Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schuimpjes

Een mens is geneigd om het plezier op korte termijn te stellen boven plezier op de langere termijn. In de jaren zestig deed Walter Mischel een experiment met vierjarigen. Zij werden twintig minuten alleen gelaten met een schuimpje. Als ze het schuimpje niet op zouden eten, dan kregen ze nog meer schuimpjes.

Voor een vierjarige is dat natuurlijk erg lastig. Maar keer op keer blijkt dat het voor volwassenen ook erg moeilijk is om die impulsen te bedwingen. Daarom is het lastig om te lijnen: die chocolade of dat gebakje nu is veel te lekker om te laten staan. Dat afvallen heb ik nu niks aan. Of sporten: ik heb nu geen zin om van de bank te komen en of ik op de langere termijn echt iets heb aan een betere conditie, dat moet nog blijken. En opruimen natuurlijk ook: nu moet ik iets doen wat ik niet leuk vindt, maar ik ben niet zeker van het resultaat en ook niet van de voordelen van het resultaat. Dus doe ik het maar niet. Dat leidt tot uitstelgedrag.

Om iets voor elkaar te krijgen in het leven is het echter van cruciaal belang om een klein ongemak op korte termijn te accepteren om op de lange termijn iets te bereiken. Nu studeren om later een goede baan te krijgen. Nu opruimen om straks gemakkelijk alles terug te vinden.

Impulscontrole is te leren. Het helpt om te weten hoe het werkt. Je denkt dan eerder: ‘natuurlijk heb ik geen zin om op te ruimen. Ik wil immers niet nu iets vervelends doen, maar ik weet dat ik het resultaat wel wil, dus ik doe het toch.’ Dan maak je onderscheid tussen het vervelende gevoel en de bijbehorende actie: je doet het toch ondanks dat je het niet leuk vindt. Dus, wat is uw schuimpje? En hoe lang kunt u het schuimpje bewaren als met een grotere beloning in het vooruitzicht?

Schrijver: Yvonne de Bruin, 23 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: emoties

2.2 met 5 stemmen 865



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)