Inloggen
voeg je column toe

Columns

Angst voor de ‘ander’ is niets minder dan een slecht geschreven B-film

Het wereldnieuws wordt de afgelopen tijd overschaduwd door betreurenswaardige gebeurtenissen die duidelijk getuigen van angst voor de ‘ander’. In de VS werd talloze keren een onschuldige zwarte man door de politie vermoord, op de stranden van Frankrijk werden vrouwen staande gehouden en beboet omdat ze wettelijk verboden boerkini’s droegen en in Nederland hebben tientallen tot honderden burgers tijdens protestacties luid en duidelijk (soms gewelddadig) hun bezwaren geuit tegen de komst van AZC’s in hun omgeving. Zij vrezen dat vluchtelingen hun vrouwen zullen verkrachten.

Toen de voormalige Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in 1941 de ‘State of the Union’ uitsprak, de jaarlijkse presidentiële rede tot het Amerikaanse volk, ging deze de geschiedenis in als de rede van de ‘Four Freedoms’. Eén van de vier vrijheden die Roosevelt voor iedereen ter wereld formuleerde en die nog steeds actueel is, is 'de freedom of fear', oftewel de vrijwaring van angst. Daarom duiden alle negatieve en angstaanjagende voorbeelden van irreële vrees voor de ander erop dat wij mensen vastzitten in een slecht geschreven B-film die alsmaar lijkt voort te duren. Dit is een propagandafilm die geregisseerd, geproduceerd en geschreven is door meedogenloze machthebbers in dienst van zichzelf en niet van het volk. Zij geven alleen maar om hun eigenbelang.

Helaas speelt de angst voor de ander al heel lang en lijkt er geen einde te komen aan deze negatieve spiraal die we echter kunnen doorbreken. Om de oorzaak en gevolgen van de angst voor de ander te stoppen, pleit ik voor een nieuw wetsvoorstel: ‘het verbod op angst voor de ander’. Dit is net iets anders geformuleerd dan ‘vrijwaring van angst’, maar kan toch de eindeloze en onnodige angst die wij mensen voor elkaar hebben, stoppen. Deze angst heeft ontelbare levens gekost en mensen alleen verder uit elkaar gedreven. Een dergelijke wet lijkt illusionair te zijn, maar dit hoeft niet. ‘De angst voor een ander’ lijkt een illusie en uit een slecht sprookjesboek te komen, maar helaas hebben wij als mensheid er zelf voor gezorgd dat deze hersenschim als realiteit wordt ervaren. Deze vreselijke waanvoorstelling waarin wij verkeren, is daarom realiteit geworden.

Dit wetsvoorstel hoeft niet formeel in ons rechtssysteem ingebed te worden, maar eerder ‘informeel’ in ons mentaal lexicon. Ik zou, als tegengif voor de B-film waarin we leven, voorstellen dat iedereen een speciale chip in de hersenen krijgt ingeplant die de afdeling ‘angst’ en in het bijzonder ‘angst voor een ander’ volledig uit het geheugen wist. Dit zou het onderwerp kunnen zijn van een nieuwe scifi A-film die je zaterdagavond bekijkt met je verstand op nul: of het kan een nieuwe, kunstmatige, oplossingsgerichte realiteit worden die niet langer vernietigt.

Wij mensen hebben de kracht (alle macht aan het volk is geen loze kreet) om voor verandering te zorgen en van de ‘vrijwaring van angst’ een feit te maken. De voorwaarde is dat wij ons hart laten spreken en niet de kunstmatige, gefingeerde ‘angst’ die ons met de paplepel wordt ingegeven.

Schrijver: Rami el Harayri, 5 mei 2017


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3.9 met 8 stemmen 204



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 mei 2017
Jouw positieve, scherpzinnige column doet mij meteen denken aan 'Leven zonder angst' van Alexander Lowen, een grootheid binnen de bio-energetica, die perfect bij jouw visie aansluit, die ook een pleidooi voor pacifisme is.
Toch zijn sommige mensen tot gruweldaden in staat en moet je altijd overal alert blijven. Angstloos leven ontslaat je niet van het feit, dat je jouw kostbare leven moet blijven beschermen tegen kwaadwillenden en ik verzeker je, die zijn er wel degelijk en ze vermommen zich vaak als makke schapen. De beschaving is maar een dunne laag. Het is prachtig om angstloos te leven, maar daarnaast moet je niet naïef zijn.
Bovendien is angst een waarschuwingssignaal, dat nuttig en natuurlijk is. Het helpt de mens om te overleven. Net als bij dieren, die in tijden van daadwerkelijk gevaar kiezen voor vechten of vluchten. Dan gaat het veelal om fysieke bedreigingen, maar bij de mens spelen ook nog eens geestelijke bedreigingen mee. Veel angstmakerij wordt geestelijk uitgezonden, ook omdat dat onzichtbaar schijnbaar een veilige manier lijkt. Ik ben zeker voor angstloos leven, maar niet voor het uitschakelen van het angstalertheidssysteem.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)