Inloggen
voeg je column toe

Columns

Strohoed

Ben je aan de wandel in New York, ergens op East Side, en zie je een oudere man met Panama-hoed, dan zou dat wel eens Martin Reisman kunnen zijn. Iedere bijbelvaste aanhanger van de sport van tafel, bat en net weet wat dat betekent : dit is de levende legende waarvan nog niet helemaal vaststaat of aan hem een voetnoot of een hoofdstuk in de historie van het tafeltennis zal moeten worden besteed,'s werelds meest opmerkelijke beoefenaar van het traditionele klassieke Early Years-pingpong.

Reisman heeft alles aan zijn sport te danken, maar in het land waar bij iedereen de dollar-tekens in de ogen gebrand staan, ziet men "Marty, The Needle" in de eerste plaats als hustler.

Hij werd geboren op 1 februari 1930, in Saint Louis (Illinois), als slechtziende, broodmagere joodse jongen die snel leerde dat je met slimme toepassing van het gezegde "mensen willen bedrogen worden" een heel eind komt. Als u, om geld, een potje tegen Reisman wilt spelen (inzet: 5 dollar, 10 dollar, 50 dollar, 100 dollar, 500 dollar), dan kan dat. Anytime, anywhere. Enige voorwaarde : mano-a-mano, met nopjesrubber. Dat wil zeggen, er wordt gespeeld met plankjes, en daar zit hem de kneep. De introductie van lijmsoorten en kostbare batbekleding is de oud-kampioen van de V.S. (1949, 1950) een gruwel en heeft modern tafeltennis een prooi gemaakt van de commercie. Door deze materiaalrevolutie vertoont Marty's plankjestafeltennis veel gelijkenis met het handmatig schrijven van een brief : er loopt een generatie rond die al niet meer weet dat er ooit schuurpapier op pingpongbatjes zat en dat letters en hele zinnen met inkt en een kroontjespen op een vel papier werden geplaatst...

Zijn hele leven verdient deze ritselaar de kost met hustling en tafeltennisverwante zaken. Voor hem is er geld te verdienen, zodra groepjes mensen zich in de nabijheid van pingpongtafels bevinden. Dat kan in een bedrijfskantine zijn, in hotel-souterrains, ontspanningsruimten, parlour-houses, pool-rooms, sportscholen. "Overal waar mensen zo bang zijn voor hun eigen eenzaamheid, isolement en verveling dat ze dat proberen te verhullen door zich te wagen aan iets ongebruikelijks. Ik bied die ongebruikelijkheid en dan zie ik hoe groepsdynamische processen als trots mensen overmoedig maakt", aldus de 82-jarige, overal herkenbaar aan zijn king-size strohoed, zelfs als hij achter de tafel actief is.

Reisman doorkruiste de hele wereld, verzorgde jarenlang het pauzenummer in de show van de Harlem Globetrotters, met zijn specialiteit als hoogtepunt : het minutenlang foutloos slaan van twee en zelfs drie balletjes. In de jaren na afloop van WO II smokkelde hij koffers vol nylon-dameskousen, goud, verdovende middelen en sigaretten, en altijd bleef hij zijn "bat met nopjesrubber" trouw .

Eens een plankspeler, altijd een plankspeler.

Als het mis gaat, heeft een hustler een noodplan klaar. Op Marty's internet-invitatie om een plankjespotje te spelen met 5.000 dollar als inzet, had nog nooit iemand gereageerd, totdat de vijftig jaar jongere Jim Butler zich meldde. Van het eerste duel werd alleen door locale pers verslag gedaan. De oude vos had zijn dag niet, zei hij, en verloor kansloos van Butler. De winnaar accepteerde een revanche met verdubbeling van de inzet. Ditmaal live te volgen op national networks liep het uit op een marathonpartij die eveneens (met moeite) door Butler werd gewonnen. Maar de bejaarde slimmerik had een paar miljoenencontracten gesloten, voor documentaires en verfilming van zijn leven, met Susan Sarandon in de hoofdrol.

Eens een hustler, altijd een hustler.

Men hoeft geen groot filmkenner te zijn om zich "The Color of Money" te herinneren : Paul Newman acteert meesterlijk als poolspeler Fast Eddie die het jonge talent Tom Cruise probeert te introduceren in de wereld van hustlers en double-crossers. De film ontwikkelt zich tot een psychologisch drama, waarbij aan het slot in het midden blijft wie nu eigenlijk wie heeft beetgenomen.

Marty Reisman leeft van de aandacht die hem nog steeds ten deel valt en vergeet nooit te vertellen dat "The Color of Money" welbeschouwd over zijn persoontje gaat. Eens een ijdeltuit, altijd een ijdeltuit

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 29 juni 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4.1 met 9 stemmen 3.098



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jos
Datum:
30 juni 2012
Dank voor je uitmuntende verhaal over Marty Reisman. Het is te gek voor woorden dat zo weinig mensen hem hier kennen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)