Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bevrijd van mannelijke dominantie bloeide je op

(voor Remedios Varo (1908 - 1963))

Je bent geboren als Maria de los Remedios Alicia Rodriga Varo y Uranga op 16 december 1908 in Anglés, Spanje. Jouw geboorte hielp jouw moeder over het verdriet heen van een gestorven dochter, wat jouw naam verklaard. Jouw vader Rodrigo Varo y Zajalvo was een intellectuele man, die een sterke invloed op jouw artistieke ontwikkeling had en hij hielp jou om jouw technische tekenbekwaamheid te verbeteren. Hij stimuleerde het onafhankelijk denken en hij liet je wetenschappelijke en avontuurlijke boeken lezen, zoals de boeken van Alexandre Dumas, Jules Verne en Edgar Allan Poe. Later gaf hij jou oosterse mystiek en filosofie te lezen.

Jouw moeder Ignacia Uranga Bergareche was bij Baskische ouders in Argentinië geboren. Zij was een toegewijde roomse, die de Maagd van Los Remedios beloofde om haar eerste dochter naar haar te vernoemen. Jouw vader was een hydraulische ingenieur en jullie woonden o.a. in Noord-Afrika en het Iberische Peninsula. Jij kopiëerde de technische tekeningen van jouw vader's werk. Je verwierp jouw roomse achtergrond en je omarmde de vrije en universitaire ideeën van jouw vader. Je studeerde voor een baccalaureaat aan de School of Arts and Crafts en in die tijd, in 1923, maakte je een zelfportret en enkele portretten van familieleden.

In 1924 ging je naar de Real Academis de Bellas Artes de San Fernando in Madrid. In 1930 ontving je het diploma van tekenlerares. Je had een grote interesse voor het surrealisme, wat je al vroeg in jouw werk liet zien. In Madrid bestudeerde je het surrealisme via lectuur, exposities, films en theater. Je bezocht geregeld het Prado Museum, waar je een voorliefde voor het werk van Hieronymus Bosch had, met name 'De Tuin der Lusten'. In 1930 trouwde je met de jonge schilder Gerardo Lizárraga en jullie verhuisden naar Parijs. Na een jaar ging je naar Barcelona, waar je o.a. met Josep-Lluis Florit, Óscar Domínguez en Esteban Francés bevriend was.

Je scheidde van Gerardo, hoewel nooit officieel, en je deelde een atelier met de surrealistische schilder Esteban Francés, met wie je een liefdesrelatie had. In 1935 ontmoette je de Franse surrealist Marcel Jean en je werd lid van de Logicophobists. Je kreeg een liefdesrelatie met de Franse, surrealistische dichter Benjamin Peret, met wie je in 1937 naar Parijs ging. Samen met Benjamin en Esteban deelde je een atelier. Via Benjamin kwam je in contact met André Breton en de andere surrealisten, zoals Leonora Carrington, Dora Maar, Roberto Matta, Wolfgang Paalen en Max Ernst.

Je exposeerde op de Exposition Internationale du Surrealisme in Parijs en Amsterdam. Benjamin en jij leefden in armoede. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden Benjamin en jij een tijd gevangen gezet vanwege jullie politieke overtuigingen. Op 20 november 1941 vluchtte je met Benjamin in Marseille op het schip Serpa Pinto naar Mexico. In Parijs werd je als een kindvrouwtje beschouwd en werd je overschaduwd door al die mannelijke, briljante surrealisten, wat jouw productie inperkte. In Mexico had je geen last meer van die groepsdruk en ging je helemaal los. In 1947 ging Benjamin naar Parijs terug en jij woonde twee jaar in Venezuela. Je deed eerst aan commerciële kunst en na drie jaar begon je echt te schilderen en pas in 1955 was jouw eerste expositie in Galería Diana in Mexico City.

Je was de assistente van Marc Chagall voor kledingontwerpen bij het ballet 'Aleko'. Je ontmoette geregeld Europese artiesten, o.a. Leonora Carrington, Kati Horna en Wolfgang Paalen, die zichzelf in 1959 heeft doodgeschoten. Je kreeg een relatie met Walter Gruen, die in enkele concentratiekampen had gezeten. In 1958 opende jouw vertegenwoordiger Juan Martín zijn eigen galerie, waar hij jouw werk toonde. In 1962 opende Juan nog een tweede galerie. Op 8 oktober 1963 overleed je in Mexico City. Je werd 54 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 67



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)