Inloggen
voeg je column toe

Columns

Blijf vragen stellen

Wetenschap kan zowel voor goede als kwade doeleinden gebruikt worden.

Toen Einstein vaststelde dat massa en energie inwisselbaar zijn en dat dus energie kan worden omgezet in massa net zoals massa kan worden omgezet in energie had hij niet de atoombom in gedachten.

Om een atoombom te maken is uranium of plutonium nodig, omdat dit voldoende zware elementen zijn, maar ook een waterstofbom, die vele malen krachtiger is dan de uraniumbom, is reeds uitgevonden.

De mathematische wetten van de kwantumfysica staan toe dat je een atoombom ook kan maken uit een tafelpoot of uit je luie zetel. Het volstaat om de atomen in die tafelpoot of die zetel te splitsen en een kettingreactie op gang te brengen. In de toekomst zal dat mogelijk zijn.

Dit brengt mij op het volgende onderwerp: waarom is wetenschap niet doorgedrongen in de geesten van zoveel mensen? Veel mensen denken nog altijd zoals de Oude Grieken, die drieduizend jaar geleden beweerden dat er vier elementen zijn: water, aarde, lucht en vuur, terwijl geen van die dingen elementen zijn. Water bestaat uit twee elementen (waterstof en zuurstof), de aarde bestaat uit vele elementen, lucht bestaat uit stikstof, zuurstof, waterdamp en koolstofdioxide, en vuur is gewoon energie.

Er bestaan 118 elementen, gaande van waterstof tot helium, kobalt, kalium, koper, aluminium, zuurstof enzovoort.

Wanneer ik hier op het eiland Bali (waar ik al 34 jaar woon) met de mensen spreek over de nakende uitbarsting van de vulkaan, zegt 90 procent van mijn gesprekspartners dat God een teken wil geven.

Als ik dan tegenwerp dat er al vulkanen waren voor er mensen op aarde waren en vraag wie God toen wilde straffen of een teken geven (dinosaurussen? insecten? kakkerlakken?) kunnen zij niet antwoorden.

Leraren zouden leerlingen moeten leren nadenken.

“Blijf nieuwsgierig en hou nooit op met vragen te stellen,” schreef Einstein.

Schrijver: Dirk Vleugels, 11 maart 2018


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.0 met 1 stemmen 739



Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
24 maart 2018
Dat waren nog eens gouden tijden!
Toen mensen elkaar nog sportief te lijf gingen met 'primitieve' pijl en boog.
..en toen hadden we de drone..
hoe geciviliseerd!
Naam:
Dirk Vleugels
Datum:
18 maart 2018
@Ton Hettema
Dit doet mij denken aan de spotprent van een oermens die trots zijn nieuwste vinding laat zien: een pijl en boog. Hij spreekt daarbij de historische woorden: ‘Dit wapen is zo verschrikkelijk dat niemand ooit nog een oorlog zal durven beginnen.’
Naam:
Dirk Vleugels
Datum:
14 maart 2018
Danzij de wetenschappers hebben wij mobieltjes, GPS (nooit meer de weg kwijt) en kan je een MRI scan laten doen in het ziekenhuis. Dankzij de door wetenschappers ontdekte wetten van de fysica, kunnen wij TV kijken, foto's van onze kinderen doorzenden naar de grootouders via internet en op deze website publiceren.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
14 maart 2018
Goden? Als de Aarde onze god is, in de zin van groter, machtiger en totaal bepalend over wat mogelijk is en niet voor ons mensen, dan wordt een aardbeving veroorzaakt door die aardse god. Primitieve mensen zijn zo gek nog niet. Het zijn de arrogante wetengappers die zich aanmatigen slimmer te zijn dan de wankele tak waarop ze zitten.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 maart 2018
Boeiend, Dirk, want inderdaad, we moeten als mens nooit stoppen om vraagzaam te zijn en om de zogenaamde vaststaande feiten te betwijfelen. De hele waarheid blijft namelijk onzeker en nooit volkomen uiteengezet. Die geleerde fysica-wetenschappers hebben er een zootje van gemaakt en die zijn direct schuldig aan hun criminele activiteiten, waarmee ze massaaldodelijke atoombommen hebben geschapen. Dat God achter vulkaanuitbarstingen zit, is natuurlijk klinkklare onzin. Jeetjemina zeg, woon jij echt al 34 jaar op Bali? Gezegende bofkont! Als er Goden zijn, dan zijn de mensen het zeker. En diep in contact met de Godenwereld, ook al beseffen ze dat maar amper. Sufferds! De Groningse schilder Werkman wilde dolgraag naar Bali. Volgens mij is hij er nooit geweest. Hoe schrijnend is dat! (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)