Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Burgernet

‘Dit is een mededeling van burgernet. Uw medewerking wordt gevraagd bij het oplossen van het volgende misdrijf. Om 20.20 uur hedenavond vond aan het tankstation aan de Beuninkstraat een overval plaats. Twee mannen met bivakmutsen op gingen er na bedreiging met een vuurwapen met de inhoud van de geldkas vandoor.’

De stem op mijn mobieltje klinkt routinematig. De opgenomen boodschap van de agent somt met de gebruikelijke hakkelfouten de proces-verbaaltaal op. Dit is al de zevende keer in twee weken dat de politie mijn medewerking vraagt aan Burgernet.
Of ik - zo schreeuwde de Burgernetbrochure mij anderhalve maand geleden toe - niet wilde meewerken aan het oplossen van misdrijven? Of ik niet als betrokken burger in mijn eigen omgeving mee wilde helpen aan het terugdringen van geweld en diefstal?
Natuurlijk wilde ik dat. Dus vulde ik het deelnameformulier in met gezwinde spoed. Op het formulier kruiste ik aan dat ik op de hoogte gehouden wilde worden per sms en per email. Dus niet telefonisch, beducht als ik ben voor indringende storingen bij nacht en ontij.
De stem vervolgt:

‘De mannen - vermoedelijk tussen 20 en 40 jaren oud – hadden spijkerbroeken aan, droegen sportschoenen en een zwart en een beige jack. Zij vluchtten na de roofoverval in westelijke richting in een wederrechtelijk toegeëigende witte Ford Fiësta. Eenieder die deze mannen vandaag heeft gezien dan wel inlichtingen over hen of de witte Fiësta kan verstrekken belt nummer…’

Eergisteren was ik in de bioscoop en wilde juist de zaal ingaan toen Burgernet mijn dringende medewerking nodig had voor een mishandeling op het Museumplein. Toen ik na de film mijn mobieltje aanzette kreeg ik een boodschap van Burgernet dat 514 mensen hadden meegedaan aan de oproep. Helaas had dat niet geleid tot de gewenste informatie. Vorige week woensdagnacht om 23.45 uur, tijdens een grieperige ijldroom, werd ik gebeld door Burgernet om uit te kijken naar een gestolen blauwe Citroën.
Als de politie de burger wil inschakelen om zijn eigen slechte rapportcijfers op te poetsen – prima, maar dan moet ze zich wel aan de afspraken houden. En laat ze eerst maar eens uit die comfortabele bureaus komen waar ze, verbalen typend met twee vingers, tachtig procent van hun diensttijd verblijven. Geen wonder dat ze hun begroting niet sluitend kunnen krijgen. Deze burger kapt met Burgernet. Alleen hoe meld je je af? Mijn mobieltje gaat weer.

‘737 mensen werkten mee aan onze actie via Burgernet. Dank voor uw medewerking. Helaas heeft de actie niet geleid tot….’

Ik verbreek de verbinding.
Misschien moet ik ook maar de onderwereld in. Zul je zien dat de politie me uit zichzelf en subiet schrapt uit het Burgernet. En dan heb ik eindelijk rust.



Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 16 januari 2009


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.4 met 10 stemmen 882



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)