Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eluana

Eluana Englaro ligt al meer dan zeventien jaar in coma. Zeventien jaren van onzekerheid voor haar familie. Zeventien jaar lang kunstmatig in leven gehouden, in de hoop dat ze ooit weer wakker zou worden. Wanneer iemand na zo’n lange periode nog steeds niet wakker geworden is, moet er evenwel een wonder gebeuren, wil dat ooit nog gebeuren. En slechts naïevelingen en katholieken geloven in dergelijke wonderen.

Eind vorige week leek er eindelijk een einde te komen aan deze uitzichtloze situatie. Het Italiaans Hoger Gerechtshof besloot, dat haar artsen de kunstmatige voeding mochten beëindigen als haar familie daar toestemming toe zou geven. Een kliniek in Udine was inmiddels bereid haar vredig en natuurlijk te laten sterven.

Niks mis mee, zou je denken. Niets bleek echter minder waar. Katholiek Italië en het Vaticaan waren woest! Het was volgens hen ondenkbaar dat artsen de kunstmatige voeding zouden staken. En waarom? Omdat leven beschermd dient te worden en omdat ze zelfs nog wel een kind zou kunnen krijgen. Theoretisch kan ik niets tegen deze argumenten inbrengen, maar praktisch? Ik denk niet dat het ooit nog zo ver zou zijn gekomen.

Het gekke van dit soort gevallen vind ik altijd de hypocrisie van de katholieken. Abortus is verboden, voorbehoedsmiddelen zijn verboden, homo’s zijn zieke geesten en seks voor het huwelijk is evenmin toegestaan. Deze regels beargumenteren zij altijd door te komen met opmerkingen over de wil van God. Alles wat gebeurt, hoe vervelend ook, is namelijk Zijn wil.

Hoe naïef die gedachte ook is, als je hem consistent toe zou passen, zou ik hem nog kunnen respecteren. Echter in het geval van Eluana Englaro draait men net zo makkelijk 180 graden. Eluana kreeg een auto-ongeluk en geraakte in coma. Als ze niet kunstmatig in leven gehouden zou zijn, zou ze al lang dood zijn. Maar nu opeens mogen we - sterker nog, moeten we - ingrijpen. Ik zou zeggen: dood is dood en dat is, hoe tragisch ook Gods wil. Voor zulke argumenten zijn ze in Vaticaanstad echter totaal niet gevoelig: ze maken daar zelf wel uit wat God vindt.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 11 februari 2009


Geplaatst in de categorie: religie

4.2 met 8 stemmen 2.638



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)