Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aanrijding met een persoon

Op donderdagavond belde ze vanuit de trein. Dan is er iets aan de hand want ze heeft niet de gewoonte om zomaar mobiel te bellen. Vertraging bleek de oorzaak van het telefoontje van mijn vrouw. Normaal zou ze om 18.10 uur aankomen maar door een ‘aanrijding op het traject Driebergen-Maarn’ was het treinverkeer tussen Utrecht en Arnhem lamgelegd. De treinpassagiers kregen te horen dat ze op station Driebergen/Zeist moesten uitstappen. Bussen werden niet ingezet. Dus terug naar Utrecht CS en daar via Amersfoort naar de bestemming zien te komen. Ze was niet de enige want al die gestrande reizigers richting Arnhem wilden ook naar huis. Dus liep het kleine kippenlijntje tussen Amersfoort en Ede hopeloos vol. Als haringen – maar dan rechtop - in een ton stond de menigte in de trein. De conducteur moest er zelfs mensen uithalen omdat er steeds nieuwe reizigers instapten. Uiteindelijk was ze om 20.15 uur thuis – doodmoe na al dat oponthoud en ‘a hard days work’.

Wat is het probleem? Vertraging op het spoor hoort toch bij het openbaar vervoer bestaan? En trouwens bij al het reizen, of het nu per auto, bus of vliegtuig is? Geen nieuws. Hoogstens een mededelinkje op pagina 751 van teletekst.
Het probleem werd pas enkele dagen later duidelijk. Mijn vrouw sprak over haar vertraging aan de lunchtafel op haar werk. Daar zat ook iemand uit Driebergen en hij wist ervan. En van de bijbehorende gruwelijke details. De week ervoor had een tienerjongen zich voor de sneltrein geworpen. Het is een berucht punt waar de treinen hard rijden. Men kan daar makkelijk op het spoor komen en het is er afgelegen. Hij had zelfmoord gepleegd nadat hij het had uitgemaakt met zijn vriendin. De keer van mijn vrouws vertraging – een week later - was er weer iemand voor de trein gesprongen. Zelfde plek, zelfde spoor. Het tienermeisje waarmee de tienerjongen had gebroken sprong dit keer. Ook dood. Hoe kunnen de nabestaanden, familie, vrienden verder na zo’n dubbel drama? Hoe moeten de machinisten die dit voor hun ogen in een flits zagen gebeuren verder?

Nee, dit was geen nieuws. Tenminste volgens de media. Geen lettergreep erover in het NOS journaal. Zelfs niets op teletekst. Vreemd eigenlijk: twee tieners springen in één week tijds op dezelfde plek voor de trein vanwege een verbroken relatie. Hoeveel indringender kan nieuws zijn? Alle psychologen, pedagogen en politiemensen van Nederland zouden dit soort zelfmoorden moeten onderzoeken. Hoe heeft dit dubbele drama kunnen gebeuren? Laten ze het in vredesnaam uitzoeken en het resultaat bekendmaken op het NOS journaal. Om herhaling te voorkomen.


Zie ook: http://www.georgeknottnerus.nl

Schrijver: George Knottnerus, 23 januari 2009


Geplaatst in de categorie: rampen

3.9 met 7 stemmen 548



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Kim
Datum:
7 februari 2009
De jongen Thomás was 16 en had het NIET uitgemaakt met zijn vriendin, hij had alleen een smsje gestuurd. Het meisje Annieck was 14 en zat op de school op hetzelfde terrein.

Leuk verhaaltje maar er klopt niets van.
Naam:
George
Datum:
4 februari 2009
Beste C,
U beschikt kennelijk over betere informatie dan ik. Excuus aan de nabestaanden en andere betrokkenen als de feiten zoals ik ze vernam niet kloppen.
Het dubbel drama wordt er helaas niet minder schokkend door. Natuurlijk moeten media niet naam en toenaam van slachtoffers en familie vermelden. Ben met u eens dat sensatienieuws vermeden moet worden. Echter, jonge mensen springen niet voor de trein om mee te doen aan een hype. Of om anderen na te apen. Dan is er echt meer aan de hand. En doodzwijgen is naar mijn mening ook niet goed, niet voor de families en vrienden, noch voor de samenleving en potentiële zelfmoordenaars. Meer (integere en respectvolle) studie naar de achtergronden van zelfmoord is nodig om het aantal zelfmoorden - vooral door jonge mensen - omlaag te brengen. Koste wat kost.
Naam:
C
Datum:
3 februari 2009
De jongen had het niet uitgemaakt met zijn vriendin. Het meisje dat een week later sprong zat bij hem op school, maar ze kenden elkaar niet. De reden dat dit soort dingen niet breed wordt uitgemeten in de media is dat vooral tieners na-aapgedrag vertonen, en dan krijg je een golf van tienerzelfmoorden zoals afgelopen jaar in Bridgend in Wales. Daarnaast is een horde journalisten en sensatienieuws wel het laatste waar familie, vrienden (EN de vriendin van het eerste slachtoffer) kunnen gebruiken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)