Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wereldverbeteraar

Wat voegen dingen nu toe aan je leven? Neem je zelf je leven wel eens onder de loep? Waar sta je dan? Ben je tevreden over jezelf of niet? Geef je jezelf een cijfer of niet? Leef je voor jezelf of compleet voor een ander? Is je balans compleet zoek of heb je het allemaal aardig op een rijtje? Wil je ergens bij horen of ben je liever in je eentje?

Het leven vraagt veel van mensen als je het eens goed bekijkt. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van en leven gewoon het leven zoals het komt. Voor degenen die wat meer stil staan bij de dingen.... Ja het is soms een heuse opgaaf. Want wat ga je nu aanvangen als je eigenlijk dieren te lief vindt om op te eten of dat je tegen de bio-industrie bent maar toch je stukje vlees niet wilt missen?

Je kunt de keuze maken om niets meer te eten. Of te kiezen voor nog 1 vleesproduct. Of je stapt over op biologisch vlees. Ik zelf at al jaren geen kip meer tot ik bij een Indonesische toko kwam. Daar nam ik het af en toe weer. Toen ik onlangs een filmpje onder ogen kreeg waarin men liet zien hoe er met kuikens werd omgesprongen, besloot ik radicaal geen kip meer te eten. Dit was zo bizar. Mensen die als robots de kuikens selecteerden in goed of niet goed over een lopende band. Kuikens die uit eieren kwamen die geen kippenkont gezien hadden om hun ei uit te broeden. Allemaal klinisch in een fabriek vervaardigd. Bij sommige van de kuikens die niet goed werden bevonden trok men een vleugel uit of de staart. De kuikens of hun restanten lagen te schreeuwen in een grote afvalbak tussen lege gebroken eierschalen. Hier wil ik geen onderdeel van zijn. Het niet weten waar een kip vandaan komt, of deze kennis over de kuikens is voor mij genoeg reden om het niet te eten.

Voedsel eten waarvan de inhoud wijst op aanwezige stoffen die in feite gewoon niet in een product horen ben ik ook niet zo fan van. Laatst zat er ergens hout in. Ik was aardig verbijsterd. Als je nogal visueel bent ingestemd, denk je bijna gelijk in boomstammen. Maar goed, overtrokken ja, ik weet het. Toch is het raar want wat doet hout nu in een voedingsmiddel?

Iedereen weet inmiddels wel dat cola, chips, koek en snoep onnodige consumptieproducten zijn. Toch wordt er massaal mee doorgegaan om dit te nuttigen. Dat het met mate moet weet iedereen. Dat dit niet gebeurt, weet ook iedereen. Hoeveelheid aan vlees, vis enzovoorts, idem dito.

Toch snap ik het wel. Want velen vinden het gewoon lekker. En.... het ligt in de winkel, dan zal het toch wel goed zijn? Mijn ervaring is, dat wat voor de een is, niet voor de ander hoeft te zijn. Wel weet ik van bepaalde producten dat het gewoon beter zou zijn als deze uit de schappen van de supermarkt zouden gehaald worden en dat mensen weer tevreden worden met eenvoudige kost. Zelf bakken en weten wat er in je product zit en genoegen nemen met minder.

De paastijd is aangebroken. Christenen matigen zich in deze vastenperiode aan allerlei voedselproducten. Deze tijd is niet alleen een geloofstijd maar ook een tijd van de lente. Grote schoonmaak van binnen en van buiten zeiden ze vroeger altijd. Het huis waarin je woont maar ook je lichaam als huis.

Toch zal verandering niet gemakkelijk te bewerkstelligen zijn. Hier is omdenken voor nodig. En vooral een eerlijker en unanieme kijk op het toestaan van producten. De media zouden hier meer een positieve bijdrage in kunnen leveren. Het kan allemaal diervriendelijker, plantvriendelijker en mensvriendelijker. Geen manipulatie van gewassen en kunstmatigheden. Geef dieren en hierdoor ook de mens een waardig leven.

Schrijver: jetteke, 22 maart 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 4 stemmen 99



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jetteke
Datum:
31 maart 2016
Tja wat zal ik zeggen..... Als er zoveel lekkers in omloop is waarom zou je dan vasten? Zelfbeheersing is iets wat de mens wel zou kunnen gebruiken En niet alleen het voedsel laten liggen maakt dat het maar weggesmeten wordt. De overproductie zorgt hiervoor. En voedsel wat alleen lekker is en niet voedt zou eigenlijk geen voedsel genoemd mogen worden. Daarnaast gooien mensen in huishoudens zelf ook voedsel weg. Daarin is geen inzicht in hoeveel dit is. Soms geven ze eten aan dieren zoals brood met te veel zout voor hen wat desastreus kan zijn. In deze link info over de schadelijkheid voor vogels: www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3837333.1369664793!/menu/standard/file/0089_001_merged.pdf. Dus alle goed bedoelde dingen zijn niet altijd goed. En dat geld ook voor de overvolle supermarkten.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 maart 2016
Mensen moeten toch eten hé en niet iedereen gedijdt met vegetarische vervangingen en eieren. Mensen met een krappe beurs zijn maar wat blij als ze een afgeprijsde homp kip kunnen scoren. Even geen depri-gevoel vanwege een knorrende maag. Zelf aas ik graag op de Franse scharrelkip bij AH, wanneer en een 35% korting sticker op zit. Je proeft gewoon de extra bite en niet dat waterige van de plofkip. Helemaal te gek is natuurlijk de biologische kip, maar dat gaat mijn budget verre te boven. En waarom zou je vasten als er zoveel lekkers in de omloop is, wat anders maar over datum geraakt en naast de voedselbanken grotendeels wordt weggesmeten!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)