Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

JUBILEUM

In mijn boekenkast staat ‘Het Volgende Verhaal’ van Cees Nooteboom.
Voorin staat geschreven: “Voor Geert Kruideren”. Getekend: “Cees Nooteboom, Arnhem, 27-2-97”. In het kader van literatuurfestival ‘De Wintertuin’ woonde ik een lezing bij van deze bekende schrijver. Diezelfde avond zat thuis mijn zoon Thomas te werken aan mijn nieuwe website. Bij thuiskomst zei hij: “Hij staat on line, pa!”
Dat was de start van mijn ‘culiteraire carrière’ en de geboorte van ‘Geert Kruiderens DigiTaalTafel’.

Al jarenlang schreef ik te hooi en te gras: gedichten, verhalen, losse hersenspinsels. Alles stond op kladjes en losse velletjes die rondzwierven op plaatsen waar ik ze soms toevallig weer tegenkwam. Soms gebruikte ik een gedicht voor een bijzondere gelegenheid. Op de suggestie van vrienden om die gedichten eens te bundelen en uit te geven was ik nooit ingegaan. Stel je voor: ik ga mezelf toch geen dichter noemen! Tot Thomas me op weg hielp op mijn eerste computer. Een van de eerste vingeroefeningen was het invoeren en ordenen van al die losse notities. Toen het internet in zicht begon te komen maakte Thomas me attent op de mogelijkheid daar te publiceren op een eigen website. Dat gaf de mogelijkheid teksten te corrigeren, aan te passen en uit te breiden. Dat idee groeide uit tot wat later de DigiTaalTafel werd. Eerst had die de vorm van een menu, met een Aperitief, een Voorgerecht, een Hoofdgerecht, een Nagerecht en een Digestief. Na een jaar veranderden we de site in een DigiTaalAutomatiek, met luikjes die je kon aanclicken. Daar kwam dan een Kroket (kwatrijn) van Kruideren uit, een Hapje Haiku of de Uitsmijter (aforisme) van de Week. Het aantal luikjes groeide, er kwam een Broodje Drukfout en een Broodje Misverstand. In de Smaak van de Chef kon ik een mening kwijt, al of niet met dubbele bodem. Er kwam een Gastenboek en een paar jaar lang heb ik zelfs een wekelijkse e-mail verstuurd onder de titel ‘DigiTaalTafeltje-Dekje’. Daar waren op het laatst 400 mensen op geabonneerd, totdat de mailserver problemen begon te maken.

Vandaag, 27 februari, is het precies 10 jaar geleden dat de DigiTaalTafel werd geboren. Al tien jaar lang kan ik hier mijn ei kwijt op taalgebied. Inmiddels hebben ruim 60.000 mensen de site bezocht. Toch heb ik in mijn eentje meer lol beleefd aan de site dan al die bezoekers samen. En zolang ik er nog steeds lol aan beleef, blijf ik er mee doorgaan.

Als jubileumgeschenk – voor onszelf en voor de bezoeker – hebben webmaster Thomas en ik een nieuw luikje ontwikkeld met een interactieve taalsnack: ‘Broodje Dubbeleg’. Kom maar eens proeven van deze ‘Jubileumsnack’ en de andere ‘taalspelingen’ op www.digitaaltafel.nl .

#*#

Schrijver: Geert Kruideren, 27 februari 2007


Geplaatst in de categorie: taal

2.0 met 3 stemmen 1.263



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Watze Elgersma
Datum:
6 maart 2007
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Met excuses voor de late reactie!

Gefeliciteerd!

Op Internet al tien jaar druk met taal
Haiku, kwatrijn en vooral snelsonnetten
En uit de ‘muur’ kwamen zelfs taalkroketten
Daarmee werd Nederland je klaslokaal.

Jouw werk gaf mij en and’ren leesvertier
Maar bovenal wens ik je schrijfplezier.
Naam:
Lita
Datum:
28 februari 2007
Email:
lita_fordmsn.com
Meneer Kruideren uit Gelderland
runt een digitaalrestaurant
woordhapjes: bitter of zoetzuur
uit de virtuele muur
sommige kroketten zijn wel pi(li)kant

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)