Inloggen
voeg je column toe

Columns

Roeien

‘Hebben jullie wel door dat jullie nu echt helemaal alleen roeien?’ zegt onze zesjarige zoon op vaderlijke toon tegen ons, halverwege de terugweg naar Rhijnauwen.
‘Ik doe namelijk helemaal niks’ roept hij triomfantelijk.
We zitten in de Canadese kano en hebben er anderhalf uur roeien opzitten.
We waren bijna in Bunnik, zijn toen iets eerder omgekeerd op verzoek van zoon.

T. zit achterin, ik voorin, tussen ons in zit Maarten. Met zijn zwemvest aan en zijn peddel paraat, weet ik. Zien doe ik het niet echt, ik durf me niet naar hem om te draaien, uit vrees dat de kano gaat schommelen.

T. doet veruit het meeste roeiwerk. Ik wil me niet teveel op de borst slaan, maar ik sla mijn slag behoorlijk. Na bijna twee uur roeien voel ik mijn linkerschouder gloeien. Zoon roeit voor het eerst. Hij neemt zijn taak serieus.
Af en toe voel ik een golf water tegen mijn rug en roep dat het wel wat minder kan. Regelmatig raken we ‘slaags’. Met onze peddels dan, als we niet helemaal synchroon door het water scheppen.

Soms is hij het zat en laat hij zijn peddel voor wat het is. Dan laat hij hem dromerig in het water zakken, en roeien zijn vader en ik met extra weerstand. Ik heb hier geen erg in totdat ik T. achter me hoor vragen of zoon zijn peddel wel horizontaal wil houden. ‘Gaat het daarom zo zwaar’, laat ik me ontvallen, en zo kibbelen we vredig voort.

Geslaagde boottocht vind ik, als ik me uit de kano heb gehesen en weer op de kant sta. Tot T. een brul geeft en ik me haastig omdraai.

Zijn rugzak heeft al die tijd in een plasje water gestaan, achter in de kano. Met portemonnee, paspoort, mobiele telefoon en elektronische agenda. ‘Voortaan luister ik alleen naar mezelf’, bromt hij. Voordat hij in de kano stapte, had hij overwogen die nog even achterin de auto te zetten. Ik bijt hard op mijn lip.

Na drie dagen hoopvol drogen van de Nokia stelt T. uiteindelijk zijn dood vast.

Schrijver: Mohair
Inzender: Monique Louis, 10 september 2014


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.0 met 6 stemmen 186



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
12 september 2014
Weer eens wat anders, de meeste van dat 'soort' apparaten belanden in de WC, vallen uit broekzakken of door het omdraaien....
Want ook daar moet men spelen!

Leuk, ik bedoel geschreven dan hé!
Naam:
nita
Datum:
10 september 2014
Met plezier gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)