Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

MENSEN MET EEN MISSIE

Nabij Venlo ligt het kloosterdorp Steyl met o.a. het Missiemuseum dat in 1931 werd geopend. Het werd ingericht door Broeder Berchmans. In plafondhoge vitrines valt een keur aan veelal exotische, opgezette dieren te zien. In 1980 werd besloten Berchmans opstelling en inrichting voor altijd in stand te houden.

Vanaf 1879 brachten missionarissen vanuit de hele wereld kunst, voorwerpen en have waaronder insecten, torren en vlinders mee naar Nederland om de bevolking kennis te laten maken met andere culturen. De media televisie en film bestonden immers nog niet. De dieren werden overzee gedood en hun huid werd gestroopt en gelooid in kisten naar het verre Nederland verscheept. In Steyl werden de dieren dan geprepareerd door o.a. broeder Berchmans die van 1900 tot aan zijn dood in 1934 conservator van het museum was. Hij kreeg hierbij hulp van preparateurs uit Duitsland. ( uit Halle an der Saale)
Er werden ook wel geprepareerde dieren aangekocht.

Anno 2017 komen onderzoekers uit alle windstreken de collectie, waaronder zich vele uitgestorven diersoorten bevinden, bestuderen. Beroemd tot over de grenzen is de Beer van Steyl; een 1.75 lang opgezet dier uit Rusland met een gleuf in zijn borst, waarin je geld kunt deponeren. Massa’s kinderen zijn gillend weggelopen omdat hij als de munt gevallen was, brullend zijn hoofd bewoog. Het christendom, de islam en het boeddhisme noemt men overigens missionaire religies.

In Steyl was het dat pater Arnold Jansen in 1875 zijn droom realiseerde. Het was voor hem een plek bij uitstek om missionarissen (zendelingen is een benaming uit protestantse hoek) op te leiden voordat ze de wereld werden ingezonden. Er kwamen kloostergebouwen, een kerk, tuinen en - een museum.
Het bekeren liep niet altijd even goed af. In het museum is de kleding te zien van twee jonge missionarissen die werden vermoord door de bevolking die zij tot het katholieke geloof wilden brengen.

In het museum staan boeddhabeelden die Maria met het kindje Jezus voor moeten stellen en boeddhabeelden met engelenvleugels; een voorbeeld van hoe het christendom zich van oudsher vermengde met de eigen cultuur van vreemde volkeren. Ook in Nederland werden heidense rituelen vermengd met christelijke, denk aan de kerstboom en de geboorte van Jezus, de paashaas en de wederopstanding van Christus.

Onder de priesters en kloosterzusters die niet werden uitgezonden bevonden zich begaafde mensen met talent voor talloze ambachten en kunst. Pater Jansen vond dat niet iedereen aan zending kon doen en stichtte eveneens een klooster voor nonnen die in stilte en afzondering leefden en van wie de voornaamste taak het bidden was. Deze zusters gaan nog steeds in prachtig roze gekleed.
De ‘moderne’ kerstening vanuit het christendom ging en gaat met liefde en ziekenverzorging gepaard. Veelzeggend is dat uit derde wereldlanden missionarissen nu naar Nederland komen om de mens de weg terug te wijzen naar kerk en geloof!

In de periode van de westerse kruistochten (1096-1271) waren geweld en bloedvergieten aan de orde van de dag. Iemand als Karel de Grote (742-814) liet iedereen vermoorden die weigerde gedoopt te worden.

De Reformatie (hervormingen binnen de katholieke kerk) kende ook vele slachtoffers. Ketters die vasthielden aan hun eigen geloof werden in de Middeleeuwen veroordeeld tot de brandstapel of andere wrede straffen. Veelal ging marteling vooraf aan hun dood.

Hendrik de V111 van Engeland (1491-1547) wendde religie aan ten gunste van zichzelf. Hij benoemde zich tot het hoofd van de Anglicaanse kerk toen hem dat beter uitkwam vanwege de door hem gewenste scheiding van de katholieke Catharine van Aragon. De paus was fel tegen. Hendrik wilde met Anna Boleyn trouwen om de zoon te krijgen die hij zo fel begeerde. Menig vriend werd vijand en onthoofd. Zelfs twee van zijn echtgenotes moesten eraan geloven.

Ook Nederland werd in de loop der eeuwen geplaagd door godsdiensttwisten, afscheidingen en splitsingen, waarbij men het over bepaalde dingen uit de Bijbel niet eens kon worden. Volgens de een zou God bij de geboorte van een mens al bepaald hebben of deze in de hemel zou komen, volgens de ander was dat de verantwoording van de betreffende persoon zelf. De strijd om de predestinatie wordt dit genoemd.

De rekkelijken en de preciezen, de soennieten en de sjiieten, de anglicanen en rooms-katholieken, Joden en Palestijnen, christenen en boeddhisten (Myanmar), godsdienststrijd lijkt al eeuwen reden nummer één voor het voeren van oorlog. Toch is liefde een van de universele geboden, net als ‘behandel de ander zoals je zelf behandeld zou willen worden en het ‘heb je naaste lief als jezelf’. Een hele opgaaf, maar wel een die vrede zou brengen.

Elk heeft zo zijn missie of levensopdracht. Het Nieuwe Tijdskind Magazine pleit voor ‘verander de wereld, begin bij jezelf’ en komt met de volgende tien universele wetten van het bestaan: ‘Laat je persoonlijke creativiteit tot uiting komen, wees je bewust van je verantwoordelijkheden, voor je geboorte heb je ermee ingestemd anderen te helpen, word emotioneel volwassen, zorg voor vermaak, wees rentmeester van je energie, geniet naar hartelust van muziek, streef naar wijsheid, breng jezelf discipline bij, observeer zonder te veroordelen’.

Als dit alles de mens niet lukt, is daar nog altijd het idee en wellicht dé oplossing van de Peace Machine; de vredesmachine van de Finse onderzoeker dr. Timo Honkela. (VK Magazine 21/10/2017) Hij werkt aan een ingenieuze vertaalcomputer die alle misverstanden wereldwijd wegneemt en die de mens helpt elkaar te begrijpen.
‘Waardoor we met elkaar in vrede kunnen leven’ aldus Honkela. Een technologische vredesapostel is hij, deze missionaris van de Artificial Intellligence.
Ik zou de roze zusters willen vragen blijvend te bidden voor het slagen van dit briljante project dat wellicht tot wereldvrede zou kunnen leiden.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 26 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 79



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)