Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bijna hetzelfde noodlot als dat van Camille Claudel

Je bent geboren als Ida Lvovna Rubinstein op 5 oktober 1885 in Charkov, Oekraïne. Je groeide op in een rijke, Joodse familie in Sint-Petersburg. Je werd op jonge leeftijd weeskind en je kreeg een dansopleiding in Sint-Petersburg. Jouw vader was Lev Lev Ruvimovich, ereburger van Charkov, en jouw moeder was Ernestina Isaakovna Rubinstein. Jouw oudere zus Rachel was in 1876 geboren. Jouw opa Ruvim Rubinshtein was een succesvolle suikerhandelaar in Charkov. Hij verhuisde naar Sint-Petersburg, waar hij samen met zijn zoons Lev en Adolf het bedrijf Roman Rubinshtein & Sons oprichtte.

Toen jij geboren werd, waren jouw ouders miljonairs. Jouw familie investeerde in banken, suikerfabrieken en bierbrouwerijen. Jouw familie schonk veel geld aan liefdadigheid en met name aan kunst. Lev en Adolf hadden geregeld contact met prominente kunstenaars en intellectuelen. Adolf's zoon Iosif was een succesvolle pianist, die een leerling van Franz Liszt was. Jouw moeder overleed, toen jij erg jong was en op jouw negende overleed jouw vader, waardoor je een groot fortuin erfde. Je groeide op in jouw tante's herenhuis aan de Promenade des Anglais in Sint-Petersburg.

Je leerde vloeiend Engels, Frans, Duits en Italiaans spreken. Je kreeg de beste lessen in muziek, dans en theater. Je kreeg o.a. les van de balletchoreograaf Michel Fokine, de grondlegger van het moderne ballet. In Parijs begon je jouw carrière als actrice en je droeg vaak een nogal bloot gewaad. Jouw familie beschouwde jou als een hoer en jouw familielid, ene dokter Lewinsohn, verklaarde jou wettelijk krankzinnig en hij wilde jou laten opsluiten.

In 1908 debuteerde je in Oscar Wilde's 'Salomé', waarin je naakt de erotische 'Dans van de zeven sluiers' deed. Sergej Djagilev haalde jou bij het Ballets Russes en in 1909 had je de titelrol in 'Cléopâtre', wat Kees van Dongen inspireerde om 'Souvenir of the Russian Opera Season 1909' te schilderen. In 1910 speelde je naast Vaslav Nijinski in 'Shéhérazade'. Je trouwde met jouw neef Vladimir Gorvits. Valentin Serov maakte in 1910 een naaktportret van jou als Salomé, maar weinig detaillistisch. De art-decobeeldhouwer Demetre Haralamb Chiparus maakte het bronzen beeld 'La danseuse' van jou, wat Antonio de La Gandara tot een schilderij van jou inspireerde.

Tussen 1911 en 1914 had je een lesbische relatie met Romaine Brooks, die jou op haar schilderij 'La Venus triste' afbeeldde. Je was o.a. bevriend met Sarah Bernhardt, Marc Chagall, Jean Cocteau en André Gide. In 1911 richtte je jouw eigen dansgezelschap 'Ballet Ida Rubinstein' op en je had direct succes met 'Le Martyre de Saint Sébastien', met muziek van Claude Debussy en Fokine als de choreograaf. Je liet Maurice Ravel de 'Bolero' voor jou componeren en Igor Stravinsky liet je 'Perséphone' componeren. De aartsbisschop van Parijs verbood de roomsen om naar 'Le Martyre de Saint Sebastien' te gaan, omdat St. Sebastian door een Joodse vrouw werd gespeeld, wat de knorrige hypocriet dubbel zo erg vond.

Je had grote successen met de choreografieën van Léonide Massine en Bronislava Nijinska, de zus van Vaslav. In 1936 ben je rooms geworden. In 1939 was jouw laatste optreden in het toneelstuk 'Jeanne d'Arc au Bûcher' in Parijs. In 1939 kreeg je het Grand Cordon Ordre National de la Legion d'Honneur. In de Tweede Wereldoorlog ging je via Marokko en Algerije naar Engeland, waar je gewonde, Friese soldaten hielp. Jouw geliefde en sponsor baron Walter Guinness regelde een suite in The Ritz Hotel voor jou. Op 6 november 1944 werd Walter als Britse staatsminister in het Midden-Oosten in Caïro door de Joodse, terroristische Stern Gang vermoord. Na de oorlog ging je naar Vence, waar je op 20 september 1960 overleed. Je werd 76 jaar en je bent nabij Vence begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 48



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)