Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koninklijke democratie

Ik voel mijzelf een beetje koning. Koning van mijn huisje, van mijn leven en een heel klein beetje jouw koning. Graag droom ik van mijzelf in een purperen gewaad de scepter zwaaiende over u allen. Iedereen zou voor mij buigen en mij adoreren.
Gelukkig word ik ook altijd weer wakker, mijmer nog even weg, om vervolgens met 2 benen de wereld in te stappen in de wetenschap dat echt heldendom moet worden verdiend met daden.

Lang leve onze democratie. Sinds jaar en dag wordt het plebs dom gehouden. Scheiding der machten, referenda, vrijheid van meningsuiting. Het wordt ons allemaal door onze strot gedrukt en wij moeten blij zijn. Blij met onze verworven vrijheden, blij met onze keuzemogelijkheden, blij met ons democratisch stelsel en bovenal moeten wij blij zijn met ons koningshuis.

Ver van mijn warme bed ligt een jongentje prinsheerlijk te slapen. In een groot donzen kussen droomt hij van lintjesknippen, handjes schudden en een stiekeme vrijpartij met Maartje van Wegen.
Nee, hij heeft er nooit iets voor hoeven doen. Zijn bul lag klaar voor zijn geboorte, zijn bedje was gespreid voor 'de daad' plaatsvond en zijn vrouw had een verblijfsvergunning voor ze wist waar Nederland lag.

De hoogste vertegenwoordiger van ons land mag ik niet kiezen. Het enige vereiste aan onze volksvertegenwoordiger is een IQ hoger dan 60. Maar laten wij wel wezen. Moet een dergelijke functie niet bekleed worden door de juiste persoon, in plaats van de juiste zaadcel op het juiste moment?

Natuurlijk kent het huis van Oranje een lange en mooie traditie, maar wordt het niet eens tijd om deze traditie te analyseren en misschien te concluderen dat het niet zo democratisch is? Is de functie-inhoud van het koningsschap eigenlijk wel zo minimaal als men zegt? En waarom worden alle critica's van het koningshuis structureel tegengewerkt? Waar is de ruimte voor het debat?
Misschien snoert het koningshuis mijn wel indirect mijn mond. Ik mag haar bejubelen en van haar houden, maar kritiek vind geen vaste aarde in huize het Loo.

Zwaai maar met je scepter beste prins. Betreed met rasse schreden de poorten van je eigen luchtkasteel. Glimlach breed, knip je linten met overgave, maar vergeet nooit dat je prins bent van een land vol stemgerechtigden, die overal over mochten stemmen, nou ja, bijna alles...

Hoezee, hoezee, hoezee....

Schrijver: Vlek, 26 september 2008


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.5 met 16 stemmen 555



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
5 oktober 2008
Deze column stemt mij bijzonder boos. Democratie is een heel goed recht en kan je nooit door de strot geduwd worden. En sinds wanneer is het verwerpelijk dat vrijheid van meningsuiting opgedrongen wordt. Moet ik uit het afsluitende "hoezee" concluderen dat Vlek sympathie koestert voor de beweging die in de jaren 40 dat als huldekreet had, alhoewel het toen meer klonk als "houzee". Sinds wanneer wordt in onze open democratie het plebs dom gehouden? De afstand tussen volk en volksvertegenwoordiging mag dan vergroot zijn, het valt niet enkel te verwijten aan het systeem, maar ook aan typen van het soort: "Ik stem niet want ze vreten enkel van mijn centen." In de gewoon leuke en historisch opgebouwde waarde van een ceremionele publieke functie worden daarmee wel heel gemakkelijk de leden van het koningshuis als schuldig aan hun eigen bestaan neergezet, omdat men hen niet kan kiezen. Zijzelf hebben ook weinig keuze. Wel of niet deel uitmaken van onze parlementaire democratie. Ik hang in ieder geval met Prinsjesdag de vlag uit.
Naam:
Iris
Datum:
28 september 2008
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Edele prinsen en prinsessen: wij hebben er in België ook een hele hoop die het mensdom blijft voederen. Ze kwamen een beetje van overal naar ons toegevlogen, warme streken, koudere streken, een beetje zoals trekvogels doen. Doch zij bleven. Zolang hun voeder in orde is zullen ze niet vertrekken. En wij, de straatmussen, kijken ze moegezien toe.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)