Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Op de bonnefooi

Het was weer feest met dat Boekenweekgeschenk. De trein in boekje bij de hand. Mijn devies is instappen en kijken waar je uitkomt. De ervaring leert dat er meer zijn die de bestemming loslaten.

Zo raakte ik eens ’s morgens vroeg in de trein naar Den Helder enerverend in gesprek met een komisch stel uit de Haagse Rubensstraat. Met tassen vol drank en eten. We hielden de ganse dag open huis voor wie zich maar senang voelde in onze lach- en discussiecoupé. Tot in Maastricht en Nijmegen. En weer terug.

Dit jaar niet. Ik had een zwaar hoofd ter hoogte van Alkmaar. Bij Gouda had ik uit Abdolah’s boek al vier maal luidkeels de twaalf Mei-regels van Gorter voorgelezen. Zonder follow-up.

Ik stapte uit. In gedachten bij Pleun, nicht van oma vaderszijde. Die ging elk jaar naar Gouda op ‘afgodsbedevaart’ zoals oma het hoofdschuddend noemde. Op een onbewaakt ogenblik vroeg ik Pleun naar haar pelgrimage. En of het echt afgoderij was.

Ze keek moeilijk maar antwoordde. ‘Neen jongen, het is maar hoe je het bekijkt. In Gouda ligt de Lange Noodgodsstraat. Die hebben ze voor mensen als ik die het niet zeker weten. Je kunt blijven slapen om te bidden buiten onze God om begrijp je’.

Ze bad tot onbekende goden. Voor het geval dat de onze toch de ware niet was. Na zich eerst bij de gewone te verontschuldigen.
Vond ik wel iets voor te zeggen maar zelf deed ik het nog nooit. Ook nu loop ik er slechts doorheen.

Het is zondag en alles blijft hier rustig. De bibliotheek is ook dicht. Uniek, die kijkt uit op een antieke binnenplaats waar ze bruiloftrecepties geven. Bij mooi weer stap je naar buiten om bij de gasten aan te sluiten. Verkwikkend die Goudse champagnebieb.

Ik wil geen Marktterrasje en loop door de stille steegjes. Bij navraag naar de beste koffie verwijzen ze naar het museum achter de Sint Jan.
Dat blijkt museumgoudA, Museum Catharina Gasthuis. Puike koffie. Op de binnenplaats - ongelooflijk wat een plaatje. Ik benoem dit reeds nu tot mijn idyllische plek van 2011.
Ook het museum valt in de prijzen: kleurrijk en verbazend gevarieerd qua collectie.

Er is een rondleiding met het Boekenweekthema portretten. Relaxed en toch hoogst informatief. Wat en hoe willen de mensen gekend worden?
Voor inzicht ook in veranderende kleedgewoonten bij de schutters. Hun Spaanse molenkragen verdwijnen allengs. Boeiend is de geleidelijke introductie van clair-obscur op de schuttersstukken. Het licht-donker contrast van Caravaggio. Het laatste, van Ferdinand Bol, is een topper!

De Kapel wordt heringericht maar je mag erin. Indrukwekkend deze eerste schuilkerk van Pieter Purmerent om de hoek van de Sint Jan. Tot in 1619 Maurits ingreep. Pieter had Gouda goeddeels alweer terugbekeerd. Want wat was nou helemaal een protestant?

Opmerkelijk zijn de schilderijen van Gouwenaar Wouter Pietersz Crabeth(1594-1644). Bij voorbeeld ‘de Ten-Hemelopneming van Maria’, in 1628 in opdracht van Purmerent voor 360 guldens geschilderd. Een bom duiten. Rondleidster Van der Linden toont weer overtuigend invloeden van Caravaggio.

Wouter was in Rome lid van sociëteit de ‘Bentvueghels’. Voor kunstenaars uit de Nederlanden die daar studeerden. “De Roomsche Schildersbent” Bentvueghels was vooral sociaal. Ze dronken wijn onder bijnamen, Crabeth’s alias was ‘de Almanack’. Andere bijnamen: Biervlieg Nesthelgat Snuffelaer Botterkul Hermafrodiet Vogelverschrikker. Vrolijk gezelschap?

Meerdere zalen zijn gevuld met plateel. Een met pijpen – de kleipijpen horen bij Gouda. Met de best bewaarde dolcel van het land. Die reserveer ik voor mijn verjaardag met Maria Hemelvaart.
Zolang het Spaanse Paard me maar bespaard blijft…..

TIP: Vandaag zaterdag 26/03/2011om 15.00 uur rondleiding thema Portretten. De laatste.


Zie ook: http://www.museumgouda.nl/nl/nieuws/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 26 maart 2011


Geplaatst in de categorie: reizen

3.8 met 15 stemmen 207



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)