Inloggen
voeg je column toe

Columns

Falend GGZ-beleid

In de documentaire van 'De Monitor' (8-10-2017) ging het deze keer over de ernstig verwarde, psychiatrische patiënten, die een gevaar voor anderen en zichzelf vormen. Ik heb dit met veel belangstelling gevolgd. Het gaat hierbij om duizenden verwarde patiënten, die tussen de wal en het schip zijn gevallen. En met ongeveer 3000 gevaarlijke psychotici, die onschuldige mensen kunnen beschadigen en zelfs vermoorden. Er kwam een aardige man aan het woord, die door zijn psychotische buurman met een zwaard is aangevallen en een gebroken vinger moest incasseren. De man met het zwaard is drie maanden opgenomen geweest en daarna weer vrij gelaten. Hij woont nu om de hoek bij zijn slachtoffer vandaan. Hij heeft zijn ruim 40 steekwapens juridisch gezien terug gekregen. Het slachtoffer zegt, dat ze bij de GGZ Russische roulette spelen. Die doen pas iets als hij of een ander het loodje legt. Ene Sam had al minder geluk, want hij is door een losgelaten, psychiatrische patiënt doodgeslagen. De moord op Els Borst had ook voorkomen kunnen worden, wanneer de GGZ voor opvang van deze levensgevaarlijke psychotici zorgt. Er moet gewoon meer geld naar deze zorgsector, inplaats van minder, wat de rechtse politici veroorzaken, want die wonen natuurlijk in keurig nette buurten met kolossale koopwoningen.

Toch kan het hen ook overkomen. Denk maar aan Els Borst. De GGZ-psychiater Joost à Campo doet wel aan preventieve zorg en hij vindt dat het landelijke GGZ tekort schiet en dat ze verantwoordelijk zijn voor de misdaden van door hen geweigerde patiënten. De GGZ-voorzitter Jacobine Geel laat doorschemeren, dat de GGZ deze doelgroep vaak te lastig vindt en te moeilijk behandelbaar. Ze zijn te bang voor hun eigen hachje. Op die manier blijven de grootste en meest gevaarlijke gekken dus gewoon los rond lopen. Tot zolang er niets echt misgaat, weigeren ze hulp te verlenen. Ze wachten dus bewust op meerdere slachtoffers. Het is inderdaad diezelfde Jacobine Geel, die voor de EO geloofsprogramma's maakte. De weg van de zalvende aanpak en alles onder de mantel der liefde bedekken. Die agressieve, psychotische patiënten laten ze gewoon vrij rondlopen, zonder adequate medicatie en behandelingsvormen. De meesten grijpen daardoor naar de drugs en de alcohol, zodat ze nog gevaarlijker worden en helemaal niet meer bij zinnen zijn. Is de spoorloos verdwenen Anne Faber misschien ook het slachtoffer van een verwarde, levensgevaarlijke patiënt geworden? Het kan maar zo! (-) Ik vrees het.

Minister Edith Schippers zegt wel dat er meer beveiligde bedden moeten komen, maar het geld daarvoor heeft de veelal rechtse politiek er blijkbaar niet voor over. Onder de VVD is er landelijk heel veel psychologische hulp wegbezuinigd, wat een tijdbom in de samenleving heeft veroorzaakt. Die tijdbom begint alsmaar harder en dringender te tikken. Blijkbaar zien veel VVD-ers psychiatrische patiënten als tweederangs burgers of zelfs als paria's en parasieten, maar dat zijn zij totaal niet, als er maar naar hen wordt omgekeken. In dit geval is dat ook in ons eigen belang. Er wordt hier door de huidige, politieke machthebbers en de beleidsbepalers bij de GGZ met vuur gespeeld en flink ook! Datzelfde geldt voor de door geldgebrek en ondercapaciteit ontstane lange wachttijden bij psychologische hulp en therapieën, waardoor de hulp vaak veel te laat komt. Een klacht die vele psychiaters onderstrepen. Ook dat is een vorm van Russische roulette. Ik pleit voor meer geld voor de psychische/psychiatrische zorg, omdat dat in ons aller belang is. Een universitair opgeleide VVD-er, die al jarenlang een topbaan heeft en in een riante villa woont, kan ook ten prooi vallen aan psychische/psychiatrische klachten. Nu kan die makkelijk een eigen psychiater betalen, maar het kan hem/haar ook meer solidariteitsgevoel met minder bedeelde mensen opleveren, die aan hetzelfde lijden. Bij een noodgedwongen opname komt hij/zij die vast en zeker tegen. En dan piep je wel anders.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.0 met 4 stemmen 84



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)