Inloggen
voeg je column toe

Columns over voedsel

Verbazing

Met oprechte verbazing en een tikje jaloezie, oké, kan ik luisteren naar de verhalen van mensen die UREN in de keuken staan om een maaltijd klaar te maken. Echt met verbazing en als ik dan alleen maar luister naar wat mensen "allemaal nog moeten doen" voordat er een maaltijd op tafel staat. En dat begrijp ik al helemaal niet als je om je heen hoort "dat het allemaal een straatlengte terug moet". Niks geen stap terug, niks geen "we zijn uit de recessie" niks geen "het wordt allemaal makkelijker, niks geen, nou ja, wat dan ook!

Maar met verbazing luister ik gesprekken af die te maken hebben met de keuken en aanverwante perikelen, zal even toelichten wat ik bedoel. Nou is het in ons huis echt niet zo dat we makkelijk eten, dat mag eens een keer voorkomen, dat de frituurpan op het aanrecht wordt gedeponeerd, maar vaak is dat niet! Ik heb trouwens een hekel aan de lucht dus dat alleen is al een reden om "gewoon" te eten. Dus aardappels, groente en vlees, alhoewel dat laatste niet echt aan mijn persoontje ligt, want ik ben geen voorstander van vlees, het boeit me niet zo, het trekt me niet en dingen als entrecote, biefstuk en dat soort dingen hoef ik niet.

Een simpele bal gehakt, een kippenpootje, niet te groot, is net aan mij besteed, maar dan houdt het ook wel op. Hoe doe je dat dan met gourmetten? Nou, blokjes kaas zijn gesmolten heerlijk en daar volsta ik prima mee. Maar terug naar de keuken, uren staan in de keuken, is zo, mijn ding niet, zal je zeggen wat ik zonet deed, wat ik vaker doe en wat een ieder zou moeten kunnen doen,

Een kilo runderlapjes gehaald, maar die verdwenen per abuis in de vriezer, niet getreurd. Gewoon de bak eruit gehaald, de juspan op de pit, boter gesmolten en die kilo vlees in de pan gelegd, met wat kruiden erop. Ontdooien doen ze vanzelf, gaar worden ook en terwijl er zonder gevaar voor enge dingen vlees staat te ontdooien/ garen ect. zit ik op mijn gemak koffie te drinken.

Dus niks geen uren in de keuken, want de maaltijd die we vanavond naar binnen werken komt ook al; precies, uit de vriezer, ik had van de week teveel gemaakt en restjes worden niet in de container gegooid maar netjes in bakjes gedateerd in de vriesla.

Dus nee, ik sta geen uren in de keuken, is aan mij niet besteed, niet, omdat ik een hekel aan koken heb, welnee, maar wel heb ik een enorme hekel aan uitgebreide diners die in tien minuten naar binnen gewerkt worden, en zodoende je geen eer van je werk geven, dus die mensen die graag een hapje mee willen eten, die doen het het als ik, heel gewoon zonder bombarie, precies zoals het hoort in deze tijd".

Schrijver: An Terlouw, 28 november 2014


Geplaatst in de categorie: voedsel

2.7 met 3 stemmen 234



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)