Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dierenwelzijn

Het is een discussie die al jaren duurt en die nog lang niet beslecht is. Twintig jaar geleden ging ik met iemand naar een circus en na afloop maakte ik de opmerking dat ik het niet prettig vond om naar de wilde dieren in gevangenschap te kijken die kunstjes moesten doen. Die opmerking had nogal wat consequenties, want de persoon waar ik dat toen tegen zei, heeft vervolgens twintig jaar geen woord meer met me gesproken. Afgelopen jaar is dan eindelijk wetgeving tot stand gekomen die de kunstjes van wilde dieren in een circus verbiedt. Ik vroeg me al een aantal keren af waarom dit geen vervolg krijgt in het politieke debat over dierentuinen en dolfinaria. Gisteravond werd ik op mijn wenken bediend in de uitzending van RTL Late Night, waar de activist Ric O'Barry, de vroegere trainer van Flipper, oproept om vandaag te demonstreren bij het dolfinarium in Harderwijk. Hij heeft een prima verhaal. Beelden die getoond worden over de vangst van dolfijnen onderstrepen de krankzinnigheid van wat mensen op deze planeet aanrichten. Er zit ook een medewerker van het dolfinarium Harderwijk om weerwoord te geven. Ik kan me niet voorstellen dat er nog iemand is die in zijn verkooppraatje trapt. Geen mens, geen kind, geen hond.

Die laatste bij wijze van spreken dan. Maar laten we de hond eens als letterlijk voorbeeld nemen. Een typisch voorbeeld van een gedomesticeerd dier dat zich volledig aan de mens heeft aangepast en een onafscheidelijke metgezel van de mens is geworden. Als we alle dierentuinen en dolfinaria sluiten, moeten we dan ook alle honden, hamsters en parkieten vrij laten? En als we dat niet doen, waarom is dat dan anders dan de dieren die in de dierentuinen zitten? Op de eerste plaats zitten de dieren in dierentuinen achter hekken dan wel grote andere afscheidingen, zoals water, waardoor de bezoekers niet bij die dieren kunnen komen. Omdat het wilde dieren zijn, die niet bedoeld zijn om met mensen samen te leven, en zelfs gevaarlijk voor mensen kunnen zijn. Voor die dieren die we tot de gebruikelijke huisdieren rekenen, geldt dat niet. Nu zijn dolfijnen niet gevaarlijk voor mensen, maar je kan moeilijk een dolfijn in een aquarium houden naast je bankstel. Daarom is het niet erg logisch een dolfijn als huisdier te houden. Wat is er dan mis mee om ze in een heel groot aquarium te houden, zoals een dolfinarium? Per slot van rekening houden we goudvissen ook in een kleinere variant daarvan. Het is een lastige discussie. Het besef dat we de dolfijnen in vrijheid moeten laten leven, vindt steeds meer terrein. Maar wat doen we dan met de goudvissen en de schildpadjes in de vijvers van onze tuinen en in de aquaria naast de tv? In hoeverre verschillen zij van de vissen en schildpadden die in de vrije natuur leven? Niemand zal Freek Vonk met zijn, met name door Eva bekend geworden, slang als huisdier verwijten dat hij een wild dier als huisdier heeft. We gaan er allemaal vanuit dat hij goed voor het dier zorgt. Waarom mag hij dat dier dan wel houden, en de dierentuin verderop niet?

Ik heb alle antwoorden niet op deze door mijzelf gestelde vragen. Ik weet alleen dat mijn kleine kwispel mijn verzorging nodig heeft. Zij is geboren als gedomesticeerde dierensoort en kan niet net als haar verre wolvenfamilie nog in de vrije natuur overleven. De discussie in hoeverre we dieren, en welke dieren, kunnen en mogen domesticeren, kunnen en mogen gebruiken voor ons gezelschap, voor ons vermaak, voor entertainment, televisie en shows, het zal per diersoort en misschien zelfs per dier bekeken moeten worden. Maar dat er eens diep nagedacht wordt over de huidige dolfinaria, dat is zonder meer een goede zaak. Ik ben nog nooit naar een dolfinarium geweest. Ik vrees dat ik er eenzelfde gevoel zou hebben als ik twintig jaar geleden had in het circus. Hetzelfde gevoel overigens dat ik vroeger als kind ook had als ik naar de dierentuin ging. Ik verplaatste me altijd in de dieren. En vond dat ze daar niet thuis hoorden. Wilde dieren horen in de vrije natuur. Laten we ze daar bestuderen. Laten we mooie foto's en mooie films maken om ze aan kinderen te tonen. Maar laten we ophouden ze te vangen en op te sluiten. En laat in hemelsnaam de dolfijnen vrij.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=ouZqCsTkqUo

Schrijver: Gabriëla Mommers, 7 juni 2016


Geplaatst in de categorie: dieren

4.0 met 7 stemmen 395



Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
11 juni 2016
Dan ben ik nog blij dat je niet de orka aanhaalt, het arme beest (er waren er twee) was van ellende uren op de kant gaan liggen. Deed niks anders als piepen en brullen, niemand die er iets van begreep: hij zal wel gestrest zijn, ja dat zou ík ook zijn...en dan de andere orka, die in een véél te klein badje zat, hij beschadigde zijn neus door telkens tegen de afrastering te duiken, het bizarste wat de afgelopen weken voorkwam was: dat een olifant (of kameel) het zo zat was dat ie in de brandende zon stond, dat na uren zonder eten en drinken gestaan te hebben hij zijn "oppasser" dood getrapt heeft....en ineens moet ik denken aan die chocotoff reclame..je moet beesten niet opsluiten.
Zoveel is zeker, maar ik beken wel: dat ik mijn honden ook kunstjes heb geleerd, pootjes geven etc. Ik ben het echter volop met je eens (aan de ene kant) dat dieren niet behoren te worden "afgericht" maar zeg er ook bij dat een dierentuin, die zul je niet snel zien verdwijnen...de circussen wel maar er zit wel verschil in die twee is mijn mening.
Een pracht column die een mens aan het denken en schrijven zet.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
10 juni 2016
Het is inderdaad belangrijk om goed over deze vraag te delibereren, beste G. Voor mij is het centrale begrip: WAARDIGHEID.
Wordt er in de betreffende omstandigheid (circus, dierentuin) alles aan gedaan om het dier in z'n waardigheid te laten? Vaak zijn de verzorgers zeer toegewijde mensen met een groot hart en een grote inzet voor het welzijn van de dieren. Goed om verder te denken over allerlei aanverwante zaken als dierenparken en reservaten, jacht, vlees eten, wat is natuurlijk en veel meer onderwerpen die onze eigen houding t.o.v. de Aarde en alles wat daar leeft betreffen.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
10 juni 2016
Email:
moi636yahoo.com
Ben blij met elke column, elke persoon die zich afvraagt waarom. Dat ik tegen dierenexploitatie wereldwijd ben, is bekend. Het liefst zou ik zien dat dieren niet langer meer in dierentuinen, dolfinaria etc. leven. Maar de realiteit is zo anders. Je ziet het aan wilde dieren die bijv. in Amerika en Rusland steeds vaker in de "bewoonde wereld" terechtkomen, dit omdat er steeds meer natuur verdwijnt. Ik blijf er net zo lang op hameren, al is het maar om die ene persoon die hier over na gaat denken, net als ik jaren terug. Ik ben heel vroeger in dierentuinen geweest en vond het verschrikkelijk voor al die dieren, van het circus heb ik nooit iets willen weten en van dolfinaria ook niet. Ik ben zelfs tegen safariparken. We moeten onszelf maar eens afvragen: als wij het niet prettig vinden om opgesloten te worden, waarom dieren dan wel?
Naam:
Len Cornelis
Datum:
9 juni 2016
Mooi realistisch en genuanceerd betoog. Mijn kleine neefjes van vier en zes zijn gek op de dierentuin en de films van Freek Vonk. Wat dat betekent? Geen idee. Maar Gabriela laat ons grondig nadenken. Dat sowieso.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 juni 2016
Jaren geleden waren het de beren in Turkije, die mishandeld werden. Nog langer geleden de zeehonden, die doodgeknuppeld werden. Toch zie ik niet in waarom die paar dolfijnen, die voor veel kinderplezier zorgen, opeens bevrijd moeten worden. Ze worden goed verzorgd en ze krijgen liefdevolle aandacht van hun trainers en het publiek. Bovendien hebben ze genoeg haringen in Harderwijk om die geniale dieren te voeden. Hemelsbreed was ik ooit de buurman van deze wateracrobaten. Ik snap wel dat je deze grote vissen liever de oceanische vrijheid gunt, maar zo heel erg hebben ze het nou ook weer niet. Bovendien zijn er mensen, die heel graag met dolfijnen werken en werkloosheid is er al genoeg. Ik ben voor het behoud van het dolfinarium en alle dierentuinen, waar kinderen graag een dagje komen genieten en machtige ervaringen opdoen, wat ook heel veel waard is. Toch stond ook ik verbijsterd te kijken, toen ik in de Rotterdamse dierentuin een meeuw achter tralies zag, met op het bordje de tekst 'Dit is een meeuw. Een meeuw houdt erg van de vrijheid!'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)