Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het steekt weer de kop op

Het steekt weer de kop op maar misschien is het wereldwijd gezien wel nooit echt weggeweest: slavernij!
De blanke kolonisten verscheepten talloze Afrikaanse slaven naar hun thuisland, waar ze hen het zware werk lieten doen en fysiek mishandelden.

Als kind las ik met grote verbazing 'De negerhut van oom Tom' van Harriet Beecher-Stowe. Op films zag ik dat slaven, die wilden vluchten, werden vermoord of teruggehaald en gegeseld. De galeislaven moesten roeien, terwijl ze geboeid waren en ze er met de zweep van langs kregen. Dat gebeurde op de Middellandse Zee. In de tijd van Abraham en Mozes waren de Joden de slaven van de Egyptenaren. Koningen en keizers hadden meestal veel slaven naast hun knechten. Denk ook aan de strafkampen in Rusland, Duitsland, Japan en Noord-Korea. En de kinderarbeid in de kledingindustrie. Dat is even een greep uit de wereldgeschiedenis.

Bij Nieuwsuur zag ik een reportage van undercover-journalisten, die beelden maakten van de huidige slavernij in Libië. De internationale televisie-journaliste Nima Elbagir (1978, Soedan) is de spil van deze CNN-actie geweest. Zij studeerde filosofie en journalistiek in Sudan en Engeland. Ze won diverse prijzen. In 2016 was ze Specialist Journalist of the Year. In de filmbeelden zie je Afrikaanse mannen verkocht worden. Dat gebeurde zo'n 40 kilometer vanaf Tripoli. 'Grote, sterke jongens, goed voor de landarbeid!', zegt een veilingmeester, die even daarna met het bieden begint om zo hoog mogelijk te scoren. Het leek wel een paardenmarkt. Dit gebeurt 1 à 2 keer per maand en wie weet wel vaker. 'De mensensmokkelaars zijn in mensenhandelaars veranderd. De migranten/vluchtelingen worden slaven!', zegt CNN.

Twee verhandelde mannen zijn geheel getraumatiseerd en met stomheid geslagen. Ze worden vaak meerdere keren verkocht. De Libische autoriteiten zeggen, dat ze er onderzoek naar zullen doen, maar wie controleert dat. Bovendien is dat land op alle niveaus corrupt en heersen er brute junglewetten. Ik zou er in ieder geval niet graag op vakantie naartoe willen gaan. In de tijd van Arthur Rimbaud, die in het Ethiopische Harar woonde, waar hij in 1880 vanuit Aden neerstreek, was er ook veel slavernij in die gebieden, met name in Zeila. Rimbaud heeft ook in slaven gehandeld. Dat was daar niet zo beladen in die tijd. Dat is het bij sommigen vandaag de dag nog steeds niet, blijkt wel. De geschiedenis herhaalt zich keer op keer, hoe wij ook denken iedereen beschaving bij te kunnen brengen.

Voortbordurend op die laatste zin ben ik het met de Democratische kopstukken eens, dat er een wettelijke stemming moet komen om de presidentonwaardige, saloondronken cowboy Donald Trump af te kunnen zetten. Die stumper is werkelijk een aanfluiting voor het ambt dat hij heeft bemachtigd via zijn rijkdom en rijke vrienden, waaronder een Russische maffia-baas, met wie hij jarenlang samenwerkte. De infantiele ruzie tussen hem en die andere imbeciel Kim Jong-un loopt de spuigaten uit. Ze blijven maar als trotse hanen met territoriumdrift onzin kraaien. Kim noemde Donald 'een oude gek' en Donald noemde Kim 'klein en dik'. Volgens de Noord-Koreaanse media staat zo'n belediging van hun leider op de doodstraf. Dit meester-en-knecht-spel kan uitlopen op een verschrikkelijke kernoorlog. Als het om deze twee minkukels gaat, dan ben ik even voor de slavernij, opdat ze de deugd van nederigheid mogen gaan aanleren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 november 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 75



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
16 november 2017
Slavernij en mensenhandel is helaas van alle tijden en er is nog een lange weg te gaan om het volledig uit te roeien. Vrouwen worden het meest geknecht en verhandeld om in de seksindustrie te werken.
Maar ook voor andere vormen van arbeid worden mensen verhandeld, ook mannen, nog steeds. Het is niet terug, het is helaas nooit weggeweest.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)