Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Belspel

Voor een gesprekje op de radio bel ik een collega die een half jaar vrijwilligerswerk doet in Zuid-Afrika. Het nummer is wat langer, er zit een kleine seconde vertraging op de lijn, maar na een paar seconden neemt Gerard op of ik hem thuis in Nederland bel. Het is anno nu een kleinigheid, maar ineens valt het wonder van vernuft me op. Een combinatie van cijfers en via snoertjes en onzichtbare lijntjes heb je in een paar tellen iemand in een andere wereld aan de lijn.

Ik denk er weer aan als ik lees over het meisje wat met haar telefoon een achtbaan filmde in de Efteling, waarin een evacuatie plaatsvond. De trein van de Python stond stil op de helling en de passagiers werden eruit gehaald. Doordat men aan het eind was begonnen en de kop van de trein al over het heuveltje stond, had de zwaartekracht tijdens de evacuatie de overhand gekregen, waarna de trein weer was gaan rijden. Een medewerker kon er nog net op tijd afspringen en de overgebleven passagiers trokken snel hun harnas naar beneden voor de eerste duik in de diepte kwam. Oog van de naald, maar eind goed, al goed.

Tot het meisje het telefoonfilmpje op YouTube zet om het met haar vrienden te delen die 's avonds haar verjaardag komen vieren. Wat zouden zij ervan vinden? Internetzwervers vinden het filmpje, de media krijgt er lucht van en binnen 24 uur is het incident opgeblazen tot voorpaginanieuws en talloze programma-items. Nieuws wat er enkele jaren geleden nooit was gekomen. Want dan had het meisje haar vrienden en vriendinnen gebeld om te vertellen over wat ze gezien had. En die hadden dan eventjes geluisterd, maar de botsende beeldvorming en de korte attentiespanne in hun hoofden had hen al snel afgeleid naar andere onderwerpen. Nu voerde het blokkerige filmpje met bijpassend geschokt commentaar allerhande media-uitzendingen aan die bestonden uit vergelijkingen als ''s ochtends hadden mensen al een paar minuten in de rij moeten staan voor een entreekaartje, en nu dit weer!'

Niet dat het voorval niet ernstig genomen dient te worden. Maar dat was zonder YouTube ook gebeurd. Waar je niet bij bent gebeurt niet, zei Deelder, en dat lijkt met YouTube een steeds sterker woord te worden. Mijn gesprek met Gerard was bedóeld om uitgezonden te worden, maar voor andere gelegenheden is het ook wel weer eens goed om mekaar gewoon te bellen en te vertellen wat je zeggen wilt, in plaats de hele wereld ontvanger te maken van elke digitale ansichtkaart.

Schrijver: Axel van der Ende
9 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: internet

2.3 met 9 stemmen 669



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)