Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Wetenschappelijk bezien berusten bijna-dood-ervaringen (BDE) op gebrek aan zuurstof in de hersenen.
Het gebrek veroorzaakt een toestand van verminderde ego-sterkte waarbij de geest makkelijk tot indrukwekkende hallucinaties komt. Dat daarmee de angst en pijn worden verzacht is voor de bijna stervende een gelukzalige omstandigheid.

Schrijver: M. Feith, 11 februari 2009


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.5 met 24 stemmen 255



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
A. Sandee
Datum:
12 februari 2009
Email:
alexsandeehome.nl
Moeilijk hè, om toe te geven dat er geen god bestaat en geen hemel....
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
11 februari 2009
Email:
klaassens38zonnet.nl
Ter aanvulling nog dit: Uit de studies van Y.Henderson en H.W. Haggard in de twintiger jaren, en een aanvullend onderzoek van R.M. McFarland in de jaren dertig naar het effect van zuurstofgebrek in de hersenen ('hypoxia'), blijkt het volgende:
"Door deze studies weten wij dat als de zuurstoftoevoer naar de hersenen afneemt, het waarnemingsvermogen in toenemende mate wordt verstoord. Dit staat in scherp contrast met de helderheid van geest die wordt beschreven door mensen die een BDE hadden. Bovendien, de reeks van gebeurtenissen die kenmerkend zijn voor een BDE wordt niet in gang gezet door de toenemende verlaging van het zuurstofniveau van de hersenen tot bewusteloosheid intreedt. Dus kan zuurstofgebrek in de hersenen geen verklaring vormen voor de wijze waarop een BDE zich manifesteert."
- Uit: "Herinneringen aan de dood" van de cardioloog dr. Michael B. Sabom, uit. Strengholt, 1983, p. 166.
Naam:
A. Sandee
Datum:
11 februari 2009
Email:
alexsandeehome.nl
Dat daarmee de angst en pijn worden verzacht is voor de bijna stervende een gelukzalige omstandigheid.....
.....en niet alleen dat: het is zelfs de functie van het geheel. Uit deze ervaringen is het Godsbesef, Nirwana, de Eeuwige Jachtvelden en niet te vergeten het Paradijs (daar zal geen pijn zijn) dan ook duidelijk ontstaan. Religie is dus een zinsbegoocheling van bijna-gestorvenen die nog niet wisten hoe ze dit moesten interpreteren. De rust en onwrikbaarheid van mensen met bijna-doodervaringen gaven het laatste zetje van absolute (Goddelijke, of in ieder geval Goeroe-achtige) wijsheid. Geloof is dus niets anders dan een chemisch proces dat een expansie van het ego creëert. Zo ver dus met God, Allah en de hele mikmak.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
11 februari 2009
Email:
klaassens38zonnet.nl
Het is waar dat die stelling door veel wetenschappers wordt aangehangen. Er is echter nooit een eensluidende wetenschappelijke verklaring voor BDE's geweest. Dat ze zouden worden veroorzaakt door zuurstoftekort in de hersenen is alleen al logisch gezien onmogelijk. Deze ervaringen treden immers op als er helemaal geen hersenactiviteit meer is. Klinisch gezien is de patiënt tijdens een BDE dood.
Iemand als Dr. Michael B. Sabom, een cardioloog uit de VS, heeft die mogelijke verklaring ('BDE's ontstaan door zuurstoftekort in de hersenen')getoetst. Hij kwam daarbij tot de conclusie dat een zuurstoftekort in de hersenen ongeveer dezelfde ervaringen veroorzaakt als psychedelische drugs. De consistentie, de helderheid en de grote cognitieve scherpte die kenmerkend zijn voor bijna-dood-ervaringen ontbreken dan echter. In zijn boek, dat in Nederland is verschenen onder de titel "Herinneringen aan de dood" heeft hij die hypothese over het zuurfstoftekort volledig weerlegd. Ook van andere verklaringen, waarbij wordt uitgegaan van fysieke oorzaken, heeft hij aangetoond dat ze volledig onhoudbaar zijn, bv. de gedachte dat BDE's zouden ontstaan door chemische veranderingen in de hersenen tijdens het stervensproces e.d.

Grappig maar waar: door al die aandacht voor BDE's zie ik op deze pagina nu heel veel reclameboodschappen verschijnen voor seminars met Pim van Lommel in de hoofdrol! :-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)