Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over psychologie

Schijnwerkelijkheid

Over het fenomeen ‘Dromen’ zijn ontelbare geleerde verhandelingen in even zoveel boeken verschenen en bestaan er talrijke theorieën over dit onderwerp. Een van de meest bekende wetenschappers was Sigmund Freud, die d.m.v. zijn Traumdeutung de psychiatrie tot in de meest verborgen catacomben van het bewuste en het onderbewustzijn ontleedde en in zijn heelkundige praktijk toepaste.

Deze feiten en meer mogen bij welhaast een ieder als bekend worden verondersteld en het is alleen al om die reden dat ik het onderwerp niet verder wil uitmelken, laat staan dat ik het zou kunnen. Het gaat mij meer in deze beschouwing om de lezer globaal deelgenoot te willen maken over diverse soorten van mijn dromen in de hoop, dat een enkeling één of meer overeenkomsten herkent met haar of zijn ervaringen. Mijn vurige hoop is daarbij gericht op Gabriëla en Joanan, die o.a. over veel wicca wijsheid beschikken.

Laat ik een chronologische volgorde van globale perioden van mijn leeftijd toepassen. Zo is de oudste herinnering aan een “steeds dezelfde terugkerende droom” tussen mijn zevende en mijn veertiende levensjaar. Ik ben de tel kwijt geraakt, maar het leek wel een film, die ik frame voor frame talloze keren beleefde. Ik wist al vanaf het begin wat er zou volgen en hoe het afliep. Er zat geen verhaallijn in, het was niet beangstigend en er was maar één korte dialoog met exact dezelfde zinnen. In wakkere toestand heb ik nooit enig zinnig verband met wie of wat dan ook kunnen ontdekken.

Vanaf mijn pubertijdsjaren tot pak weg rond mijn vijftigste levensjaar kende ik meer soorten dromen. Laat ik beginnen met de meest prettige: Ik ontwaakte dikwijls plotseling met een blij en overgelukkig “Eureka” gevoel. Er was in mij een totale en alles overheersende oplossing voor een probleem ontstaan. ‘Onthouden en morgen erop doorgaan’ was mijn blije gedachte. Evengoed kon ik (vermeend) schaterlachend ontwaken over een humoristische uitspraak of situatie: onthouden dus.
De volgende ochtend wanneer ik mij deze zaken weer herinnerde, was de Eureka-oplossing nietszeggend en de humor flauw of totaal afwezig. Het mooiste was de bijna realistische ervaring om te kunnen vliegen als een vogel. Weliswaar met een vreemde startprocedure: drie snelle stappen vooruit, recht omhoog springen en dan met een schoolslag zwemmend hoogte winnen. Daarna zeilde ik horizontaal als een zweefvliegtuig.

In deze periode ervoer ik ook echte “alpdromen”. Ik was bijvoorbeeld in het buitenland mijn echtgenote kwijtgeraakt, de pas, de tickets of ons werd door de regering de terugkeer ontzegd. Zich bij een achtervolging niet kunnen bewegen en wakker worden van mijn roep om hulp, hetgeen in werkelijkheid op een zwak en hees klinkend echo leek.
Een andere keer wist ik in mijn droom wel dat ik de vijftig al was gepasseerd en vond ik het tijd worden om eens op zoek te gaan naar een partner om voor het nageslacht te kunnen zorgen. Dan weer kwamen mijn echtgenote en ik terug van vakantie en zoonlief had, naar eigen smaak, de woning opgeknapt. Er stond dan letterlijk niets meer op zijn plaats en ik werd met een driftbui wakker.
De meest beangstigende dromen waren die, waar ik, in een rouwkamer als een magneet naar een geopende kist werd getrokken. Geheel ten mijn wil MOEST ik het ontzielde lichaam aanraken en ontwaakte met hartkloppingen en badend in het zweet.

Thans, bijna 83 jaar oud, droom ik dikwijls, dat ik me in het prettige gezelschap bevind van vele dierbare familieleden en er een geanimeerd gesprek mee voer; zelfs met mijn vader, met wie ik nimmer een hecht contact heb gehad. Ontwakend besef ik meteen, dat allen al zijn overleden, maar dat ik me er, dromend, niet bewust van was. Dát weer zou ik zelf willen rangschikken onder de noemer “Harmonische of berustende dromen”.
Steevast, en dat is iets van de laatste jaren, kan ik soms minutenlang na het ontwaken uit zo’n droom die sfeer nog vasthouden en soms in gedachten nog afmaken van wat nog niet in de droom tot zijn recht was gekomen.

Dat was het zo ongeveer en ik hoop dat het niet leest als een met dure woorden en begrippen gelardeerd verslag. Natuurlijk had deze beschouwende tekst een doel: het mogelijkerwijs ontvangen van een reactie, die over een of meer genoemde feiten in het kort het licht kunnen laten schijnen. Geen echte “droomwens”, maar toch. Op mijn levensavond is zelfs voor het schemerdonker elke verlichtende informatie welkom!

Schrijver: Günter Schulz, 5 november 2017


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.3 met 3 stemmen 9.843



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
6 november 2017
Email:
agschulzziggo.nl
Beste Gabriëla,
Jouw spontane en zeer informatieve reactie heeft mij verrast. Het is meer respons dan ik had durven hopen. Veel van jouw suggesties zijn voor mij het overwegen zeker waard. Aangezien je in jouw reactie oprecht en bijna neutraal jouw mening geeft en niet pretendeert op dit gebied alles te weten ervaar ik als een sympathieke geste.

Vooral de gehele laatste alinea spreekt mij zeer aan, te meer omdat ik nog nooit over de daar genoemde mogelijkheden heb nagedacht. Deels wellicht ook, omdat van de vier basis karaktertypen de melancholicus in mij vermoedelijk dominant is.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
5 november 2017
Ik hecht niet veel waarde aan lijstjes met symbolen die in dromen bepaalde dingen zouden betekenen. Omdat iedereen zelf betekenis aan de dingen geeft, onbewust en bewust, in het wakkere leven en ook in dromen.

Volgens Jung zitten een aantal zaken in ons collectief onbewuste, waardoor een aantal symbolen eenzelfde betekenis kunnen hebben voor meer mensen. Maar ook dat is vaak weer sterk cultuurgebonden. Zo is de draak in veel oosterse landen een positief symbool en in veel westerse landen (nog) niet. Hetzelfde geldt voor heksen, en alles wat met magie te maken heeft. De een is er bang voor, de ander niet.

In onze dromen komt meer dan in ons wakkere leven naar boven waar we in ons onbewuste mee bezig zijn. Dat kan van alles zijn. Nare dromen kunnen gaan over angsten of over verdrongen emoties, bijvoorbeeld woede die je onderdrukt als je wakker bent.
Ik geloof dat we in onze dromen in contact staan met ons onbewuste en ook met de lichtwereld. Met dat laatste bedoel ik de geesteswereld. In dromen kunnen we vaak contact leggen met overleden dierbaren. Zij kunnen ons helpen, sturen ons soms boodschappen in onze dromen. Wat het allemaal betekent, dat weet je alleen zelf.

Als je vaak droomt, je vaak herinnert wat je gedroomd hebt, en je wilt weten wat het betekent, dan kan het helpen de droom meteen op te schrijven. Maak een droomschriftje. Soms droom je een droom weer opnieuw, of weer verder, als een vervolg op de vorige droom. Alleen jij weet wat het betekent. Vertrouw daarbij op je eigen gevoel.

Leg de droom altijd positief uit, ook als het een nare droom was. De droom kan bedoeld zijn geweest om je te helpen met je angsten of om bepaalde emoties te verwerken. Je onbewuste wil je altijd helpen. En ook als je contact maakt met overledenen, dan willen die je altijd helpen, met vaak een liefdevolle boodschap.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)