Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Staat Oale Roop wel zo alleen

Bij crises komt wat oud en voorbij leek vaak weer in zwang. Zo zie je mensen weer bidden. Men zoekt houvast aan de overlevering, grootmoeders spreuken of boekjes met mythen en sagen. Dat speelt op alle niveaus.
Neem de classicus in Amstelveen die na twijfelachtige copulaties zijn lid reinigt met eau de cologne doordrenkte watten wol. Dat zou bij de Romeinen al tegen soa’s gewerkt hebben. Quatsch maar het zegt iets over zijn zwakke plek. En dat zijn vrouw er ook in gelooft en dat ze nog steeds bij elkaar zijn. Zijn overtuiging is sociaal, het heeft gevolgen en dient doelen. bewust en niet bewust.

Grote denkers meldden al vroeg dat teruggrijpen op gezegden en gebruiken uit de tijd dat alles achteraf nog voorspoedig was. En op nog vroeger vaak juist als de nood meer ging drukken.
De historicus Huizinga zag dat positief. Herinnering in culturele vormen houdt hoop levend in barre tijden. Erfgoed om te overleven. Hoewel menig modern denker daarbij waarschuwt voor behoudzucht en voorwetenschappelijk denken. Dat kan de aanpak met nieuwe inzichten belemmeren, de vooruitgang in de weg staan.

Deze week bood Twente naar het zich laat aanzien een actueel voorbeeld. Van hoe schijnbaar eigentijds gedrag verbonden lijkt met, misschien zelfs gelijk is aan teruggrijpen.
Het leek eerst om puur politieke acties te gaan, modern toch. Onder druk waarvan de Staten plannen lieten vallen. De oude Vliegbasis ‘Twenthe' militair met een beetje burgerluchtvaart, sinds 2008 een oase van rust, zou omgebouwd worden tot een dynamische airport. Enschede Airport Twente (EAT).

Dat gaat in ieder geval voorlopig niet door. Groen Links leidde nota bene als coalitiepartij de acties met een groen plan. Daar wel, in Amsterdam is Wethouder Maarten van Poelgeest namens die partij de trekker van de Zuidasplannen. Een giga-kapitalistisch project dat anticipeert op Schiphol-uitbreiding en de massale komst van banken en ander internationaal groot-kapitaal.
Even terzijde, gaat Groen Links wel overal voor iets van hetzelfde in dit land?

In Twente won de tegenstem door te wijzen op te verwachten milieueffecten. Waarbij de lokale cabaretier Herman Finkers veel status glamour en stem gaf aan de campagne.
Wie zei met al die werkeloosheid in crisistijd krijgt Twente toch meer aansluiting op de internationale markten kreeg geen gehoor. Schiphol kon ontlast worden, klandizie lag vrij in Duitsland, verbeterd investeringsklimaat en ga maar door.
De narigheid met het milieu speelt overal en moet je op de koop toenemen. Actie tegen herrie komt vanzelf als er maar werk is. Zou een modern mens toch denken. Waarbij spreiding in de economie past bij een ander soort groei.

Maar neen gans het Twentse land kraaide met Herman opstand. Men las een toekomst die met vliegveld alleen narigheid bracht.
Wat een volksfeest zagen we daar toen de Staten ploften. Althans zo dachten wij via onze media waar te nemen. Met lokale opninieleiders die het ook zo voorstelden.

Het was daar evenwel sinds begin december al overal feest. Plaats na plaats traden midwinterhoornblazers in groepen van drie aan. Daar waren de landelijke media niet bij. Wel de plaatselijke. Maar welke westerse journalist leest De Tubantia, de Twentsche Courant? Lezen ze nog wel een krant met hun mobieltje in de hand?

De blazers begonnen altijd met twee dezelfde tonen waarmee ze ook weer afsloten. Elk gehucht of buurtschap vertolkt binnen drie minuten de eigen uit oertijden overgedragen melodie in. Dat heette proefblazen en het geschiedde in Junnen in Denekamp in Volthe in Langeveen in Geesteren in Vasse ga maar door. In wel dertig plaatsen.
Die hoorns hadden ze klaar staan uit natuurlijk gekromd stamhout van berken, wilgen, of elzen. Die dateren nog van vóór de weg naar Rome.
Ineens werd er echter nu weer in geblazen!

Overal voorpret dus met keuring door feestvierders in crisistijd. Voor de grote finale gisteravond: de ‘Oale Roop’, een beurtblazerij. Ze noemen het een midwinterwave, voor het eigentijdse tintje. Terwijl het nog steeds puur heidens is al ging het ooit voor de kerst door de multi-culti-molen. Het Kindeke Jezus paste precies op de agendaplek.
Toch verdween het feest uit beeld maar is nu weer terug op de agenda. Vanaf 18.30 uur te beginnen bij de Puntbrug in Vroomshoop via o.a. de Erve Mösselboer in Oud Borne tot de Marktsteen van Oldenzaal om 19.57 uur bliezen overal drie blazers drie minuten vol.

Zoals gezegd dertig keer in de Oale Roop een eigen vóórchristelijke melodie. Men grijpt hier terug naar oeroude gebruiken om hand in hand de toekomst te blokkeren. Het is immers wel heel erg toevallig zoals Oale Roop en de vliegblokkade samen vallen.
Was Herman Finkers toch al niet zo overTwentst dat men er vraagtekens bij moet zetten? Los nog van alle Globalisering en Klimaattoppen lijkt hij wel een ietsiepietsie obscure druïde.
Ook al doet de lieve man zich nog zo braaf en eenvoudig rooms voorkomen, hij heeft veel schijn tegen.


Zie ook: http://www.rtvoost.nl/act...efault.aspx?nid=104465&cat=485

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 19 december 2009


Geplaatst in de categorie: verkeer

1.6 met 5 stemmen 378



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)