Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Shooting game

De deskundige op tv zegt: nee, er is geen bewijs dat shooting games leiden tot geweld. En, vraagt de presentator, hoe zit het dan met de slachtpartijen in Columbine, Duitsland en Finland? Die daders keken toch ook naar shooting games?
De deskundige draait wat ongemakkelijk op zijn stoel.

Ja, ook Tristan, de schutter die het bloedbad aanrichtte in het Alphense winkelcentrum, speelde graag shooting games. Call of Duty was zijn favoriet. Als speler kun je snel vurend je een weg banen door de hal van een luchthaven. Hoe meer onschuldigen je neerknalt hoe meer punten je krijgt. Het is maar animatie, zeker. Maar wel erg levensecht. Of, ‘t is maar hoe je het bekijkt, juist dodelijk echt. De makers van de game sloofden zich uit om getroffenen soms nog even te laten bewegen. Dan moet de speler ze afmaken en krijgt hij extra punten. Plus een bonus van bloedspatten op het scherm.

De moeilijkheid, zegt de deskundige, is dat je niet kunt aantonen dat shooting games geweld veroorzaken, want je weet niet wat er was gebeurd als de daders niet hadden gespeeld met dat soort games. Bovendien zijn er zoveel factoren die invloed hebben. Zo’n game is er maar eentje van de vele tientallen. Misschien een toevallige factor. Dan wordt de deskundige even persoonlijk. Ja, zegt hij, hij heeft vrienden die ook Call of Duty spelen. En ze maaien er flink op los. Het is tenslotte maar een game...

Tristan speelde toevallig shooting games. En hij was toevallig lid van een schietclub. En hij had vuurwapens waar hij toevallig een wapenvergunning voor had, hoewel bekend was dat hij psychisch labiel was. Drie keer toevallig is bingo voor de duivel: zes onschuldigen dood, vijftien gewonden, tientallen getraumatiseerd. Ze gingen op een zaterdag winkelen, zeiden tot ziens tegen hun huisgenoten en kwamen niet terug, of zwaar gehavend.

Morgen stapt ergens een uitvinder van een shooting game in zijn Mercedes. Hij rijdt langs een huis. Achter een van de verlichte ramen zit een jongen de shooting game van de uitvinder te spelen. De uitvinder glimlacht vergenoegd. Nu maar hopen dat de jongen psychisch stabiel is. En dat hij geen lid is van een schietclub. En dat zijn vader niet toevallig een snelvuurgeweer in de garage heeft liggen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 15 april 2011


Geplaatst in de categorie: geweld

3.1 met 101 stemmen 1.042



Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
23 augustus 2011
Er zijn jongelui die niet tegen zulke spelletjes kunnen, volkomen waar. Ze zien op den duur geen verschil meer tussen spel en werkelijkheid. Er zijn ook veel jongelui die in zo'n game anderen verrot schieten en even later een pilsje met hen drinken omdat ze ervan hebben genoten. Moeilijk. Maar ik ben het met je eens dat de invloed van zulke spelletjes wordt onderschat. Voor sommigen is het funest.
Naam:
Hugo
Datum:
17 april 2011
Beste George, als ik jouw artikel zo lees vraag ik me af of jij uberhaupt die shooting game Call of Duty hebt gespeeld. Naar wat ik zo lees kan ik concluderen dat dit niet zo is. Het vliegveld level dat jij beschrijft is slechts een level van de (meer dan)15. Als je het hele verhaal van het spel zou weten zou je dat level heel anders zien. Ook spreek je er van dat spelers punten krijgen voor het neerschieten van onschuldige mensen. Dit is alles behalve waar. Je kan als speler dat level uitspelen zonder ook maar een onschuldige burger neer te schieten. De "bonus" van bloed spatten op het scherm is helemaal bezopen. Op het moment dat er bloed op je scherm komt betekent dit dat je geraakt bent en dekking moet zoeken. Dus, probeer in het vervolg eerst eens te onderzoeken waar je over schrijft voordat je conclusies gaat trekken.
Naam:
jan
Datum:
16 april 2011
Dit is echt de boel omdraaien. Door geweld geobsedeerde mensen spelen eerder dit soort games en kijken eerder naar gewelddadige films. Maar dit doen miljoenen andere mensen ook, zonder problemen! Misschien heeft deze jongen ook een Koetjesreep gegeten, meteen verbieden!

Vergeet niet dat deze jongen knettergek was en zijn medicijnen niet innam. Het spelen van de videogame is geen oorzaak van zijn gedrag, eerder een symptoom.

Er zullen altijd gestoorde mensen zijn in de samenleving. Laat alleen niet toe dat ze wapens mogen bezitten, dan had dit voorkomen kunnen zijn.
Naam:
Lukas
Datum:
16 april 2011
Klinkklare onzin. Er is geen enkel verband vastgesteld tussen beide zaken.

Er zijn nu eenmaal labiele mensen, en in dit geval met toegang tot wapens.
Hij had beter wat meer kunnen gaan gamen en geen wapens in bezit hebben.
Naam:
rens
Datum:
16 april 2011
www.nu.nl/column-zaterdag/2493693/geweldsporno-rond-tristan.html

kinderdagverblijven dus ook verbieden:D
Naam:
Mohair
Datum:
16 april 2011
Geestig, ik kreeg gisteren van mijn vriend ook al een 15 minutendurend betoog waarom mijn reactie kortzichtig was, dat ik het niet in de juiste context zag, dat ik me niet genoeg verdiept had in de materie en het fenomeen man/jongen, dat ‘’mijn partij’’ mannen naar Uruzgan stuurde wat ik daar dan van vond + de argumenten van beiden heren hieronder. Ik voel me onder vuur genomen;-)
Misschien komt het omdat ik een vrouw ben, ik weet het niet. Ik ben nogal van de enerzijds, anderzijds maar in dit geval blijf ik volmondig zeggen: ik vind dergelijke spellen moreel verwerpelijk. Zo.
Naam:
30jaargaming
Datum:
16 april 2011
Ik betreur heel erg wat er is gebeurd en ik wens de nabestaanden veel sterkte.

Maar hier een reactie op de eerste reactie:

Moeten we:
Gelijk ook maar boeken verbieden.
Gelijk ook maar series verbieden.
Gelijk ook maar films verbieden.
Gelijk ook maar docu's verbieden.
Gelijk ook maar journaal verbieden.
Gelijk ook maar alcohol/etc. verbieden.
Gelijk ook maar oorlog verbieden.
Gelijk ook maar jou verbieden want jij bent ook mens en dus potentieel gevaar voor de samenleving.

Laten we alles verbieden dan heb je pas ellende of denkt u daar anders over?
Naam:
Fred
Datum:
16 april 2011
Volkomen onzin, ik heb jarenlang Quake1 gespeeld in deathmatches tegen mijn collega's. Op vrijdagmiddag ging de server over de stereo en logden we in, ieder met z'n eigen nick. Ik heb nog nooit zo'n lol gehad. Misschien moet er ook eens een onderzoek worden gedaan naar het spelen van Pacman of Mario, wie weet wat een vuiligheid daar uit komt.
Naam:
Mohair
Datum:
15 april 2011
George, ik ben het me je eens.
Dit soort zaken hebben verband met elkaar. wetenschappelijk kun je hier dan misschien niet zoveel mee, maar met gezond verstand en beetje psychologisch inzicht wel. Mensen zijn kwetsbaar. De kans is groot dat jongens die een fase in hun leven doormaken waarin ze niet helemaal lekker in hun vel zitten (dus nog niet eens heel psychisch labiel) een dergelijk spel op de computer iets bij je los kan maken.
Wat mijzelf betreft: ik kan er met mijn pet niet bij dat dit soort spellen legaal zijn. Naar mijn idee is het op geen enkele manier te verantwoorden, hoe je dit ook benadert. Degene die dit wel denkt te kunnen, reageer.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)