Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

www.sobchakprotivvseh.ru

Een met parelmoerwolken behangen gewelf en zicht-, bijna hoorbare ijselijke schreeuw. Een zelfs béétje-, lees bescheiden kunstkenner weet dan zeer waarschijnlijk dat het hier de magisch-sublieme SCHREEUW van de Noorse, door depressies geplaagde schilder Edvard Munch betreft. De kunstenaar werd op jonge leeftijd met zowel de dood van zijn moeder als zijn 15-jarige zus geconfronteerd. Zijn schilderij HET ZIEKE KIND dat hij op 22- of 23-jarige leeftijd op doek liet verschijnen, staat voor de verwerking van dit/zijn groot verlies.

Een paar jaar later, Munch woonde inmiddels in Parijs, stierf zijn vader. Munch had waarschijnlijk een onfeilbaar geheugen dat nooit of zelden faalde. Misschien zelfs volmaakt.

Citaat: 'IK SCHILDER NIET WAT IK ZIE, MAAR WAT IK ZAG'.

Op 17-jarige leeftijd begon Munch te schilderen, maar Edvard was niet alleen als kunstschilder actief. Zo hield hij zich eveneens bezig met etsen, lithografieën en houtsneden. Daarnaast had Munch ook zijn waarde als graficus, waarbij prentkunst, ook een vorm van beeldende kunst, een prominente rol in zijn artistieke leven speelde en heeft gespeeld. Evenals Van Gogh streefde ook Munch naar modernisering van de kunst. Zowel de uit Zundert afkomstige dus Brabantse Van Gogh als de Noorse, in Loten (met een diagonale streep door de 'o' van rechtsboven naar linksonder), gelegen in het district Hedmark geboren Munch hebben diverse overeenkomsten. De parallellen uiten zich in zowel hun werk als hun getroebleerde levens. Beider werk is kleurrijk en zeker intens zowel als emotioneel.

Het dichtst naderen de kunstenaars elkaar in hun zelfportretten. Middels een reisbeurs naar Parijs leerde Munch in de kunsthandel van Theo van Gogh, de broer van Vincent, zijn werk kennen. Talloze zelfportretten van zowel Munch als Van Gogh worden door én hun expressieve én emotionele kracht regelmatig tot misschien wel vaak met de doorvoelde, lees: intens oprechte portretten van Rembrandt vergeleken. Voor zowel Munch als Van Gogh geldt:

Briljante krankzinnigen met penseel...!


Krankzinnig is zij geenszins, briljant daarentegen des temeer; Ksenia Sobchak. Russische tv-presentatrice, journaliste en actrice. Ksenia is van 5 november 1981. Dit weekend, afgelopen zondag om precies te zijn, is bekend geworden dat Poetin opnieuw de verkiezingen heeft 'gewonnen', hoewel er van tevoren niemand is geweest die überhaupt anders zou hebben durven voorspellen. Ksenia gaat op voor het post-Poetin-tijdperk, hoewel je terecht de vraag kan stellen wanneer dit zal aanbreken...! Desalniettemin is in dit leven, ook dat van Ksenia, niets zeker en in dat van de hun stem uitgebrachte Russen nog aanmerkelijk minder. Ksenia heeft nooit geloofd van tsaar Poetin te kunnen winnen tijdens de laatste verkiezingen die afgelopen zondag 18 maart zijn gehouden.

IN EEN SYSTEEM DAT IS ONTWORPEN DOOR POETIN, IS HET ALLEEN VOOR POETIN MOGELIJK OM TE WINNEN...

Inmiddels heeft Ksenia het gelijk aan haar zijde gekregen, want tsaar Poetin behoudt vanuit het Kremlin zijn absolute macht... . Naast Ksenia's vele politiek-democratische opvattingen heeft Ksenia gezegd, mocht zij de verkiezingen winnen, lees: hebben gewonnen, zij het lichaam van Vladimir Lenin van het Rode Plein zal laten verwijderen, aangezien dit naar haar mening een verwijzing is naar een 'middeleeuwse wijze van leven' in Rusland. In deze deel ik haar mening niet, want de Vader des Vaderlands van Rusland heeft, weliswaar ten koste van veel mensenlevens dit immense land wel op de kaart gezet...!

<

Als leider van de bolsjewieken, communistische revolutionairen kwamen zij als winnaar van de Russische Revolutie tevoorschijn. Daar de bolsjewieken, die zich nu communisten noemden niet in staat bleken voldoende steun van de bevolking te verwerven, vestigden zij een 'dictatuur van het proletariaat'. Het gevolg hiervan was een burgeroorlog, die pas in 1921 door het communistische Rode Leger in hun voordeel werd beslist.

>

Wat Ksenia haar denkwijze aangaande Lenin betreft, is het maar goed dat Poetin ook de meest recente verkiezingen heeft gewonnen. Het niet-respecteren van de wens van een grote natie zou Ksenia beslist geen goed hebben gedaan...!


Moskou, 1996

Sint-Petersburg, 1997

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 maart 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

2.0 met 3 stemmen 503



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)