Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geen geld maakt gelukkig

De rationele keuzetheorie stelt dat mensen in eigenbelang handelen. Dat zou rationeel zijn. Dat is dus niet zo. Rationele mensen handelen in het belang van een gekozen doel.

Neem nu Josh Ferrin. Josh had een huis gekocht en was bezig een achterkamertje op te ruimen, zodat hij er een werkkamer van kon maken. Plotseling viel zijn oog op een luik in het plafond. Hij pakte een ladder en klom erop. Boven het plafond lagen ijzeren dozen en die dozen zaten tjokvol dollars.

Niet honderd. Niet honderden, maar $45.000. Volgens de rationele keuzetheorie zou hij een gat in de lucht moeten springen en allemaal leuke dingen moeten kopen, of het desnoods op de bank zetten. Maar dat deed hij niet. Hij had het wel willen doen. Hij was met zijn twee zoontjes aan het tellen geslagen en was tot $40.000 gekomen, toen hij een beter idee kreeg. Een veel beter idee. “Awsome”, zoals Amerikanen dat noemen. Hij belde de kinderen van de vorige eigenaar, de eigenaar zelf was overleden, en vroeg of ze langs konden komen. De volgende dag kwamen twee van hen langs en kregen ze zakken vol dollars.

Was dit irrationeel? Wel volgens de rationele keuzetheorie. Maar het was wel degelijk rationeel, want zo had hij een prachtig voorbeeld aan zijn kinderen gegeven. Hij had ze vertrouwen in de medemens gegeven. Hij had ze een les eerlijkheid gegeven. Pappa was eerlijk. Dat was de boodschap. Deze boodschap vond Josh Ferrin belangrijker, meer waard, dan de $45.000. Als je daarvoor kiest, en ik vind het bewonderenswaardig dat hij het deed, is het verder heel rationeel om de kinderen van de overleden man (een voormalig agent) te bellen.

Overigens waren die kinderen bij het verkopen van het huis op vergelijkbare wijze rationeel geweest. “We sold the house to good people,” vonden ze - al voordat ze dit geld kregen. Dat vonden ze prettig. Liever dat, dan de laatste cent uit het huis persen.

Het heeft ze flink wat geld opgeleverd.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 26 mei 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 4 stemmen 161



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)