Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

111

De oudste Nederlander is deze week 111 geworden.

Een prestatie van formaat hoewel het geen inspanningsprestatie betreft omdat je hiervoor meer moet laten dan doen.

Het feestvarken Grietje Jansen-Anker uit Middelburg viert haar verjaardag met familieleden en verzorgers van zorgcentrum Roggeveen. Voor hoog bezoek en publiciteit heeft de krasse Zeeuwse opnieuw bedankt. Zij ligt hele dagen op bed en heeft heel veel rust nodig.

Met weemoed denk ik aan de 115 jaar geworden Hendrikje van Andel-Schipper (1890-2005) die in haar laatste jaren genoot van haar beperkte leven.
Zij vertrouwde de directeur van haar bejaardentehuis kort voor haar onverwachte dood toe dat ze het fijn had gevonden de oudste mens ter wereld te zijn geweest en dat ze terugkeek op een fijn leven.
Op haar laatste verjaardag kreeg ze nog bezoek van Prinses Laurentien die haar namens de koningin kwam feliciteren en van een delegatie van Ajax.

Uit wetenschappelijk onderzoek van Professor Holstege is gebleken dat haar hersenen nog gaaf waren: geen slijtageplekken. (De professor heeft voor de publicatie van zijn bevindingen een flinke schrobbering van het UMCG gekregen omdat hij de privacy van mevrouw Van Andel - die geen kinderen naliet - zou hebben geschonden.)

In mijn omgeving ken ik mensen die op den duur mee zouden kunnen gaan doen aan de slijtageslag om oudste Nederlander te worden.
De vraag is of zij er zin in hebben omdat het verval na hun zeventigste of na hun tachtigste of na hun negentigste geestelijk en/of lichamelijk niet te stoppen viel.
Het morele recht om er uit te stappen zou voor hen in een moderne samenleving geregeld moeten zijn. Nu is dat mede door toedoen van partijen als het CDA en CDU nog niet het geval. Men beroept zich bij die partijen op de wil van God.
In Nederland mag je terecht geloven wat je wil. Maar het geloof van een of meerdere mensen mag nooit een criterium zijn om het gelovige gedrag aan anderen dwingend voor te schrijven eenvoudigweg omdat wat men gelooft iedere vorm van feitelijkheid mist. Anders zou het immers tot de empirische kennis behoren en niet tot het geloofsdomein.

Dus wat Zeus, Jahweh, Mormon, Allah en God er ook van mogen vinden: laat mensen zelf beslissen wanneer ze eruit willen stappen, wanneer hun pijn voor hen ondragelijk is geworden, wanneer voor hen hun situatie uitzichtloos is geworden.

En daar komt mijn geloof dan nog boven op dat het Opperwezen van Boven uitziet naar de komst van zijn lijdende onderdaan.

Schrijver: Dagschrijver, 14 september 2008


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 11 stemmen 419



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
passant
Datum:
14 september 2008
laat mensen zelf beslissen wanneer ze eruit 'willen stappen, wanneer hun pijn voor hen ondragelijk is geworden, wanneer voor hen hun situatie uitzichtloos is geworden.'
Zo is het. Bij een weloverwogen beslissing om te sterven zouden geen goden noch wetten mogen meetellen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)