Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Notebook

Ooit, heel lang geleden, heb ik eens een computercursus gevolgd. De docent van toen moet zich mij nog herinneren als het meest vervelende mannetje van de klas. Hij begon met een heel ingewikkeld verhaal over eentjes en nulletjes en de manier waarop computers dit hadden vertaald in een toepassing, die ingenieus en revolutionair zou blijken. Wij werden, kortom, twee of drie lessen verveeld met volstrekt overbodige technische informatie over de binnenkant van de eerste computers.

Nog langer geleden heb ik mijn eerste autorijlessen gehad. Mijn instructeur moet een wijs man zijn geweest, want hij begon niet met een ingewikkelde uitleg over de werking van de benzinemotor, maar hij leerde mij gewoon hoe ik die ingewikkelde machine moest besturen. Dankzij deze instructeur rijd ik nu al ruim 45 jaar in diverse auto’s zonder noemenswaardige problemen.

Je zou veronderstellen dat latere generaties leren van hun voorgangers, maar niets blijkt minder waar. De computerdocent, die eindeloos doorzeurde over eentjes en nulletjes, kreeg van mij te horen dat ik niet geïnteresseerd was naar de geheimen onder de motorkap, maar dat ik gewoon met het ‘ding’ wilde rijden. De man moet wekenlang van slag zijn geweest, maar het lukte hem niet om deze belangrijke ‘vertaalslag’ te maken.

Aan deze mislukte docent moest ik onlangs weer denken, toen ik de aanschaf van een laptop overwoog. Het moest er nu maar eens van komen, iedereen in mijn omgeving beschikte al over zo’n draagbare computer, maar ik nog niet. Ik zit deze stukjes elke week gewoon te schrijven op een oude, aftandse PC, die werkt op Windows XP. Van tijd tot tijd heeft dat ding wat kuren, maar wij zijn aan elkaar verknocht, we hebben een bijzondere relatie net als ik destijds had met die mooie Olivetti-typemachine op kantoor.

Ik ben mij dus gaan oriënteren op de markt van de notebooks, want zo heten die dingen tegenwoordig. En dan word je ingewijd in een volkomen absurde wereld, met informatie die niet is bedoeld om met het apparaat te gaan ‘rijden’, maar om je te vertellen wat er ‘onder de motorkap’ zit. De eentjes en de nulletjes hebben plaats gemaakt voor…

Grafische kaart: nVidia GeForce Go 8400 GS met 896 MB TurboCache
Aansluitingen: 4 x USB 2.0. netwerk. IEEE1394 FireWire
Overig: 5-in-1 geheugenkaartlezer, Wireless LAN 802.11b/g. 6-cell Lithium accu
0,3 megapixels CrystalEye webcam. Works 8.5 en Office Home & Student 2007 Trial.

Uiteindelijk heb ik mijn nieuw verworven bezit aan de praat gekregen, maar ik heb tijdens de langdurige en erg onlogische installatieprocedure vaak moeten denken aan mijn rij-instructeur.

Schrijver: Watze Elgersma, 31 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 13 stemmen 534



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
1 september 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Ooit heb ik bij de ANWB een cursus 'Pech Onderweg' gevolgd. Dat komt nu alleen nog van pas als je in een auto rijdt van 30 jaar of ouder.
Misschien bereiken computers ooit dezelfde graad van perfectie. Het is alleen te hopen dat de helpdesk tegen die tijd beter bereikbaar is dan nu.
Naam:
Henk Broers (De Columnist)
Datum:
31 augustus 2007
Email:
henkbroershethuishebro.nl
Hoe herkenbaar. Zelf heb ik een aantal jaren computerles gegeven aan senioren. Dan zie je dat de techniek niet bedoeld is voor gebruikers. Toen de telmachine is uitgevonden en gemeengoed werd, haalde de instructeur dat ding toch ook niet uit elkaar om uit te leggen hoe dat kastje 2 + 2 uitrekende.
Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
31 augustus 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Deze vraag is misschien erg ongepast.
Maar mag ik vragen: heeft u gedurende dit proces misschien gescholden op uw nieuwe notebook?
Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
31 augustus 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Hear hear! Ik heb een gruwelijke hekel aan al wat technisch en moeilijk is. Leer mij gewoon hoe zo'n ding werkt, en voor alles wat heilig is: laat het dan gewoon ook altijd zo werken!

Helaas leiden computers vaak een eigen leven...
Als u uw notebook door heeft, leer mij dan alstublieft hoe mijn pc werkt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)