Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De regenten

Balkenende is door de bocht. Er komt een onderzoek naar de rol van de regering in de Irak-oorlog. Steeds meer onthullingen toonden aan dat de regering onzorgvuldig heeft gehandeld. Ook zijn er verdenkingen van handjeklap. Omdat de Nederlandse regering de Irak-invasie loyaal steunde zou Jaap de Hoop Scheffer NAVO-baas mogen worden. De publieke druk werd zo groot dat de regering wel moest toegeven.

Premier Balkenende houdt buiten verkiezingstijd niet zo van openheid. Alsjeblieft geen parlementaire enquête. Geen rechtstreekse verhoren van ministers op tv. Nee zeg, het volk mag wel op je stemmen maar hoeft niet alles te weten.
Dus verzon de CDA-top een list. Een…jawel…staatscommissie met wijze lieden. De commissie Davids gaat buiten het parlement om onderzoek doen naar de Irak kwestie.

Wat is dat toch met Nederlandse bestuurders? Waar de Nederlander nog steeds een reputatie geniet van openheid en eerlijkheid, willen onze polderpolitici het liefst de democratie op afstand houden. In Zwitserland legt men belangrijke keuzes via referenda voor aan de bevolking. Als die tegen is gaat het politieke plan niet door. In Frankrijk kiest het volk rechtstreeks de president. In ons land doet men over het kiezen van een burgemeester al schamper. Als er een Betuweroute over het spoor moet komen omdat een aantal Rotterdamse havenbonzen dat goed vindt voor de economie (lees: voor hun portemonnee), dan neemt het kabinet dat onmiddellijk over. Het was toen premier Kok die zijn best deed om het Betuwse volk op afstand te houden. Dus, beste mensen, kras maar op uit uw eeuwenoude dijkhuisjes, uw belang is kleiner dan het landsbelang. Zou zo’n Kok ook zo ferm hebben gedaan als hijzelf in zo’n dijkhuisje had gewoond?

Nederland heeft een eeuwenoude traditie in het regentschap. Schepenen en stadhouders bestuurden het liefst in eigen elitaire kring het volk De bevolking kan – volgens de regenten - de ingewikkelde dossiers niet goed overzien. Of het nu gaat om uitbreiding van Schiphol, de aanleg van een spoorlijn of het meedoen aan een oorlog.

Even een nuance: de regent zegt niet dat het volk dom is. Hij denkt het, zonder het toe te geven en dat is nog erger.
De carpoolstrook op de A1 werd aangelegd omdat de minister zeker wist dat die strook de files zou bestrijden. Tal van gewone mensen uit het volk waarschuwden: dat wordt niks. Maar nee, de regering zette door. De strook werd een enorm fiasco zoals ook nu het nut van de Betuweroute dubieus is.
Het doorsnee lid van de bevolking is zeker niet dommer dan de doorsnee bestuurder.

Goed, er komt dus een buitenparlementair onderzoek naar de Irak-oorlog. Maar er is nog een kans dat er toch een parlementaire enquête komt. Dat heeft Balkenende – weer onder openbare druk - zelf moeten toegeven. Gaan we straks meemaken dat de Tweede Kamer als de commissie Davids klaar is toch nog haar enquêterecht opeist. Kan Balkenende toch voor de tv ergens in 2010 - het jaar voor de verkiezingen - spitsroeden lopen. Een aardig scenario over het lot van de klassieke regent. Door het volk te negeren graaft hij zijn eigen graf.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 6 februari 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.6 met 5 stemmen 314



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
7 februari 2009
Email:
klaassens38zonnet.nl
Hier ben ik het volledig mee eens. De regenteske houding die bestuurders in Nederland vaak aannemen, is berucht. Er is al weer een nieuwe affaire in de maak: de aanschaf van de JSF. Hoewel dat toestel veel slechter, duurder en luidruchtiger is dan de Zweedse Saab Gripen, zet het ministerie van Defensie alles op alles om de JSF aan te kunnen schaffen. Hele dorpen in Friesland zullen erdoor verdwijnen. De JSF maakt immers vier maal zo veel lawaai als de huidige F-16, terwijl de Saab Gripen veel stiller is. Toch mag de geluidshinder geen rol spelen bij het bepalen van de opvolger van de F-16. Bovendien is er geen enkele garantie dat er voldoende tegenorders zullen komen uit de VS. Dat vind ik werkelijk schandalig. Het is dan ook geen wonder dat de bevolking van Friesland vrijwel en bloc tegen de JSF is, die ook op de vliegbasis Leeuwarden zal worden gestationeerd.
Je ziet dit verschijnsel ook op gemeentelijk en provinciaal niveau, evenals binnen grote bedrijven en zorginstellingen. Het lijkt wel onuitroeibaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)