Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mannen op de maan

Het is nu precies veertig jaar geleden. Ze waren onderweg.
Daarvoor had ik het science fiction verhaal gelezen van Jules Verne. En de strip van Hergé in Kuifjes avontuur ‘Mannen op de maan’.

Maar de realiteit van 1969 was mooier. Als jongen was ik getuige van de spannendste tv-uitzending ooit. Het live verslag van de landing op de maan. Zou alles wel goed gaan?

Mijn vader had ons midden in de nacht wakker gemaakt. Met ons allen zagen we hoe Neil Armstrong de eerste voet zette op de maan. De legendarische verslaggever Henk Terlingen deed verslag. Terlingen begon als sportverslaggever. Na de reportages over de maanexpeditie werd hij bekend als Apollo Henkie. Met astronoom Chriet Titulaer gaf hij tekst en uitleg. Wat ik het mooiste vond was dit. Terlingen schakelde over naar de maan. De ruimtecapsule was geland en er zat een cameraatje aan zijn landingspoot. En zowaar - floep - daar verscheen op onze zwart-wit buis de Apollo 11. Het deurtje van de capsule ging open. Wij zagen hoe de astronaut van het laddertje afdaalde en contact maakte met de maan. Maar ik was er voor mijn gevoel al eerder.

Expedities naar het onbekende brengen veel spanning mee. Avontuur en vrees. Alsof je een gletsjer betreedt. Kun je met lichte tred verder of val je misschien in een verborgen kloof? Als toeschouwer heb je al de zenuwen dus hoe zit het met de ontdekkingsreizigers zelf? Hoe voelden de eerste zeelui zich toen zij nieuwe wereldzeeën bevoeren? Zij weerstonden de angst om van de aarde af te vallen. En hoe zouden die eerste maanreizigers hebben geslapen de nacht voor hun lancering?

Hoe dan ook, ze hadden het lef om in die capsule te kruipen. Vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida werd de raket op 16 juli 1969 gelanceerd. Met aan boord de astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Vier dagen later mocht Armstrong als eerste mens ooit de maan betreden.

Vlak voor die historische stap van de mensheid in 1969 was onze melkman nog aan huis geweest. De man was streng gereformeerd. Hij had een voorspelling gedaan aan zijn klantenkring en dus ook mijn moeder.
‘Nee, mevrouw, de aarde is de bestemming van de mens, zo staat het in de bijbel. God zal nooit toelaten dat een mens op de maan komt’. We hebben onze melkman daarna niet meer gezien.

Nu, veertig jaar na the giant leap for mankind, is een andere Armstrong bezig zijn 8ste Tour te winnen. Een stukje sportgeschiedenis in wording. Dat zou Henk Terlingen als hij nog geleefd had zeker waarderen. Ontkenners van de geschiedenis zijn er ook. De hele maanlanding zou volgens hen in scène zijn gezet door de CIA. Om de Sovjets de loef af te steken. Zelfs over geschiedenis valt te twisten. Gelovigen en ongelovigen zullen er altijd zijn.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 17 juli 2009


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.2 met 10 stemmen 414



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)