vrouw overleed in 1515. Jouw familie bestond uit touwslagers, slagers en chirurgen. De touwslagerij van jouw vader was op de rue de l'Arbre Sec, aan de voet van Saint Sébastien Hill in Lyon. Jouw broers waren Barthélemy, François en Mathieu. Jouw zus was Claudine. In 1523 overleed jouw moeder. Je ging waarschijnlijk naar een kloosterschool, waar je Grieks, Latijn, Italiaans en Spaans leerde. Je leerde ook muziek spelen, vooral met de luit.

In 1534 deed jouw vader mee aan de oprichting van een hulporganisatie voor de armen. Als jonge vrouw was je een uitstekende paardrijdster en boogschutter. Men noemde jou 'la belle Amazone' en je vocht in mannelijke kledij als een ridder te paard, met name voor de Dauphin van Frankrijk (Henri de Tweede) bij het beleg van Perpignan. In Lyon deed je mee aan toernooien en steekspelen, toen koning Henri de Tweede de stad bezocht.

In 1844 trouwde je met Ennemond Perrin, een touwslager in Lyon. Jouw vader wilde dat je met hem trouwde. Ennemond had een zeer welvarend bedrijf en in 1551 kochten jullie een herenhuis met een grote tuin en in 1557 kochten jullie een landgoed bij Parcieux-en-Dombes, nabij Lyon. Jij organiseerde een literaire salon, waar veel beroemde dichters en humanisten uit Lyon naartoe kwamen, o.a. de dichter Maurice Scève, de dichter Clément Marot, de dichter/priester Pontus de Tyard, de dichteres Pernette Du Guillet, de muze van Scève, en de dichter Claude Taillemont.

Jij schreef drie elegieën in de stijl van 'Heroides' van Ovidius en je schreef 24 sonnetten. De dichter Olivier de Magny reisde via Lyon naar Rome en hij werd verliefd op jou. In zijn gedicht 'A Sire Aymon' bespot en kleineert hij jouw man, die in 1557 was overleden. Je was misschien geïnspireerd door de liefdesgedichten van de adellijke Pernette du Guillot, die in 1545 op haar 25-ste overleed. Op 13 maart 1555 kreeg je van Henri de Tweede het uitzonderlijke recht om vijf jaar lang op zijn kosten jouw gedichten te publiceren.

Overigens schreef jij ook twee prozawerken, één over de jonge edelvrouw Clémence de Bourges en de ander is een dramatische allegorie, getiteld 'Debat de Folie et d'Amour', wat veel bewondering kreeg en diende als de inspiratiebron voor een fabel van Jean de la Fontaine. In 1584 vertaalde de dramaturg Robert Green het in het Engels. In 1555 werden jouw schrijfwerken door de beroemde, protestantse drukker/uitgever/boekhandelaar Jean de Tournes gedrukt en uitgegeven. Hij was ook de uitgever van Maurice Scève, Joachim de Bellay, Antoine du Moulin en Olivier de Magny. Jean de Tournes overleed in 1564 door de pest.

Naast jouw eigen werk werden er ook 24 hommages voor jou gepubliceerd, o.a. van Maurice Scève, Pontus de Tyard, Clément Marot, Jean-Antoine de Baïf, Mellin de Saint-Gelais, Claude de Taillemont, Olivier de Magny, Antoine du Moulin en Antoine Fumee. Jouw tijdgenoten vergeleken jou met de Griekse, lesbische dichteres Sappho. In 1560 werd je door de Franse, protestantse predikant/theoloog Johannes Calvijn voor 'gemeenschappelijke hoer en travestiet' uitgemaakt, maar dit ordinaire sujet was nogal wreed demonisch en hysterisch in zijn uitlatingen.

De historicus Paradin omschrijft jou als een wonderbaarlijke engel, die kuis, deugdzaam en zeer poëtisch was. In 1564 werd Lyon door de pest getroffen en verloor jij enkele vrienden. In 1565 ging jouw gezondheid hard achteruit. Je ging bij jouw metgezel, de bankier Thomas Fortin, wonen en op 25 april 1566 ben je op jouw landgoed nabij Parcieux-en-Dombes overleden en wat later tevens begraven. Je werd ongeveer 46 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 492



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)