Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Subtiel

Soms denk je iets goeds te doen en dan blijkt het opeens toch niet onverdeeld goed te zijn. Neem hybride auto’s. Het maïs dat daarvoor nodig is wordt gekweekt in Zuid Amerika. Prima zou je zeggen: een zich ontwikkelend land verdient er iets aan en het milieu is geholpen. Maar helaas: om die maïs te kunnen kweken wordt regenwoud gekapt. Moet je nou wel of geen hybride auto kopen?

Of neem zonnepanelen: een tijdje geleden las ik over het prima subsidiesysteem in Duitsland, waardoor veel bedrijven overgaan op zonne-energie. Uitstekend zou je zeggen. Alleen heeft die subsidie de prijs van silicium opgedreven en daardoor worden er in Zuid Europa (waar veel meer zon is) juist minder zonnepanelen geïnstalleerd.

En nu is de zon opeens goed. Jarenlang hebben we ons bang laten maken en ons suf gesmeerd met beschermingsfactor 40, want van zon krijg je kanker. Nu blijkt dat toch wat genuanceerder te liggen. Ja, als je te veel zon krijgt en als je verbrandt kun je huidkanker krijgen. Maar dat is meestal goed te genezen. Aan de andere kant voorkómt zon juist weer andere vormen van kanker, zoals darmkanker. En als je lekker buiten bent, ben je in beweging en word je misschien minder snel dik. En zwaarlijvigheid is een veel groter probleem aan het worden dan huidkanker.

Het verhaal is subtieler, zegt één van de specialisten in het artikel over de zon. Volgens mij is dat een goed motto om in je hoofd te houden als je de krant leest over wat je nu weer moet doen of laten of wat je wel of niet moet eten: het verhaal is subtieler.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 30 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: milieu

1.9 met 8 stemmen 621



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gerard Kos
Datum:
5 september 2007
Een hybride auto heeft een gewone motor en een electromotor. In de stad en voor kortere ritten kan je de electromotor gebruiken doordat de overtollige electrische energie die door een dynamosysteem is geproduceerd op de langere ritten dan beschikbaar is. Een hybride auto heeft dus niets met brandstof uit mais te maken. Mais heeft wel alles met alternatieve brandstof te maken: (m)ethanol uit plantaardige producten kan gebruikt worden i.p.v. benzine, of biodiesel komt in de plaats van gewone diesel. Verwisseling van feiten doet dus afbreuk aan het - overigens qua betoog mijn instemming hebbende - verhaal.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)