Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Discussie over doodstraf in de Verenigde Staten leeft op

In het weekblad The New Yorker stond onlangs een artikel over Cameron Todd Willingham, een Texaan die in 2004, zeer waarschijnlijk, onterecht ter dood is gebracht. Volgens de rechters zou hij in 1992 brand hebben gesticht waarbij zijn eigen drie dochters omkwamen. Tijdens zijn proces en gedurende zijn tijd op death row bleef hij ontkennen schuldig te zijn aan de brandstichting, ook toen de aanklager hem in ruil voor een bekentenis levenslang aanbood.

De ethische commissie van de staat Texas onderzocht de zaak en bracht onlangs naar buiten dat er in deze zaak veel klassieke fouten zijn gemaakt (afwezigheid van tegen-expertise, een psychiatrisch expert die de jongeman beschreef als "een zeer gevaarlijk sociopaat" zonder hem ontmoet te hebben, getuigen die hun verklaring wijzigden in lijn met de beschuldiging en incompetente advocaten).
De commissie concludeerde dat er geen steekhoudende bewijzen waren en zijn die brandstichting als oorzaak voor de tragedie kunnen aanduiden. Alle feiten overziend spreekt de commissie van een ongeluk.

Het onderzoek naar de zaak van Willingham komt net op het moment dat in de staat Georgia Troy Davis vecht voor zijn leven. Davis, een zwarte Amerikaan, is door de rechter ter dood veroordeeld voor de moord op een blanke politieagent. Davis blijft, net als Willingham eerder deed, zijn onschuld volhouden. Zijn executie is inmiddels drie keer uitgesteld en onlangs oordeelde het Hooggerechtshof dat een lagere rechter opnieuw naar de zaak moet kijken omdat er mogelijk nieuwe feiten boven tafel zijn gekomen.

Met het nieuws rond de zaken van Willingham en Davis is er in de Verenigde Staten opnieuw discussie ontstaan over de doodstraf. In de meeste staten is de doodstaf nog een gangbare straf (in 2008 37 keer uitgevoerd en 111 keer opgelegd) die opgelegd wordt voor moord en andere ernstige misdrijven. In een aantal staten is inmiddels het besef doorgedrongen dat de doodstraf een onomkeerbare straf is die volledig uit de tijd is en die een zichzelf respecterende overheid niet zou moeten opleggen. Gouverneur Richardson van New Mexico heeft bijvoorbeeld onlangs een wet ondertekend die de doodstraf in zijn staat verbiedt. Omdat het in de Verenigde Staten de gewoonte is om verdachten in ruil voor een bekentenis strafvermindering te geven is het overigens ook niet ondenkbaar dat er mensen onschuldig een levenslange gevangenisstraf uitzitten die als zij geen schuld bekend hadden nu wellicht inmiddels geëxecuteerd zouden zijn.

Het zou de autoriteiten in de Verenigde Staten sieren als ze in afwachting van een fundamenteel maatschappelijk debat en in afwachting van een daaropvolgende algehele afschaffing van de doodstraf een moratorium hierop zouden instellen.
Obama, waar wacht je nog op!

Schrijver: jaap van der heijden, 16 september 2009


Geplaatst in de categorie: moraal

4.6 met 5 stemmen 367



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)