Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

BESCHIMPING BESCHERMING EN SNAKERIJ

Soms verbaas ik me hogelijk over het rare land waarin we leven en met name over zijn inwoners onder wie ook politici en over wat deze al zo bezielt. Waarom in vredesnaam wil meneer (ik blijf beleefd) Kees verhoeven van D66 samen met zijn medestanders en dat zijn er nogal wat, in ’s hemelsnaam het verbod op Majesteitsschennis en het beledigen van bevriende staatshoofden uit het wetboek van strafrecht schrappen? Wat zou ik graag meer te weten komen over het hoe waarom daarvan en even in hun hoofden blikken als het gaat om hun werkelijke beweegredenen daarvoor. De tijdgeest denk ik dan. God en het schone en het goede bestaan voor velen niet meer. IJverzucht denk ik dan, ja zeker ook dat laatste. Verhoeven en medestanders wanen zichzelf goden en koningen. Kees V. meent dat de straf van vijf jaar gevangenis voor het beledigen van de koning niet meer van deze tijd is. (NU.nl 6 april 2018)
Nu is ‘deze tijd’ toch al zo aan het afglijden dus moet er niet al teveel meer getornd worden
aan broodnodige wetten.

Voorstanders van een strenge straf voor het beledigen van blauw of adellijk bloed, ministers, politie, rechters, militairen, hulpverleners en religieuze leiders krommen hun tenen. Segers van de CU stelt dat het meer gaat om het beledigen van het ambt dan om de persoon; een zinnige opmerking. Waarna je je toch afvraagt waarom ambulancepersoneel geregeld uitgemaakt wordt voor alles wat mooi en lelijk is. Wat bezielt de mens, uitzonderingen daargelaten, die graag verzet pleegt. Lijdzaam of niet.
Baasjes wetjes negeren. Ik zag het vaak op de werkvloer. Regeltjes ontduiken. Spreekwoordelijke stenen op de rails leggen, hopen op gedeeltelijke ontsporing, vertraging. Lekker dwarsbomen de boel. Belemmeren. Saboteren, maar ook ontheiligen met alle gevolgen van dien, denk aan terroristische aanslagen.

Zou het kunnen dat het tegenwerken van en neerzien op bepaalde beroepen en posities blijk geeft van een laag zelfbeeld en een onmacht en een minachting en zelfhaat die men projecteert op de mens die wel in staat is hulp te verlenen, aanzien heeft, respect en macht geniet? Hoe het ook zij, onder ‘hoog en laag’ komen vele ondeugden voor.

Terug naar de straffen op majesteitsschennis. Die stammen uit het Romeinse recht. Men mocht zich niet minachtend over de republiek en haar instellingen uitlaten en niet spotten met religieuze ceremonieën of nederlagen van het leger bespotten. Toen de keizer steeds machtiger werd, ging ook voor hem gelden dat hij niet mocht worden gekwetst.

In Engeland mocht men de koning vanaf de 18e eeuw al belachelijk maken in prenten, spotverzen en boeken. In Frankrijk kreeg je zweepslagen als je de koning beledigde, omdat zijn gezag daardoor werd ondermijnd en als keizer Napoleon werd beschimpt, volgden zware straffen.
In Thailand mag je zelfs geen bankbiljet verscheuren waarop de koning staat afgebeeld. Je kunt er voor majesteitsschennis drie tot vijftien jaar krijgen.
In Amerika mag je de vlag verscheuren vanwege de vrijheid van meningsuiting. In 1862 mocht dat echter nog niet en werd er iemand opgehangen die de vlag neerhaalde van een overheidsgebouw in New Orleans. Die vlag was daar net gehesen door een officier van de noordelijke staten. (Wikipedia) In Duitsland was Hitler aanvankelijk mild over het hem bespotten. Later werd men erom ter dood veroordeeld.

Een verbod op beledigen zou helemaal niet nodig moeten zijn, maar dat is voor het wezen mens ook anno 2018 nog lang niet op te brengen. Op sommige basisscholen is het woord kankerhoer bepaald niet onbekend. Gaat de beschaving ten onder?

Hoe zit het met spotprenten en cartoons, die toch wel heel raak zijn maar naast schokkend ook humoristisch kunnen zijn. Niet iedereen kan echter om dezelfde dingen lachen. Geef iedereen eens ongelijk. Toch zijn er cartoons en cartoons. Waar wordt het smakeloos, waar blijft het leuk.

Vroeger waren we vergeleken met nu beschaafder vond laatst een nu 85 jarige dame. Dit naar aanleiding van het preutse vijftiger jarenliedje dat ik in een uitzending van Ronald Vonk op de Radio Rijnmond hoorde:’Mag ik nog een kusje van je nemen?’ Seks was taboe. Nee, dan ‘Beter pijp vlug, zodat mijn face een smiley tovert.’ Anno 2018 komen deze rapteksten (Boef) vak voor. Ik persoonlijk ga ervan over mijn nek.

Gelukkig vond de columniste Sylvia Witteman, hoewel ze de expo Porno op papier wel bezocht, het idee het mannelijk lid enz. ook niet altijd even aanlokkelijk. De pubermeisjes die tegelijk met haar de expo bezochten vertrokken geen spier, hadden het over heel andere dingen en stonden binnen tien minuten weer buiten. Zeker in opdracht voor school geweest meende Witteman. (VK 4 april 2018)

In 1757 en lang daarvoor konden ze er ook al wat van lees ik in Vieze Liedjes uit de 17 en 18e eeuw; een fragment uit Het gestoorde lustje van broer en zusje: Broer sprak ziende menigmalen met een half begerig oog ’t borstje rijzen en weer dalen, zuster dat’ s een zoet vertoog van de merliton, merliton ton merlitaine, van merliton ton ton. (muziekinstrument; fluit) Hoewel dit voorbeeld eerder onder ‘snakeij’ valt; schuine mopjes en ondeugende rijmpjes. (Sylvia Witteman en Stella Bergsma in VK’s Lexicon der onterecht vergeten woorden)

Het aangekondigde Eind der tijden uit de Bijbel was nu toch echt nabij vond de vijfentachtig jarige dame. Ik ben maar niet met haar over alles rond het afschaffen van het verbod op majesteitsschennis begonnen, taalgebruik en vrouwonvriendelijkheid, oranjegezind en beschaafd als ze is. Het zou haar ideeën over algehele achteruitgang alleen maar bevestigen, hoe ik haar ook zou wijzen op de hardleersheid van de mens. De mens is door de eeuwen heen al wreed, pesterig, jaloers en ‘dwarskneppelig’ zou mijn opa zeggen!

Schrijver: Anneke Haasnoot, 6 april 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 3 stemmen 101



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke
Datum:
7 april 2018
Dank Ton voor je rake reactie. Soms vraag ik me af of somnige politici de waanzin nabij zijn en niet alleen zij. Voor of tegen een koningshuis was al eerder een item in de vaderlandse geschiedenis.
Prinsgezinden versus enz.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
7 april 2018
Mooie terreinverkenning van de vele doornstruiken en stekelbegroeiingen die opkomen in de woeste onkruidtuin van meningen, oordelen, beledigingen en uitingsvrijheid. De moeilijkheid om daarin orde en helderheid te brengen zit 'm m.i. in het vinden van criteria die algemeen aanvaardbaar zijn voor zowel 'gelovigen' (lees: mensen met een op God en Gezag gebaseerd waardesysteem) als 'ongelovigen' (lees: zij die geloven in alles wat ze zelf bedenken en rationeel verklaren).
Mijn persoonlijke mening is dat D66 het menselijk spoor (moreel kompas) volledig bijster is en geen ander criterium hanteert als wat ze onderling bekokstoven in hun borrelende breinen..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)