Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een uiterst plausibele onthulling

In het NRC van 10/11 februari staat het interview, dat Coen Verbraak met de schrijver Oscar van den Boogaard had. Het artikel heet 'Dit is een trauma. Snap je dat? Ik verwerk een trauma'. Zijn nieuwste roman 'Kindsoldaat' onthult een zeer belangrijk feit: Oscar is een zoon van wijlen Prins Bernhard! Ik heb de gezichten met elkaar vergeleken, maar daaruit kan ik niet direct een gelijkenis concluderen. Wellicht lijkt hij uiterlijk meer op zijn overleden moeder. In ieder geval staat hij volgens mij serieuzer in het leven dan zijn vader Bernhard, die de fatsoensnormen flink aan zijn laars lapte.

Oscar van den Boogaard is geboren op 30 mei 1964 in Harderwijk. Hij groeide op in Suriname en in Nederland. Hij studeerde rechten en Franse taal- en letterkunde in Montpellier, Amsterdam en Brussel. Hij werkte een tijd in de advocatuur, maar daarna koos hij voor het fulltime schrijverschap.
In 1990 verscheen zijn debuutroman 'Dentz' bij Athenaeum- Polak & Van Gennep. Hij woont afwisselend in Berlijn, Antwerpen en Sint Martens Latem. Tussen 2011 en 2016 was hij artistiek directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent.

Zijn moeder kwam halverwege de jaren vijftig in contact met de Koninklijke familie. Zij was privé-secretaresse van de burgemeester van Utrecht, wiens vrouw de hofdame van koningin Juliana was. Juliana en Oscar's moeder hadden meteen een goede klik met elkaar. De familie Van den Boogaard mocht met de koninklijke familie mee op skivakantie.

Oscars vader was al een bekende van prins Bernhard. Als ex-paracommando werkte hij bij de staf van Bernhard. Ze hadden beiden veel ontzag voor elkaar. De geregistreerde vader van Oscar poetste vaak de zilveren lijsten met foto's van Bernhard daarin. Op zijn dertiende zijn Oscars ouders gescheiden en vertrok zijn 'vader' naar Suriname. Zijn moeder was een stevige alcoholiste en Oscar was er getuige van, dat zij en Bernard zich in een kasteel verenigden. Ze omhelsden elkaar. Bernard keek vanaf een afstand gefascineerd naar Oscar. Een vriendin van zijn moeder zei: 'Oscar, jij weet ook niets van jezelf, hé?'. Bernard vroeg hem hoe het met Bernhard de Beer ging, die Oscar bij zijn geboorte van hem had gekregen. Op de terugweg was zijn moeder totaal van de kaart en dronken. Ze zette de auto stil en ze vertelde: 'Oscar, Bernhard is jouw vader!'. Hij moest het echter wel geheim houden.

Oscar heeft nog twee halfzussen. Toen zijn moeder van hem en Bernhard in verwachting was, is zijn 'vader' door hogerhand naar Suriname gestuurd. Oscar woonde alleen met zijn moeder, die de hele dag dronk, overdag in bed lag en vaak te dronken was om te koken. Oscar voelde dat ze ongelukkig was, omdat ze was afgesneden van haar grote liefde Bernhard. Bernhard kon hem niet als zijn zoon erkennen, omdat de moeder de vrouw van zijn held was, wat in strijd is met de militaire eer en eigenlijk diep verraad is. Maar Bernhard was recidivistisch wat betreft buitenechtelijke kinderen en het officieel ontkennen daarvan. Hij kwam nog wel eens bij Oscars moeder langs. Oscar voelde zichzelf diep verscheurd van binnen, maar Bernard wist dat te dempen met de zin 'Jouw vader is jouw vader en ik ben jouw prins!'

Dat prins Bernhard een notoire schuinsmarcheerder was, weet het hele volk inmiddels en wellicht zit er nog heel wat in de doofpot verstopt.
Bernhard had ooit een relatie met de zeer knappe Lady Penelope Aitken (1910 - 2005), met wie hij in 1942 een zoon kreeg, genaamd Jonathan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Bernhard in Londen een relatie met zijn overbuurvrouw Ann Orr. Volgens geruchten kregen zij twee zonen, maar Bernhard ontkende dit, gemoedelijk aan zijn pijp lurkend en ondeugend glimlachend.

12 februari 1946 kregen Trijntje Zijlstra en Bernhard hun dochter Mildred die geboren werd in Den Haag. Mildred schreef er het boek 'Dansen in een prinsessenjurk' over.

In 1951 ontmoette Prins Bernhard in Mexico Alicia Weber, de in 1930 geboren buitenechtelijke dochter van Wernher van Braun (1912 - 1977) en Hanna Reitsch (1912 - 1979). Hun dochter Alicia Hala van Bielefelt werd geboren in San Francisco op 21 juni 1952.

In 1966 kreeg hij een relatie met het jonge fotomodel Hélène Grinda en zij kregen hun dochter Alexia.

Met koningin Juliana had prins Bernhard een platonische verhouding, die vaak veel verwijdering heeft gekend. Het was dan ook een verstandshuwelijk. Bernhard kon zo wel van de weelde meesmullen en op seksueel gebied geheel zijn gang gaan, want daar had hij de goedkeuring van Juliana van gekregen. Dat schijnt in adellijke kringen normaal te zijn, wat ook maar al te vaak als een excuus wordt gebruikt. Verder was Bernhard een enorme geldwolf en nam hij het niet zo nauw met de manieren waarop hij aan geld kon komen, totdat hij met de Lockheed-affaire tegen de lamp liep. Steekpenningen. Tja, hij moest natuurlijk heel wat geliefden en kinderen onderhouden, zal hij gedacht hebben. Ik weet het nog wel. Van prins werd hij ineens een onbetrouwbare boef, wat hij natuurlijk ook was. Daar hielp geen prinsensprookje tegen.

Oscar kan zijn DNA met het DNA van Mildred Zijlstra gaan vergelijken om het bewijs, dat Bernhard zijn biologische vader is meer en meer overtuigd te maken. Maar volgens Oscar is zijn boek 'Kindsoldaat' overtuigend genoeg. Datzelfde vind ik overigens van zijn interview in de NRC. Deze hoogst getalenteerde, Nederlandse schrijver is wat mij betreft inderdaad de zoon van prins Bernhard, ook gezien zijn reputatie als charmerende rokkenjager. Prinses Beatrix is dus de halfzus van Oscar. Die andere prinsessen zijn dus ook halfzussen van Oscar.

Oscar is dus de halfoom van koning Willem-Alexander. Ik vind dit een schitterende primeur. De gerenommeerde schrijver Oscar van den Boogaard is van koninklijke, oranje bloede! Overigens aast Oscar absoluut niet op eventuele materiële winsten door deze onomstotelijk bewezen bloedband. Sterker nog, hij wil helemaal niets van hen. Waarin ik best een zekere rancune richting zijn bloedeigen vader prins Bernhard bespeur. En in de familiaire grafkelder van de Oranje's blijft het voor eeuwig doodstil.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 februari 2018


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.0 met 3 stemmen 1.110



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Frank Rijckaert
Datum:
17 mei 2023
In de Volkskrant van 22 april 2023 staat een uitgebreid interview met Oscar van den Boogaard, met als titel ‘Ik denk dat ik de echte Bernhard ken’. Aanleiding was het derde boek, ‘In de naam van de zoon’, dat de schrijver aan zijn vermeende afstamming van prins Bernhard wijdt. In 2020 verscheen het tweede boek, ‘Jachthuis’.

In het interview staat nog steeds geen enkel bewijs voor het vaderschap van de prins, integendeel. Vermeld wordt dat een van de voorouders van de moeder van Van den Boogaard een mineraalwaterbron ‘Snelle Sprong’ exploiteerde. Deze ‘voorouder’ was Johan Hendrik Antony (Henri) van Basten Batenburg (Lichtenvoorde 19-11-1858 - kasteel Holtmühle te Tegelen 9-1-1915), die in 1887 de Nederlandsche Mineraalwaterfabriek ‘De Snelle Sprong’ oprichtte. Door deze informatie kwam ik achter de naam van de moeder van Van den Boogaard en na het opvragen van haar persoonskaart kon ik de werkelijke namen van de in het boek genoemde voorouders invullen.

‘Maxwell’: Oscar-Jan Willem Marie van den Boogaard.
Moeder ‘Elsie’: Maria Theresia (Marycke) van Basten Batenburg, geboren Helden 10-5-1925, overleden Diepenveen 1-10-1990, gehuwd Utrecht 3-8-1957 met ‘Jim’: Theodorus Wilhelmus van den Boogaard, geboren Haarlem 26-4-1923, overleden Deventer 20-1-2013.
Grootvader ‘Nol’: Arnold Bernard van Basten Batenburg, geboren ’s-Hertogenbosch 17-6-1893, overleden Utrecht 1-6-1948, gehuwd Helden 30-6-1919 met ‘Nora’: Adriana Maria Haffmans, geboren Helden 22-2-1896, overleden Utrecht 28-1-1974.
Ouders van ‘Nol’: Wilhelmus Henricus Jacobus Theodorus van Basten Batenburg, geboren Lichtenvoorde 13-11-1862, overleden Utrecht 2-10-1936, gehuwd Oss 17-5-1892 met Hermine: Maria Theodora Jurgens, geboren Oss 4-2-1873, overleden Utrecht 9-5-1916.
Ouders van ‘Nora’: Oscar Maria Franciscus Haffmans, geboren Helden 5-9-1859, overleden Helden 3-9-1933, gehuwd Vlissingen 26-4-1887 met Maria Theresia Adolphina Wibaut, geboren Vlissingen 13-2-1862, overleden Nijmegen 5-4-1939.

Zoals ik in mijn vorige bijdrage heb vermeld, is grootvader Nol niet in de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen.

In Kindsoldaat is sprake van ‘Max’, de tweelingbroer van ‘Nol’. Weliswaar had Arnold Bernard van den Boogaard twee jongere broers, Willem Hendrik (1895) en Antoon Theodoor Wigbold (1901), maar geen tweelingbroer.

Overgrootvader Wilhelmus Henricus Jacobus Theodorus was een broer van Henri van Basten Batenburg. Dus ‘Elsie’ was wel familie, maar geen nakomeling van de mineraalwaterfabrikant.

Van den Bogaards ouders zijn in 1957 getrouwd. In het interview staat dat zij waren gescheiden. Als dat al zo was, dan niet voor de wet. Hij had ook twee zussen. De oudste is geboren in 1960. Dit is volkomen in tegenspraak met de (incorrecte) versie in Kindsoldaat, waar ‘Maxwell’ als oudste kind in januari 1964, acht maanden na het huwelijk van zijn ouders, wordt geboren.
Naam:
Louise
Datum:
8 maart 2023
Goede reactie van Frank Rijckaert, merkwaardig dat niemand anders dergelijk onderzoek heeft gedaan.
Naam:
Frank Rijckaert
Datum:
8 april 2018
Aangezien ik geïnteresseerd ben in familiegeschiedenissen, vooral als ze over Oranje-bastaarden gaan, heb ik het boek Kindsoldaat aangeschaft. Ondanks alle lovende kritieken, ben ik het eens met de recensie van het boek in de Volkskrant: ‘Als literair project faalt Kindsoldaat jammerlijk.’ De roman wordt als fictie gekwalificeerd en krijgt slechts twee sterren.

Maar ook als gedeeltelijk waargebeurde familiegeschiedenis schiet het boek te kort. De stamboom achter in het boek mag die naam niet hebben. Ik heb het boek moeten lezen om de relaties tussen de personen in te kunnen vullen. In het hele boek komen geen familienamen voor, laat staan datums en plaatsen en alle namen, inclusief die van de woonplaatsen ‘Villa Flora’ en ‘Metternich’ zijn gefingeerd.

Behalve algemene feiten, zoals de bevrijding van Parijs in 1944, heb ik slechts drie verifieerbare gegevens gevonden.

In de eerste plaats is daar het overlijden van de grootvader van de schrijver, in het boek Nol genoemd. Hij zou zijn omgekomen bij een bombardement op 6 november 1944, waarbij Engelse bommenwerpers hun lading wilden droppen op het Centraal Station in Utrecht, maar in plaats daarvan Gebouw III van het Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht raakten, waarbij onder het personeel, patiënten en bezoekers 21 doden vielen. Grootvader Nol zou een van de omgekomen patiënten zijn. Echter, er is niemand te vinden in de overlijdensregisters van Utrecht, die online toegankelijk zijn, die geen personeelslid is, getrouwd is en ergens aan de Nederlands-Duitse grens is geboren.

In de tweede plaats is er de geboorte van de schrijver, in het boek Maxwell genoemd. Volgens het boek was zijn moeder, Elsie, al ongeveer een maand in verwachting, toen ze trouwde met Jim, die dus de achternaam Van den Boogaard heeft. Pas na hun huwelijk, nog steeds volgens het boek, zouden Jim en Elsie gemeenschap hebben gehad, zodat de biologische vader van het kind Prins Bernhard moest zijn. In het boek valt te lezen dat Jim acht maanden na het huwelijk, in januari 1964 in Utrecht is geboren. Maar Oscar van den Boogaard is op 30 mei 1964 in Harderwijk geboren. Datum en plaats komen dus niet met de werkelijkheid overeen.

In de derde plaats was Jims moeder Elsie in dienst van Constant, burgemeester van Utrecht, die was gehuwd met Ariane, een hofdame van koningin Juliana. Zij hebben echt bestaan. Jonkheer Constant Johan Adriaan (Coen) de Ranitz (1905-1983) was van 1948-1970 burgemeester van Utrecht. Hij was in 1945 gehuwd met Jonkvrouwe Ariane Margaretha de Brauw (1911-1981), die van 1934-1940 hofdame was van prinses Juliana, maar dat was ver voor de tijd dat Elsie in contact kwam met prins Bernard. In 1940 was Elsie ongeveer vijftien jaar oud. De schrijver vermeld ook nog het hardnekkige gerucht dat Constant een familielid was van de biologische vader van prinses Wilhelmina. Dit familielid was Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz (1846-1916), adjudant van koning Willem III en particulier secretaris van koningin-regentes Emma. Hij zou de vader zijn van Wilhelmina, omdat koning Willem III aan syfilis zou lijden en geen kinderen meer kon krijgen. Het verhaal staat onder andere in het boek 'Koning Willem III en zijn bastaarden', geschreven door Hanno de Iongh. In datzelfde boek wordt het verhaal ontzenuwd, omdat Willem III na de geboorte van Wilhelmina nog tien bastaarden zou hebben verwekt.

Ook na lezing van het boek Kindsoldaat staat voor mij de bewering dat prins Bernhard de vader is van Oscar van den Boogaard nog steeds niet vast. Dat kan ook verklaren waarom hij niet wil meewerken aan een dna-test.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
13 februari 2018
Spannend en aantrekkelijk beschreven.
Het wordt de hoogste tijd voor een familiereünie waar alle Sinaasappeltjes en Bietserveldjes zich verzoenen met elkaar en met hun verleden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)