Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Je moest eens weten

Vandaag 1 mei werd tot voor kort in brede kring gevierd als "Dag van de Arbeid". Voor mijn generatie vooral een feest door en voor de linkse arbeidersbeweging in al haar vertakkingen en stromingen.
In communistische landen was het een nationale feestdag. Ter viering van de bevrijding van de arbeid uit de klauwen van het kapitaal. Ook al kreeg die bevrijding nog gestalte in dictatuur - die van het proletariaat over de kapitalistische restanten. Uitgevoerd voor tijdelijk door de communistische partijen in afwachting van de ware vrijheid.

Deze datum woei over uit de USA. Op 1 mei werden daar de meeste arbeidscontracten afgesloten. Steeds meer werd de 8-urige werkdag strijdpunt met 1 mei om op te focussen. De marxistische Tweede Internationale deed hetzelfde voor Europa in 1889.
Ook hier om de strijd voor de achturige werkdag te stimuleren. De socialistische beweging bleek echter succesvol, haalde resultaten binnen en werd zelf machtsinsituut. De dag veranderde daarmee geleidelijk van karakter. Naast actiedag met manifestaties en betogingen werd het ook een feestdag waarin resultaten naast de socialistische droom gevierd werden.

De beweging had behoefte aan eigen symbolen, nog wel contrair de bestaande orde. Steeds meer werd 1 mei internationaal een feestdag voor overtuigde aanhangers vergelijkbaar met Pasen en Maria Hemelvaart voor gelovigen. Hoewel dat niet hardop gezegd mocht worden – dat was een inzicht van de 'bourgeois-sociologie'. Oftewel pennenlikkers voor het kapitaal.
Nochtans zijn er veel ouderen die de viering nu pijnlijk missen. Geldt dat voor (groot)ouders of andere nabije oudjes men moet daar dan van weten. Je kunt een beetje extra aardig doen vandaag en je open stellen voor mooie herinneringen. Want het blijft een mooi gevoel, solidariteit!

*

Waarom werd Nederland geen wereldkampioen in 1974 en ’78?
We hadden veruit het beste team rond de allerbeste voetballer ter wereld, Cruijff. Tuk op winnen, niet voor het vaderland maar om de poen. Toch ging in 1974 zijn vrouw voor bij Johan Cruijff. Hij kwam suf gepraat in het veld. In 1978 ging hij niet eens: zijn thuissituatie ging weer voor.
In beide gevallen moet iemand behept met de vraag 'waarom' weten dat Cruijff daarmee dief was van zijn eigen portemonnee.

*

Sinds kort kan men T-shirts met opschrift 1312 als ‘uiterst beledigend’ ervaren. Zeven Ajax-supporters droegen ze onlangs en dat kon nooit zuivere koffie zijn. Nauwgezet recherchewerk bracht aan het licht dat de cijfers staan voor ‘All cops are bastards’. Ze werden daarvoor opgepakt.
Een politieagent moet dat los van zijn gevoel voortaan weten. Voor de gelijke behandeling.

*

Deze week werd de VVD’er Hans van Baalen in Brussel overvallen. ‘Hij liep ‘s avonds terug naar zijn hotel toen twee Congolezen hem probeerden te overvallen’. Ging vervolgens bij één om de nek hangen en riep in het Frans 'help'.
Onder zijn gewicht kun je je voorstellen wat gebeurde: ze sloegen op de vlucht.

Het bijzondere lijkt mij dat hij deze twee mensen als Congolees herkende. Alle kranten geven deze informatie stellig. Knap hoor! Hoe vraag je je af. Waren ze donker en in Congolese gewaden gekleed? Dan lijkt mij dat niet voldoende voor Hans. Van Baalen is immers een type dat weet waar hij voor staat. Dat moet ook om revoluties in verre landen te entameren. Zoals hij deed volgens de machthebbers in Nicaragua.

Hoe dan ook in principe kan het. Ze zijn immers nu erkend en bekend genoeg om te onderscheiden, Congo en de Congolezen.
In 1956 niet. Toen gaf Uitgeverij Meulenhoff ‘Meesters der Neger Vertelkunst’ uit. Eerder verschenen in die serie o.a. ‘Meesters der Nederlandse Vertelkunst’, ‘der Franse Vertelkunst’ en 'der Russische Vertelkunst’.

Men moet dat weten om te begrijpen hoe snel gewoon kan veranderen.


Zie ook: http://www.kwartoverrose....4/29/quiz-herken-de-congolees/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 1 mei 2010


Geplaatst in de categorie: discriminatie

3.0 met 5 stemmen 349



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ronald M.Offerman
Datum:
1 mei 2010
Email:
ronaldoffermanmsn.com
Ik was verleden jaar in Berlijn op één Mei en daar waren nog erg grote optochten.
Zelfs ík kreeg zin om de internationale mee te gaan zingen, maar ik was de woorden vergeten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)