Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Pasen en geen Whiff-whaff gaffe

Mijn nicht bij wie ik in de tuin met Pasen zou kamperen wilde me nog gerust te stellen. Maar stel dat die zwijnen weer razend oprukken. Van konijnen restten nog een paar pluisjes. Ik belde haar over het drama Radio Kootwijk. En ja hoor zij woont in één van de achtendertig belegerde huizen. Ik zeg beste meid slaap jij dan wel met al dat gebonk geschuur en de grote sloop. Nee zegt ze maar het viel echt wel mee. En JIJ mag ’s nachts altijd binnen.
‘ Onzin wat ze schrijven geloof me. Neem even Apeldoorn bellen, ik niet hoor. De politie daar lacht je uit. Zegt wacht maar tot de oranjes komen’.

Toen schrok ik pas echt wakker. De groeten met die groentjes. Bernhard was nog topschutter. Wat die in een etmaal bij elkaar schoot. Staat in een publiek jachtboek op een chateau bij Briare sur Loire. Bernard kon fabuleus richten.
Nee asjeblief geen kruitgedonder in het donker.
Als u dit leest ben ik – Deo volente - al naar Lausanne op en neer geweest. Naar het het ITTF-museum. En wel hierom: Boris Johnson, Londen’s burgemeester, kwam in Peking tijdens de Olympische Spelen 2008 langs om te verklaren dat
‘Wij en niet de Chinezen tafeltennis in 1900 op een eettafel uitvonden. We noemden het 'whiff whaff'. Zien Fransen een tafel, ze gaan eten, wij vinden spelletjes uit om er op spelen.’ Whiff-Waff, made by Slazenger & Sons, registered as “a new game” on 31 December 1900, Trademark nr 235,131.
Internationale beroering, Chinezen geschokt. Angsthazen thuis noemden hem ‘whiff-whaff waffle’ omdat hij Albion belachelijk zou maken.

Welnu curator Chuck Hoey spitte het uit. Nee zegt de ITTF nu: Mayor Johnson zat fout. De Hamley Brothers met John Jaques vroegen reeds 20 september 1900 patent aan – voor ‘Gossima or PingPong’. Met celluloid balletje, de eersten. Trade Mark Journal - ligt bij het ITTF! Jaques vroeg weliswaar al in 1891 patent aan voor ‘Gossima’ maar dat leek nog teveel op cricket. Balletje van kurk en te hoog net voor op een salontafel.
Emma Barker uit Londen vroeg 1890 patent op een soort lawn tennis op tafels. Met gebreide ballen. Ook A.G. Spalding&Bros in New York hadden een concept in 1890. Men denkt tegenwoordig in de USA dat “captain’ Jeffrey Spalding zelf er nog bij was betrokken, vóór zijn beroemde expeditie dus. Voor altijd bezongen door Marx’ brothers:
‘The Captain is a very moral man!
Hooray for Captain Spalding!
The African Explorer!’


Hard is Huey voor David Forster. Die ontwierp in 1890 één zeer beroemde tafel. Ik denk dat zijn rubberballetjes hem nu de das om doen.
Het celluloid balletje dat Gibbs in die tijd uitvond. Dat kon pas ‘ping-pong’geluid maken. Hoewel ook de regels het bat en het net pas in 1900 voldoende ‘apart’ leken om van een nieuwe sport te spreken.

Waarmee de ITTF mondiale crises in de aanloop naar de Spelen van London 2012 bezwoor. Mede ook door parallelle bewegingen in andere landen eervol te benoemen. De Engelsen blijven echter koploper met hun ingenieuze kleine stappen voorwaarts(‘piecemeal engineering’) naar 1900.

Alle originelen liggen nu in Lausanne. De Foster-tafel naast vele andere beroemde tafels. Alles wat deze sport historisch regardeert. En ik ga er heen om ze voor Pasen naar ons land te praten. Museum is dicht. Moet lukken, ik ben bij ginds nog redelijk onbesmet. Tiel kennen ze daar niet.

Middelkoop verzorgt transport uit Lausanne –wordt geregeld bij Defensie. Idem AZ voor Balkenende. En lobbyen met wisselcontacten. Hoe meer excellenties hoe beter. En niet te vergeten VVD-leider Rutte plus al zijn hoofden van liberale richtingen.
De preciese locatie waar het gaat gebeuren bij de Rottemeren, nabij Eimert’s bajonetbreuk op hard water, blijft nog geheim. Er komt een Spiegeltent met spionnetjes. Voor koffie soep en regen. Opzet is dat de Koningin met Anton Geesink namens het IOC per helikopter nederdaalt. Naast Forster’s tafel. Om samen een balletje te slaan met Jaques’ antieke rackets.
Maakt niet uit whiff-whaff, ping-pong of tafeltennis als er maar lente in zit.

Ook voor de Paasspirit is aan Boris niet te ontkomen. Al is hij mijn type niet, hij is ideeënrijk. Zijn laatste idee dd 19 maart is gedichten op te nemen als verplichte leerstof. In alle leergangen. Twee per kwartaal. Een gedicht is zegt hij een goede vriend in je hoofd. Om op te kikkeren te troosten of gewoon iets moois te zeggen. Bij de tijd te blijven op de motor, door te gaan in de fabriek. De eenzaamheid tegemoet te treden – kortom het bestaan te beredderen vanuit het spirituele. Briljant en zoveel perspectief. Op Disraeli’s beroemde vraag aan Tories ‘What shall we conserve?’ antwoordt Boris: Poetry ‘that’s what’.

Hij gaat ietsje te ver door Engelse poëzie superieur voor te stellen. Zoals Duits zou zijn voor klassieke muziek, Russisch voor de roman, Nederlands voor de schilderkunst. Steken wij Constable en Turner in de zak? Nee iedere taal kent eigen poëtische mogelijkheden. Toevallig zijn die in Engeland breder ingevuld.

Dat moeten we meteen overnemen: poëzie in alle leerplannen. De Spirituele Paasinsteek, de politici moeten overtuigd worden. Trots vrij blij. Aan de slag. Rutte vooral let op, pak je kans
Zet Geert nu bij de bokkenpruiken
Laat kinderen onze gedichten leren
Van Min Vondel open toch die Luyken
Mark bij durf kan het verkeren

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 11 april 2009


Geplaatst in de categorie: feest

4.7 met 3 stemmen 1.284



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)