Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

BEDROEVEND DEERNISWEKKEND

Je zult als geohydroloog maar willen afstuderen aan de TU Delft met een vergiet op je hoofd en een 17e eeuws piratenpak aan om dan te ontdekken dat dit je wordt geweigerd. Je voelt je gediscrimineerd en dient een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Moslima mogen wel met een hoofddoek promoveren en als je Joods bent mag je dat met keppeltje, Sikhs mogen een tulband dragen en als iemands promotie over robots gaat mag zij een robot met zwart strikje naast zich hebben, maar als pastafari en priester van de kerk van het Vliegende Spaghettimonster, waarin men de god Noedelheid vereert, mag je niets.
Daar is een promotie een te plechtige, formele, academische ceremonie voor vindt TU Delft zelf. (Tonie Mudde VK 16 november 2017) De aanhangers van deze ‘religie’ vinden het op hun beurt weer vreemd dat mensen geloven in een man die wijn in water veranderde of een god die een zee in tweeën spleet. Dat het Michael Afanasyev lukte een Israëlisch paspoort te krijgen met een vergiet op zijn hoofd is op zijn zachts gezegd verbazingwekkend.

Je zou denken, maar dat is een grote vergissing, dat een promovendus een brede algemene ontwikkeling heeft, maar dat is lang niet altijd het geval. Hij is goed en soms briljant op dat ene terrein van zijn afstuderen, terwijl hij verder een onwetendheid en een gebrek aan inlevingsvermogen ten toon spreidt die je versteld doet staan, of zo geniaal in zijn vakgebied is dat het aan waanzin grenst. Je vraagt je af hoever je kunt gaan in het bespottelijk maken van eeuwenoude religies, hoewel Afanasyev ze naar eigen zeggen bekritiseert, maar in hun waarde laat.

Hoe triest is het als je niet meer in wonderen gelooft. Iemand als Helena Blavatski, occult medium en grondlegger van de theosofie, was in staat tot het verplaatsen van objecten en het schrijven van brieven die niet per post, maar ogenblikkelijk aankwamen op plaats van bestemming. De aboriginal zong zijn levensweg. De sjamaan stond dicht bij de natuur en wat deze bood, al dan niet met behulp van bepaalde kruiden. Het orakel van Delphi werd bedwelmd door bepaalde dampen. De handoplegger genas.

Christenen, boeddhisten, islamieten, Joden en Hindoestanen verspreidden de vijf grote wereldreligies. Dat Jezus Christus op water liep bijvoorbeeld kan best waar zijn, omdat Hij daartoe was uitgerust en bepaalde gaven had. Met beschermengelen en spiritualiteit hoef je denkelijk helemaal niet aan te komen bij iemand als M.A.

Natuurlijk kwamen er in het verleden - en komen er nog steeds - veel uitwassen voor in de naam van goden, raakten veel godshuizen in verval door leegloop, maar uitgestorven is het geloven niet. Veel universele waarden zijn goddank nog gemeengoed.
Volgens Selina o’ Grady schiep de mens zelf God en niet andersom en is religie een fundamentele menselijke behoefte. Mensen hebben een god nodig om een diepere betekenis aan hun leven te geven. (Scientias april 2013). Dat Christus het indertijd won van Isis komt enkel en alleen omdat Hij in die tijd de mensen meer aansprak volgens o’ Grady.

De pastafari tot slot bespreken de maatschappij met bier, wijn en een vergiet op hun hoofd. In hun hemel vind je biervulkanen en een stripperfabriek. Dit om een beeld te geven van de sfeer waarin de leden bij elkaar komen en van het level waarop zij zich bevinden. Bacchus is nog altijd springlevend. Ook deze van origine Romeinse God van de roes doorstond blijkbaar de tand des tijds. Een Universele God is echter hardnekkig. Je krijgt hem niet uit je hart als Hij er eenmaal in zit.

‘De universele God is Eén; toch is Hij meer dan Eén; alle dingen zijn God; alle dingen zijn één. Door de liefelijke adem van God is alle leven in één verbonden; dus wanneer gij een vezel van een levend ding aanraakt, zendt ge een trilling vanuit het centrum tot in de uiterste grenzen van het leven. En wanneer ge onder uw voet de geringste worm vermorzelt, dan doet ge de troon van God schudden, en zijt ge oorzaak dat het zwaard van recht in de schede trilt.’ (hoofdstuk 28 van het Aquarius Evangelie der Akasha Kronieken)

Over uiterlijk acht weken doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in de zaak Afanasyev.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 21 november 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 691



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)