Inloggen
voeg je column toe

Columns over voedsel

Ontbijtpolitie

Vader en moeder Jansen zaten gezellig met hun twee kinderen op zaterdagmorgen te ontbijten. Op de andere werkdagen was papa al vroeg naar zijn baas en Jantje en Nelleke kwamen als altijd veel te laat uit bed. Moesten zich dus snel wassen en aankleden en gauw een beschuitje of een boterham met hagelslag eten en dan naar school fietsen. Maar zaterdag en zondag at het gezin gezamenlijk het ontbijt.

Ook afgelopen zaterdagmorgen was de tafel al gedekt met bordjes, vorken en messen en stond midden op de tafel een halve Edammerkaas met schaafmes, een potje suiker voor de thee en energydrank voor de kinderen. Verder een doos met chocoladevlokken en gekleurde muisjes. De kinderen waren er gek op. Papa en mama hadden dat spul altijd al gegeten bij het ontbijt, dat is gewoon de Nederlandse cultuur, gezond en lekker.

Nu ineens verschijnen er hotemetoten, natuurlijk weer betuttelaars die zo beetje alles willen verbieden. Ze vinden, dat bij het ontbijt chocolade hagelslag en muisjes niet meer op de tafel mogen staan. Havermoutkoekjes zijn beter voor de kinderen. We gaan zo langzamerhand in een maatschappij leven, waar alles gecontroleerd wordt. De staat wil zelfs een belasting naheffen van een jaar eerder, natuurlijk om geld binnen te krijgen voor de betaling van ruim zes miljoen aan Brussel.

Toen gebeurde het, de gevolgen waren al zichtbaar geworden. We zaten heerlijk op zaterdagmorgen te ontbijten. De kinderen waren druk en Jantje zijn mond was helemaal bruin van de chocoladevlokken. Hij vond dat heerlijk en dat jong zag er oergezond uit. Nelleke en papa ook, knabbelden lekker op een beschuitje van Bolletje met gekleurde muisjes erop. Ook het energiedrankje vond Nelleke heerlijk. Nou zegt iemand dat wodka beter is dan dat energiedrankje. Wat een toestand in Nederland, hé? Het wordt steeds gekker.

Toen papa nog een beschuitje met hagelslag nam ging de huisbel.
''Wie kan dat zijn'', zei hij.
Hij kwam van zijn stoel af en liep door de gang en opende de huisdeur. Papa schrok, daar stond een man in uniform, bijna gelijk als politie met op de mouw het teken, Ontbijtpolitie.
''Dag mijnheer'', zei de geüniformeerde man. Papa keek hem verbaasd aan en dacht, wat krijgen we nou, Ontbijtpolitie, nooit van gehoord.

De man zei:
''We houden controle op het ontbijt, vooral voor de kinderen, die ongezond zouden worden door het eten van chocoladevlokken en muisjes. Dat mag niet meer. Mag ik effen binnenkomen om te kijken, want ik hoorde kinderen uitbundig schreeuwen en roepen:
''Papa wat lekker hé die muisjes?''
Papa zei:

''Zoiets belachelijks heb ik nog nooit meegemaakt, we leven toch in een vrij land, aan mijn hoela zou ik nu denken, ze controleren tegenwoordig alles, dat heb ik zelfs in de oorlog niet meegemaakt.''
Papa liet de man binnen en de man maakte meteen een foto van het beleg op de tafel en zei:
''Deze keer nog een waarschuwing, maar dan een bekeuring.''
Zelfs Jantje kon zijn woede niet voor zich houden en zei:
''Sodemieter op, rot vent.''
Mama moest hem tot de orde roepen, maar papa gaf zijn zoon gelijk. De man nam snel de benen.

Schrijver: kees niesse, 4 november 2014


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.0 met 2 stemmen 122



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 november 2014
Best komisch, Kees, maar veel onheil ontstaat inderdaad door verkeerde voedselinname en dan met name door het gif suiker, wat gelijk staat aan heroïne-inname, en verkeerde vetten, waar de verleidelijke Mora-dames debet aan zijn.
Die belastingnaheffing is inderdaad naar aanleiding van de miljoenen, die Brussel naheft. Duidelijk gezien. Dat de hele economie op de schop moet is een feit, maar ze rommelen maar door. In de A.H. stond ik wat te dromen met mijn dagelijkse, gratis koffie, terwijl de speakers in het plafond aangaven, dat Red Bull 25% in de aanbieding was. 'Met een verslaving op de koop toe!', zei ik luid op en zwijgende zombies keken mij verbaasd aan, alsof ik een halvegare was, die zij zo gauw mogelijk moesten mijden. Ze waren al zo murw geslagen door de consumptie-dictatuur, dat zij mij absoluut niet meer konden begrijpen. Ik snap je dus volkomen, Kees, maar dan vanuit een andere uitvalshoek. Volgens mij is dit trouwens je eerste column, dus van harte gefeliciflapstaard!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)