Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als vrijdenker op de brandstapel vermoord

(voor Giordano Bruno (1548 - 1600))

Je bent geboren in januari 1548 in Nola, in de provincie Napels, nu Campanië. Je was een filosoof, priester, vrijdenker, dichter en kosmoloog. Op wetenschappelijk vlak was je een aanhanger van de heliocentrische theorie van Nicolaas Copernicus (1473 - 1543). Je heette eerst Filippo Bruno. Jouw vader Giovanni Bruno was een soldaat. Jouw moeder was Fraulissa Savolino. Je ging in Napels naar school. Je kreeg privé-lessen in het Augustijnse klooster en je studeerde aan het Studium Generale. Op jouw 17-de werd je een Dominicaanse postulant in het klooster San Domenico Maggiore in Napels. Je noemde jezelf Giordano, naar jouw leraar Giordano Crispo. In dat klooster hervatte je jouw studies en werd je een afgestudeerde novice.

Op jouw 24-ste werd je een gewijde priester. Je had een bijzonder goed geheugen en je schreef enkele boeken over Mnemotechniek (geheugenkunst). Je werd zelfs naar de paus gebracht om jouw geheugenkunsten aan hem te vertonen. In 1576 werd je voor het eerst van ketterij verdacht door de Inquisitie, vanwege jouw stellingname tegen diverse, theologische doctrines en dogma's. Je vluchtte naar Rome, waar je na enkele maanden ook uit weg moest vluchten, vanwege een valse moordaanslag. Je verliet de Dominicaanse Orde en je belandde in Genève, waar je aansluiting bij de volgelingen van Johannes Calvijn zocht, maar kort daarna excommuniceerden ze jou vanwege jouw vermeende, ketterse opvattingen.

Zwaar teleurgesteld door die kortzichtige calvinisten ging je in 1579 via Lyon naar Toulouse, waar je leraar werd. Je probeerde naar de Katholieke Kerk terug te keren, maar je kreeg geen absolutie. In 1581 ging je naar Parijs en schreef je ruim 20 boeken, o.a. over geheugentraining en de theorieën van Copernicus. Volgens jou zijn sterren gewoon kleinere zonnen, waar planeten omheen cirkelen. Je geloofde in oneindig vele werelden en oneindig vele, intelligente wezens. Je schreef 120 stellingen tegen de natuurleer van de Griekse filosoof/wetenschapper Aristoteles, wat best gewaagd was, omdat hij filosofisch gezien net zo belangrijk als Plato en Socrates is. Daarbij was de natuurleer van Aristoteles een belangrijk onderdeel van het thomisme, het gedachtengoed van de filosoof/theoloog Thomas van Aquino, die op zijn 49-ste in de Fossanova Abdij overleed.

Je had een sterke behoefte om de strijd aan te gaan. Je zwierf een tijd door Frankrijk en in 1583 ging je op aanbeveling van de Franse ambassadeur naar Oxford. Je plagieerde een boek van Marsilio Ficino, de hoogst invloedrijke filosoof/astroloog, waardoor je naar Duitsland uitweek, waar je korte tijd bij de Lutheranen veiligheid vond, maar ze excommuniceerden jou al gauw. Aan de Universiteit van Padua doceerde je een tijd astronomie. In 1592 werd je in Venetië gearresteerd en naar Rome gebracht, waar op 27 januari 1593 jouw ruim zes jaar durende rechtszaak begon. Je werd aangeklaagd voor ketterij en je wilde jouw belangrijkste stellingen niet herroepen.

Je was een aanhanger van het Docetisme en het Pantheïsme. Volgens het Docetisme was het lichaam van Christus Jezus slechts schijn, symbolisch en niet echt aanwezig. Zij ontkennen het lijden en sterven van Jesus tijdens de kruisiging. De Kartharen geloofden dit ook, verwant aan het Adoptianisme, waarin de Godheid van Jezus wordt ontkend. De roomsen en protestanten ontkennen juist het mens-zijn van Jezus. Jezus was volop mens en volop Godheid. Zoals velen van ons, maar velen zijn zich dat niet bewust en zij tasten nog steeds in de duisternis van onwetendheid. Om als Jezus te willen worden, moet je wel willen afzien en door tijden van diepe eenzaamheid durven gaan. Het is vaak een lange weg, maar de volhouder wint. Je zult je ziel en geest moeten openstellen en het zinloos aardse moeten loslaten, wat doet denken aan de onthechting van Boeddha's leer.

Op 17 februari 1600 werd je op de brandstapel vermoord. Jouw laatste woorden waren: 'Misschien spreken jullie, mijn rechters, dit vonnis met meer angst uit dan waarmee ik het onderga!'. Je werd 52 jaar.

Door de vrijmetselarij, gnostici, theosofen, vrijdenkers en mij word je beschouwd als een martelaar voor de vrije gedachte.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 77



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)