Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Corso recept voor levensgevoel

‘Varend corso truttig? Kijk ‘ns in de spiegel schat! Gooi je stadse kokerluiken open! Sukkel ik zal je breinboel kantelen. Hier darling neem ‘n likje zout. Drink ’n glaasje tequila. Nu niet teveel vlinderen. Luister.’

‘Dit land was vooral grijs, onze kleurenboog echt diep treurig. Maar de laatste eeuwen kregen we kleur door import. Van groenten bloemen vruchten. We kregen ongekend kleuren voor de kiezen. Dat kwam door ons unieke nakweekvermogen. Zoals een joker op Trafalgar Square sprak: 'ik ga pas aan de kokosnoot als-ie uit Nederland komt.’
‘Komkommers uit Griekenland, tulpen uit Turkije, gerbera’s uit Madagaskar, meloenen uit Turkmenistan, tomaten uit Amerika, chillipeppers uit Chili, maakt niet uit: hier krijgen ze pas echt vorm smaak standaardkwaliteit. En hun kleuren worden verder uitgediept. Door onze plantendoctors.'

'De paprika staat model. Een Mexicaanse peper. Arriveerde omstreeks 1640 in Turkije. De teelt verplaatste zich alras via Ottomaanse vertakkingen naar Hongarije. Stapsgewijs kwam deze karakteristieke vruchtgroente naar de lage landen bij de zee.
Te beginnen 24-07-1937 met de Weense correspondent van het Vaderland. Die nooit meer moe schreef te worden sinds hij elke ochtend één paprika rauw verorberde. Gevolgd door een dramatische oproep een proef te nemen:
‘…..door sportlui zich met elkander te laten meten, die onder gewone omstandigheden ongeveer van gelijke krachten zijn, en dan den enen wel en den anderen niet van tevoren paprika laten oppeuzelen!’

'Ene Fanny Koen, 19 jaar oud in Hoofddorp, las dat. Zij boekte reeds fraaie successen maar wilde naar de top. Ze besloot het met paprikapoeder te wagen. Dat was in Amsterdam te koop bij Jacob Hooij. Ja Nieuwmarkt.’

‘Proefstation Naaldwijk experimenteerde tegelijkertijd met paprikateelt. Men achtte de vreemdeling nog te weinig uniform. Voor veiling in klassen. Via een lijntje kraag Fanny toen mondjesmaat verse Westlandse paprika’s. Ze ging inderdaad meteen harder lopen. Later kwam er betaalbare paprika op de markt. Daarom gaf ook de Huishoudschool Laan van Meerdervoort in 1943 uitstekende basisrecepten (te downloaden bij DNBL).
Fanny kon er steeds makkelijker aankomen. Toen werd ze onnavolgbaar snel. Helaas bleef haar paprika-aandrijving lang geheim.’

‘Na 1945 kreeg deze peper hier hoe divers ook haar internationale vaste bolvorm. Onherkenbaar in Mexico. Losgezongen van de Azteken! Maar dat waren de Hongaarse rassen al. Paprika is Hongaars voor pepertje. De bekendste kleuren in de handel zijn rood groen oranje geel. Maar je ziet bij voorbeeld ook witte op de Corso. Gebruik je kijkers morgen freule! Ooit exoten geven nu kleur aan ons dagelijks leven. Aan het Corso voor bewustzijnsverruiming.’
‘Ja wat je zegt. In Frida Kahlo’s Mexicaanse huishoudboekje * staat inderdaad “(dip)saus van tomaat, paprika en ui”.
Dat klopt niet. Vertalergrapje.’


Frida's ‘paprikarecept’ oftewel Pico de Gallo heb ik pragmatisch aangepast:
2 geschilde verse jícama’s; 4 grote sinaasappels; 3 geschilde
komkommers; ½ geschilde ananas; 3 halfrijpe mango’s;
1 barbarijse cactusvijg; 1 bosje uitjes; 6 limoenen; 4 paprika’s chilipeper
en grof zout.
Snijd de jícama’s, sinaasappels, komkommers, ananas, ui,
mango en cactusvijg in blokjes. Voeg saus toe van limoensap, paprika’s peper en zout.’
'Jij kreeg gister rammenas voor jícama. Dat moet soms. Bij een platte portemonnee.'

‘Vandaag vaart het Corso o.a. langs de Uithof, zondag door Delft. Routes staan op hun site.
Ik sta om 15.30 uur op de Zwartendijk, bij de Gantelbrug. Met jou, een liefdesdoosje zeezout en de fles wormvrije tequila ja. Naast broertje M. – die op een kussen slaapt gevuld met gedroogde puntpaprika’s. Om niet kaal ter worden’.

'Nee schat. Niet alles tegelijk. Da's stuff voor later.'



* Blz 17, ‘Sangrita en Tequila’- sprankelende levensroman Frida Kahlo door F.G. Haghenbeck -


Zie ook: http://www.varendcorso.nl/7/Route

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 6 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: feest

3.4 met 13 stemmen 210



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)