Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw weldoener Henri verbrak de doornenkroon

(voor Theodoor Verstraete (1850 - 1907))

Je bent geboren op 5 januari 1850 in Gent. In 1852 ben je met jouw ouders naar Antwerpen verhuisd. Jouw vader was de tweede dirigent van het Nationaal Toneel in Antwerpen. Jouw moeder Julie Verstraete-Lacquet was een populaire actrice, die later naar Brussel verhuisde. Aanvankelijk had je een voorliefde voor muziek en ging je met jouw ouders mee naar theatervoorstellingen, zoals in 1860 tijdens een reis door Nederland. Je hield ook veel van tekenen.

Je ging naar de Antwerpse Academie, waar je aan de grafische afdeling studeerde, die door Jozef Bal werd geleid. Je ontwikkelde jouw tekenvaardigheden en je leerde de etstechniek. Vanaf 1867 volgde je een schildercursus van Jacob Jacobs, een landschaps- en zeegezichtenschilder. Jouw medeleerlingen waren o.a. Emile Claus, Jef Lambeaux, Edgard Farasyn, Henri Houben, Frans Hens en Adriaan Jozef Heymans. Van 1873 tot 1878 kreeg je gratis schilderles van Jacob Jacobs.

In 1873 trouwde je en jouw moeder ondersteunde jou financieel. Je werkte als drummer en decoratieschilder in het theater. In die tijd woonde je in Brussel. Je was een realistische schilder en graficus, bekend om jouw plattelandslandschappen en jouw schilderijen van het Belgische kustlandschap. Je wordt de 'dichter van het landelijke leven' genoemd, die het nederige leven van de plattelandsmensen met grote empathie schilderde. Je exposeerde voor het eerst op de Salon van Antwerpen in 1876/1877. Daarna exposeerde je regelmatig. In 1878 ging je naar een prachtig huis in Brasschaat, nabij Antwerpen, vanwaar je met een caravan rondreisde om de omliggende landschappen te schilderen. In de weekenden bezocht je jouw gezinsleden in Brussel.

In 1882 had je jouw eerste succes met jouw schilderij 'Dusk'. 'Dusk' kreeg een eervolle vermelding in Parijs en een gouden medaille in Antwerpen. Jouw leerlingen waren o.a. Evert Pieters en Rosa Leigh. In 1883 was je één van de oorspronkelijke leden van 'Les XX'. Je verliet die kunstenaarsgroep twee jaar later. In 1883 was je ook mede-oprichter van de Antwerpse kunstenaarsgroep 'Wees U Zelf', met de schilder Piet Verhaert als aanvoerder. Andere leden waren o.a. Frans Van Kuyck, Eugène Joors, Edgard Farasyn en Emile Claus. In 1886 kwam je in contact met de kunstverzamelaar en mecenas Henri Van Cutsem, waardoor jouw financiële situatie verbeterde. Henri stimuleerde jou om naar Utrecht, Leiden, Hansweert en Schoore te gaan, waar je schilderde en etste.

Je verbleef ook een tijd in Henri's villa in Blankenberge. Je was gefascineerd door het water en de lucht nabij de zee. In 1891 was je mede-oprichter van 'De XIII', die in 1899, na drie salons, werd ontbonden. In 1893 kreeg je een beroerte, wat leidde tot blindheid en stomheid, waardoor jouw artistieke carrière voorbij was. De rest van jouw leven heeft Henri jou financieel ondersteund en na 1904 gaf hij jou een maandelijkse toelage. Henri kocht ook vaak schilderijen van jou, die hij later terug gaf. In jouw laatste jaren had je een slechte gezondheid en een verstandelijke beperking. Op 8 januari 1907 ben je overleden. Je werd 57 jaar en je bent in het erepark van de begraafplaats Schoonselhof begraven, naast Hendrik Conscience. In het Antwerpse Stadspark is in 1909 een standbeeld van jou geplaatst, gemaakt door Guillaume Charlier.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 41



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)