Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Griekse Euro

In mijn portemonnee zit een euro, het is geen gewone euro, het is een Griekse euro. Ik kijk er naar. EYP-omega staat erop. Wat moet ik ermee? Hij ziet er op zich onschuldig uit.

Maar men zegt dat deze munt niet onschuldig is, nee, hij is zeer schuldig. Hij is zo schuldig dat niemand hem meer betalen kan. Kan ik deze munt nog wel uitgeven? Als ik hem uitgeef, zadel ik een ander dan niet met enorme schulden op?

Ik kan hem natuurlijk weggooien, begraven in mijn tuin. Ik kan proberen hem te vergeten, maar ik weet bijna zeker dat als ik hem weggooi, hij terug komt. Precies zoals de ring van het Vrouwtje van Stavoren. Uiteindelijk verzandde de haven van Stavoren. En als ik hem begraaf zal hij vast wortel schieten en in een paar jaar uitgroeien als een enorme bonenstaak vol Griekse schulden.

Onze economie heeft tot 2008 lekker zitten groeien. De Amsterdamse Zuidas, de Londonse Fleet Street en Wall Street in de Verenigde Staten maakten enorme winsten met het lenen van geld. Het bleek een enorm piramidespel, blijkt achteraf. En net als bij normale piramidespelen is de laatste die aansluit de pineut. En dat is, dit keer, Griekenland. En die moet op de blaren zitten.

Nu kunnen we wel als ons Dikkertje Dap, onze minister van financiën, tegen de Grieken zeggen dat ze alles moeten terugbetalen, inclusief rente, maar de Grieken zijn hun schulden aangegaan tegen lagere rente. En banken hebben ze leningen gegeven, omdat ze ervan uitgingen dat Europa altijd terug zou betalen. Natuurlijk is het de schuld van de Grieken, maar ook van onze ministers van Financiën, Zalm bijvoorbeeld. En ministers van Financiën in heel Europa, ook de Duitse ministers. En de banken. Alle deelnemers aan het piramidespel waar mensen miljonair werden door enorme schulden aan te gaan.

De EYP-omega in mijn portemonnee is niet de meest schuldige van het spel. Maar hij moet de schuld dragen. Hij is vergiftigd. En misschien besmettelijk. Waar ik hem ook verstop, de schuld gaat mee. In kan hem in een kast leggen, maar dan heb ik een lijk in de kast.

Dat gaat stinken.

Geld stinkt immers.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 20 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.8 met 6 stemmen 320



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
20 oktober 2011
Goede analyse. Mensen maken fouten, geld niet. Intussen is er veel kritiek op Euro(pa) maar liever verbaal bekvechten binnen de EU dan wapengekletter erbuiten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)