Inloggen
voeg je column toe

Columns

Amsterdamse Tijd voor heel Europa

Het is niet verwonderlijk dat ik mijn hele leven al rondloop met een gevoel of ik een permanente jetlag heb. Feitelijk is dat namelijk ook zo. Geboren in 1961, heeft mijn lichaam nooit het natuurlijke bioritme mogen meemaken van een klok die voor het land waar we leven de normale en natuurlijke tijd aangeeft.

Ooit kende Nederland die natuurlijke tijd wel. Vóór 1909 verschilde de tijd in Nederland van plaats tot plaats en was het in het oosten later dan in het westen van het land. In 1909 kreeg Nederland een nationale tijd, die gelijk was aan de plaatselijke middelbare tijd van Amsterdam. Deze tijd, de Nederlandse Tijd, ook wel Amsterdamse Tijd genoemd, was de tijdzone van Nederland van 1 mei 1909 tot 16 mei 1940. Deze tijd liep 20 minuten voor op de tijd in Londen en liep 40 minuten achter op de tijd in Berlijn.

Op 16 mei 1940 voerden de Duitsers tijdens de bezetting de Duitse Tijd in Nederland in. Bovendien werd op die dag ook nog eens de zomertijd van kracht, waardoor alle klokken dus één uur en veertig minuten vooruit gezet werden. Alle Nederlanders kregen dus in één keer een jetlag van 100 minuten die vijf jaren geduurd heeft. En dat was nog het minste van wat ons land toen te verduren kreeg. Maar die geschiedenis is de lezers van deze site wel bekend.

Na de capitulatie van de Duitsers in 1945 is de klok niet teruggezet naar de Amsterdamse tijd, maar bleef de Duitse Tijd gehandhaafd. Sindsdien heeft iedere Nederlander dus een jetlag in de winter van 30 tot 40 minuten - de mensen die in het oosten van ons land wonen iets minder dan 40 minuten - en in de zomer hebben we allemaal weer dezelfde jetlag als tijdens de bezetting: anderhalf uur tot een uur en 40 minuten, en dat dan zeven maanden lang. Geen wonder dat zoveel mensen na het vooruit zetten van de klok in het voorjaar compleet van slag zijn.

Door vele onderzoeken naar de gevolgen van de verstoring van ons bioritme is het nu eindelijk tot het Europees parlement doorgedrongen dat we af moeten van de halfjaarlijkse tijdverschuivingen. Binnenkort gaat men daarover serieus beraadslagen en een beslissing nemen.

Ook op de sociale media zijn vele voorstanders te vinden voor het afschaffen van de zomertijd. Er zijn tevens een aantal geluiden te horen van mensen die wel van de tijdverschuivingen af willen, maar juist de wintertijd willen afschaffen. Die vinden de lange zomeravonden zo fijn. Maar ze vergeten dat het in de ochtend dan dus één uur en 40 minuten langer donker is dan dat voor ons bioritme goed is.

Het is volgens diverse onderzoeken juist het ochtendlicht dat cruciaal is voor een gezond bioritme. Verstoring daarvan kan leiden tot depressies, hartklachten, verkeersongelukken en ongelukken op de werkvloer. Dat weegt mijns inziens toch echt zwaarder dan een uurtje langer op een terrasje. Wat ook weer tot meer alcoholgebruik leidt en dus mogelijk nog meer ongelukken. Tel uit je winst!

Kortom: we moeten zo snel mogelijk van die zomertijd af. Sterker nog: wat mij betreft eisen we de Nederlandse Tijd terug. De Amsterdamse Tijd van vóór de oorlog. Dat is niet alleen fijn voor alle Nederlandse boeren en hun koeien, maar ook voor onze gezondheid. Kunnen we met de dokterskosten die we daarmee uitsparen gelijk ook van het eigen risico af.

Bovendien heeft Amsterdam als wereldstad een goede naam bij onze buurlanden, dus waarom zouden we niet lobbyen voor de invoering van de Amsterdamse Tijd als Europese Tijd. Dan passen de Duitsers zich maar een keer aan ons aan. Andersom heeft dat nu wel lang genoeg geduurd.

Schrijver: Gabriëla Mommers, 30 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 5 stemmen 1.498



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)