Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Volgnummertje

Omdat een wondje op mijn arm niet echt geneest ga ik naar de huisarts. Deze constateert een tekenbeet. Hij schrijft mij een medicijn tegen ontsteking voor. Als ik de apotheek binnenkom zie ik het al: een kanjer van een rij wachtenden.

Dat is normaal. In een van de talloze onderzoeken die worden gepubliceerd, las ik dat de mens ongeveer een tiende van zijn leven wachtend doorbrengt. In de file, voor de kassa van de supermarkt, bij de geldautomaat, de bus, in het gemeentehuis, de hal van bedrijf x voor de duizendste sollicitatie – name it and you wait for it. Als we die nutteloze 10 procent optellen bij onze slapende 30 procent dan blijft er nog 60 procent om te leven over. Helaas gaat daar weer 30 procent werken van af en 10 procent ergernis en ruziemaken. Daar gaat dan weer 15 procent onderhoud vanaf (eten, drinken, tandenpoetsen en dat soort dingen). Oké, niet getreurd, dan blijft er nog 5 procent over. Waar gaan die aan op? Precies! - aan onbenoemde zaken. Ik kan het niet genoeg benadrukken – geniet van de onbenoemde zaken in je leven.

Ik sluit me dus lijdzaam achteraan de rij aan. Iemand voor me is zo vriendelijk te wijzen op een volgnummerautomaat achter een pilaar. O ja natuurlijk, ik kom ook niet dagelijks in de apotheek. Je moet een volgnummertje trekken. Ik lees het menu af: komt u van de dokter: ja of nee. Ja, toets ik in. Van de huisarts of een andere dokter? Ik druk op huisarts. Voor een eerste recept of herhaalrecept? Ik denk even na maar de groeiende rij van verse wachtenden achter me dwingt me tot een keus: vooruit hup eerste recept dan maar, hoewel ik al vele recepten eerder hier afhaalde.

Na tien minuten staand te hebben gewacht spring ik in een kuipstoeltje dat vrijkomt. Een jonge vrouw met baby op de arm staat op en loopt naar het folderrek. Ze pakt er een folder uit maar de baby slaat ‘m uit haar hand en hij dwarrelt op de plavuizen. Ongeveer twintig paar ogen lezen de titel van de folder: bestrijding hoofdluis. Geweldig die privacy in wachtkamers.
Inmiddels gaat na een halfuurtje de ding dong voor de vijftigste keer. De bel gaat nog een keer, iets dringender. C 441 balie 16. Jeetje ben ik dat? Nee, ik ben C440. Heb ik zitten slapen? Maakt niet uit, ik loop naar balie 16 samen met iemand anders die kennelijk C 441 is.

Via balie 12 en 15 word ik eindelijk geholpen. Ik kan na een nieuw volgnummer te hebben getrokken wachten op de gereedmaking van mijn geneesmiddel. ‘Let u wel goed op de display, meneer,’ voegt de apothekersassistente mij met een knipoog toe. In de nabije toekomst zal de apotheek twee volautomatische rolbanken aanschaffen om de aan- en afvoer van bezoekers nog beter te stroomlijnen. Een met een pijl naar binnen voor de instroom en een met een pijl naar de uitgang voor de afgewerkte cliënt. Kost wel een paar duiten. De premie van de ziektekostenverzekering zal wel weer omhoog moeten.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 1 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: sterkte

4.2 met 8 stemmen 343



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan
Datum:
1 oktober 2010
Fraaie beschrijving van de depersonalisatie in de zorg. Als het kan, probeer ik dit soort situaties altijd te vermijden. Op de site van Kiesbeter.nl lees ik dat na een tekenbeet medicijnen niet nodig zijn en dat ik contact moet opnemen als ik vanaf enkele dagen tot ongeveer drie maanden na de tekenbeet een van de volgende verschijnselen krijg:

een rode of blauwrode vlek op de huid die langzaam groter wordt;
een rode of blauwrode vlek samen met griepachtige klachten zoals koorts, hoofdpijn of spierpijn;
als u dubbel gaat zien of een scheef aangezicht krijgt;
als u in uw arm of been pijn of tintelingen krijgt of weinig kracht meer heeft;
als u gewrichtsklachten krijgt (als een of meer gewrichten dik en pijnlijk worden) meestal aan uw armen of benen.
Deze verschijnselen kunnen op de ziekte van Lyme wijzen. Als de klachten wijzen op de ziekte van Lyme dan krijgt u antibiotica.

Hoe zit dat? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)