Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De diepgewortelde verftovenaar van Oostende

(voor Leon Spilliaert (1881 - 1946))

Je bent geboren op 28 juli 1881 in Oostende. Jouw vader was Leonard-Hubert Spilliaert en hij had een kapperszaak en parfumerie in de Oostendse Kapellestraat. Hij maakte eigen parfums, zoals 'Brise d'Ostende'. Hij was hofleverancier van koning Leopold II. Jouw moeder was Leonie Jonckheere. Jij was de oudste van zeven kinderen. Je ging naar het Onze-Lieve-Vrouwecollege, net als James Ensor jaren eerder. In jouw schoolschriften maakte je veel schetsen.

Op jouw 18-de ging je naar de Kunstacademie in Brugge en kreeg je les van Pieter Raoux. In januari 1900 verliet je de academie al. Je was dan ook autodidact. Met jouw vader bezocht je de Wereldtentoonstelling in Parijs. Je had een voorkeur voor de symbolisten en je bewonderde Friedrich Nietzsche, van wie je enkele portretten maakte, zoals 'De denker'. In jouw eerste jaren gebruikte je zwarte en donkere kleuren. Je las graag in de dagboeken van Eugène Delacroix. Je schreef vooral atheïstische gedichten, die je later vernietigde.

Van 1902 tot januari 1904 was je in dienst bij de Brusselse uitgever/kunstkenner Edmond Deman, die zich voor jou inzette, omdat velen jouw werk te depressief vonden. Via hem kwam je in contact met jouw vriend Émile Verhaeren en met Maurice Maeterlinck, die in 1911 de Nobelprijs voor Literatuur won. Een romance met Paule Deman, de dochter van Edmond, flopte en je werd nog meer neerslachtig, dan je van nature al was. Je twijfelde aan jezelf en je had geen succes. Je schilderde jezelf met zwartomrande ogen en holle wangen. Je leed aan astma en maagstoornissen.

In Parijs bracht Verhaeren jou in contact met enkele kunsthandelaars, zoals Clovis Sagot, die ook Picasso's werk verkocht. Door Sagot had je geregeld Parijse kopers, die jou later in Oostende kwamen opzoeken, want in november 1904 ging je naar jouw ouderlijk huis terug. Je maakte kennis met Picasso en Max Jacob. In 1907 deed je in Oostende mee aan een groepsexpositie, samen met o.a. schilderijen van Van Gogh en Odilon Redon. Redon maakte een grote indruk op jou. Je tekende vele stillevens van het interieur van jouw achterkamertje in het ouderlijk huis en zee- en dijkgezichten.

In 1908 maakte je 'Zelfportret met spiegel', hallucinatoir en vol afgrijselijke wanhoop en angst. Via Verhaeren kwam je in contact met Stefan Zweig, die vier werken van jou kocht en die jou introduceerde bij de Weense uitgever/kunsthandelaar Hugo Heller. Samen met Constant Permeke deelde je een atelier en bekeek je het vissersleven. In 1912 woonde je samen met Constant in de Sint-Jacobsstraat en tekende je weer vissers. Je had last van slapeloosheid, waardoor je veel langs de zeedijk wandelde, wat je nieuwe inspiratie schonk. Vanaf 1912 gebruikte je meer kleur en contrast in jouw tekeningen.

In 1914 kwam je bij de Garde Civique, een zootje ongeregeld, waardoor je dienst weigerde en opnieuw zwaar depressief werd. Op 23 december 1916 trouwde je met de veel jongere Rachel Vergison en op 15 november 1917 werd jullie dochter Madeleine geboren. Je tekende konijnen, pluimvee, hoevedieren, uilen en krabben. Je schilderde jouw kunsthandelaar Paul-Gustave Hecke en zijn vrouw Norinne. In mei 1922 ging je weer in Oostende wonen en 's winters was je vaak in St-Jacques-les-Mouillères, in het buitenverblijf van de dichter/uitgever Henri Vandeputte.

In 1928 overleed jouw vader. In 1935 verhuisde je naar Brussel, waar Madeleine aan het Koninklijk Conservatorium studeerde. In 1936 had je een grote expositie in het Paleis voor Schone Kunsten. In 1937 overleed jouw moeder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde je in Duitsland te exposeren. In 1944 was er een grote Spilliaert-expositie in het Paleis voor Schone Kunsten. Op 23 november 1946 overleed je door angina pectoris in Brussel. Je werd 65 jaar en je bent op de begraafplaats aan de Stuiverstraat in Oostende begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 86



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)