Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het platteland.

Wij wonen aan het nieuwe natuurgebied ‘De Blakers’ in Langdorp (Vlaams Brabant). Dit nieuwe natuurgebied ontstond twee jaar geleden na het slopen van een groot deel van een oud dennenbos. Ik zag het met gemengde gevoelens gebeuren, enerzijds omwille van het oude bos zelf, en anderzijds omwille van mijn vermoeden van een verschuiving van de dieren van het bos naar de smalle bufferzone die grenst aan woningen.
Een natuurgebied zo kort bij de ‘beschaafde wereld’, het brengt miserie mee.
De lage opkomst tijdens de informatieavonden van Natuurpunt (inwoners van drie woningen uit een straat van een veertigtal woningen) versterkte mijn vrees. De bewoners van dit platteland zijn niet rijp voor een natuurgebied. Dit is het platteland op zijn platst: oppervlakkig en vijandig tegenover al wat hen vreemd is.
Zou het niet beter zijn om mensen af te zonderen van de natuur, in beveiligde, met tralies ommuurde woonblokken, ver weg van fauna en flora die ze als overlast beschouwen? Ik vraag het me de laatste dagen meer en meer af, vooral na de noodzaak van het schrijven van onderstaande brief aan de buurtbewoners.



Beste buren,


Deze brief is louter informatief.

Indien u overlast hebt van kleine roofdieren zoals vossen of marterachtigen, vraag ik u om niet te luisteren naar onbevoegde personen die met hun ‘wijze’ raad de mensen aanzetten tot illegale stroperspraktijken, zoals het plaatsen van vossenklemmen. Deze onbevoegde personen doen zich voor als specialist ter zake en vertellen de buurt fabels als zou ‘de vos terug zijn uitgezet’. Zij raden deze gruwelijke stroperspraktijken aan bij bewoners met overlast die aan de bufferzone met het natuurgebied ‘ De Blakers’ wonen.

Bevoegde personen die met plezier u zullen te woord staan in geval van overlast, zijn de boswachter ( tel. 016/ 63 54 23) en de milieudienst van de stad Aarschot (tel. 016/ 55 03 83). In sommige gevallen - wanneer een perceel grenst aan een natuurgebied - is zelfs een schadevergoeding te verkrijgen bij vernielingen aangebracht door wild. Het houden van pluimvee is natuurlijk geen verstandige keuze wanneer het perceel direct grenst aan een natuurgebied. Pluimvee is lokaas. Het is zoals de melk bij de kat zetten en verlangen dat ze er geen likje van neemt.

Een gesprek met de boswachter leverde mij het volgende op:
“Fabels zoals het uitzetten van vossen en reeën zijn hier schering en inslag. Het uitzetten van deze dieren is strafbaar, en dit sinds jarenlang. Het is een natuurlijk verschijnsel dat, sinds de bescherming van de vos, de vossenpopulatie terug stijgt en er een verschuiving optreedt naar naburige bossen. Hier melding van maken is van belang zodat er samen met de jachtopzieners naar een oplossing kan gezocht worden. Het gebruik van klemmen, stroppen en gifaas is strafbaar door de wet en geeft een gruwelijke, langzame dood aan dieren. In illegale stroppen en klemmen belanden veelal andere dieren dan deze waar de overbelaste persoon mee te maken heeft. Omwille van dit feit en de dagenlange doodstrijd, is het dan ook terecht dat deze streng verboden zijn.”

Begin deze week is onze gecastreerde kater Felix, na 5 dagen afwezigheid, thuisgekomen met een rottende, geamputeerde voorpoot. Twee andere buurtkatten zijn, na weken, nog steeds spoorloos.
De veearts stelde in het geval van Felix een duidelijk diagnose van een afgesnoerde poot door het vastzitten in een zware klem. Zijn linkervoorpoot werd geamputeerd tot aan de schouder.

Vandaag is het mijn kat.
Morgen uw kat/hond? Volgende week een spelend kind/kleinkind?


Vriendelijke groet,

Greet Berghmans

Schrijver: Greet Berghmans, 31 juli 2007


Geplaatst in de categorie: dieren

-1.0 met 1 stemmen 387



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)